RD Sharma Class 7 ex 8.3 Solutions Chapter 8 Linear Equations in One Variable

In this chapter, we provide RD Sharma Class 7 ex 8.3 Solutions Chapter 8 Linear Equations in One Variable for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 7 ex 8.3 Solutions Chapter 8 Linear Equations in One Variable Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 8
Chapter NameLinear Equations in One Variable
ExerciseEx 8.3

RD Sharma Solutions for Class 7 Chapter 8 Linear Equations in One Variable Ex 8.3 Download PDF

Chapter 8: Linear Equations in One Variable Exercise – 8.3

Question: 1

6x + 5 = 2x + 17

Solution:

We have

6x + 5 = 2x+ 17

Transposing 2x to LHS and 5 to RHS, we get

6x – 2x = 17 – 5

4x = 12

Dividing both sides by 4, we get

4x/4 = 12/4

x = 3

Verification:

Substituting x = 3 in the given equation, we get

6 × 3 + 5 = 2 × 3 + 17

18 + 5 = 6 + 17

23 = 23

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 2

2(5x – 3) -3(2x – 1) = 9

Solution:

We have

2(5x – 3) – 3(2x – 1) = 9

Expanding the brackets, we get

2 × 5x – 2 × 3 – 3 × 2x + 3 × 1 = 9

10x – 6 – 6x + 3 = 9

10x – 6x – 6 + 3 = 9

4x – 3 = 9

Adding 3 to both sides, we get

4x – 3 + 3 = 9 + 3

4x = 12

Dividing both sides by 4, we get

4x/4 = 12/4

Thus, x = 3.

Verification:

Substituting x = 3 in LHS, we get

= 2(5 × 3 – 3) – 3(2 × 3 – 1)

= 2 × 12 – 3 × 5

= 24 – 15

= 9

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 3

Solution:

3 = 2 + 1

3 = 3

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 4

Solution:

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 5

Solution:

On expanding the brackets on both sides, we get

Question: 6

3(x – 3) = 5(2x + 1) 

Solution:

3(x – 3) = 5(2x + 1)

On expanding the brackets on both sides, we get

= 3 × x – 3 × 3 = 5 × 2x + 5 × 1

= 3x – 9 = 10x + 5

Transposing 10x to LHS and 9 to RHS, we get

= 3x – 10x = 9 + 5

= -7x = 14

Dividing both sides by 7, we get

= –7x/7 = 14/7

=x = -2

Verification:

Substituting x = -2 on both sides, we get

3(-2 – 3) = 5{2(-2) +1}

3(-5) = 5(-3)

-15 = -15

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 7

3x – 2(2x – 5) = 2(x + 3) – 8

Solution:

3x – 2(2x – 5) = 2(x + 3) – 8

On expanding the brackets on both sides, we get

= 3x – 2 × 2x + 2 × 5 = 2 × x + 2 × 3 – 8

= 3x – 4x + 10 = 2x + 6 – 8

= -x + 10 = 2x – 2

Transposing x to RHS and 2 to LHS, we get

= 10 + 2 = 2x + x

= 3x = 12

Dividing both sides by 3, we get

= 3x/3 = 12/3

= x = 4

Verification:

Substituting x = 4 on both sides, we get

3(4) – 2{2(4) – 5} = 2(4 + 3) – 8

12 – 2(8 – 5) = 14 – 8

12 – 6 = 6

6 = 6

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 8

Solution:

Transposing x/4 to LHS and – (1/2) to RHS, we get

Multiplying both sides by 4, we get

Dividing both sides by 2, we get

= 2x/2 = 14/2

= x = 7

Verification:

Substituting x = 7 on both sides, we get

Question: 9

Solution:

Multiplying both sides by 18, we get

Transposing 1 to RHS, we get

= 15x = 6 – 1

= 15x = 5

Dividing both sides by 15, we get

= 15x/15 = 5/15

=x = 1/3

Verification :

Substituting x = 1/3 both sides, we get

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 10

Solution:

Dividing both sides by 5, we get

= 5m/5 = 7/5

= m = 7/5

Verification:

Substituting m = 75 on both sides, we get

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 11

Solution:

Multiplying both sides by 3, we get 3

Subtracting 1 from both sides, we get

= 3x + 1 – 1 = 3 – 1

= 3x = 2

Dividing both sides by 3, we get

= 3x + 1 – 1 = 3 -1

= 3x = 2

Dividing both sides by 3, we get

= 3x/3 = 2/3

= x = 2/3

Verification:

Substituting x = 2/3 in LHS, we get

= RHS

LHS = RHS Hence, verified.

Question: 12

0.6x + 4/5 = 0.28x + 1.16

Solution:

0.6x + 4/5 = 0.28x + 1.16

Transposing 0.28x to LHS and 45 to RHS, we get

= 0.6x – 0.28x = 1.16 – 45

= 0.32x = 1.16 – 0.8

= 0.32x = 0.36

Dividing both sides by 0.32, we get

= 0.32 x 0.32 = 0.360.32

= x = 98

Verification:

Substituting x = 98 on both sides, we get

0.6(9/8) + 45 = 0.28(9/8) + 1.16

5.4/8 + 4/5 = 2.52/8 + 1.16

0.675 + 0.8 = 0.315 + 1.16

1.475 = 1.475

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 13

0.5x + x/3 = 0.25x + 7

Solution:

0.5x + x/3 = 0.25x + 7

Transposing x/4 to LHS, we get

Multiplying both sides by 12, we get

= x = 12

Verification:

Substituting x = 12 on both sides, we get

0.5(12) + (12)3 = 0.25(12) + 7

6 + 4 = 3 + 7

10 = 10

LHS = RHS

Hence, verified.

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 7 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.