RD Sharma Class 7 ex 8.2 Solutions Chapter 8 Linear Equations in One Variable

In this chapter, we provide RD Sharma Class 7 ex 8.2 Solutions Chapter 8 Linear Equations in One Variable for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 7 ex 8.2 Solutions Chapter 8 Linear Equations in One Variable Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 8
Chapter NameLinear Equations in One Variable
ExerciseEx 8.2

RD Sharma Solutions for Class 7 Chapter 8 Linear Equations in One Variable Ex 8.2 Download PDF

Chapter 8: Linear Equations in One Variable Exercise – 8.2

Question: 1

x – 3 = 5

Solution:

x – 3 = 5

Adding 3 to both sides, we get

x – 3 + 3 = 5 + 3

x = 8

Verification:

Substituting x = 8 in LHS, we get

LHS = x – 3 and RHS = 5

LHS = 8 – 3 = 5 and RHS = 5

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 2

x + 9 = 13

Solution:

x + 9 = 13

Subtracting 9 from both sides, we get

=> x + 9 – 9 = 13 – 9

=> x = 4

Verification:

Substituting x = 4 on LHS, we get

LHS = 4 + 9 = 13 = RHS

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 3

Solution:

Question: 4

3x = 0

Solution:

3x = 0

Dividing both sides by 3, we get

3x/3 = 0/3

x = 0

Verification:

Substituting x = 0 in LHS = 3x, we get LHS = 3 × 0 = 0 and RHS = 0

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 5

x/2 = 0

Solution:

x/2 = 0

Multiplying both sides by 2, we get

=> (x/2) × 2 = 0 × 2

=> x = 0

Verification:

Substituting x = 0 in LHS, we get

LHS = 0/2 = 0 and RHS = 0

LHS = 0 and RHS = 0

LHS = RHS

Question: 6

Solution:

Question: 7

Solution:

Question: 8

10 – y = 6

Solution:

10 – y = 6

Subtracting 10 from both sides, we get

10 – y – 10 = 6 – 10

-y = -4

Multiplying both sides by -1, we get

-y × -1 = – 4 × – 1

y = 4

Verification:

Substituting y = 4 in LHS, we get

LHS = 10 – y = 10 – 4 = 6 and RHS = 6

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 9

7 + 4y = – 5

Solution:

7 + 4y = -5

Subtracting 7 from both sides, we get

7 + 4y – 7 = -5 -7

4y = -12

Dividing both sides by 4, we get

y = -12/ 4

y = -3

Verification:

Substituting y = -3 in LHS, we get

LHS = 7 + 4y = 7 + 4(-3) = 7 – 12 = -5, and RHS = -5

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 10

Solution:

Question: 11

Solution:

Question: 12

Solution:

Adding 8 to both sides, we get

Question: 13

3(x + 2) = 15

Solution:

3 (x + 2) = 15

Dividing both sides by 3, we get

(x + 2) = 5

Subtracting 2 from both sides, we get

x + 2 – 2 = 5 – 2

x = 3

Verification:

Substituting x = 3 in LHS, we get

LHS = 3 (x + 2) = 3 (3 + 2) = 3(5) = 15, and RHS = 15

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 14

x/4 = 7/8

Solution:

x/4 = 7/8

Multiplying both sides by 4, we get

Question: 15

1/3 – 2x = 0

Solution:

1/3 – 2x = 0

Subtracting 13 from both sides, we get

Multiplying both sides by -1, we get

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 16

3(x + 6) = 24

Solution:

3(x + 6) = 24

Dividing both sides by 3, we get

(x + 6) = 8

Subtracting 6 from both sides, we get

x + 6 – 6 = 8 – 6

x = 2

Verification:

Substituting x = 2 in LHS, we get

LHS = 3(x + 6) = 3(2 + 6) = 24, and RHS = 24

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 17

3(x + 2) – 2(x – 1) = 7

Solution:

3(x + 2) – 2(x – 1) = 7

On expanding the brackets, we get

3× x + 3 × 2 – 2 × x + 2 × 1 = 7

3x + 6 – 2x + 2 = 7

3x – 2x + 6 + 2 = 7

x + 8 = 7

Subtracting 8 from both sides, we get

x + 8 – 8 = 7 – 8

x = -1

Verification:

Substituting x = -1 in LHS, we get

LHS = 3 (x + 2) -2(x -1) = 3 (-1 + 2) -2(-1-1) = (3×1) – (2×-2) = 3 + 4 = 7, and RHS = 7

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 18

8(2x – 5) – 6(3x – 7) = 1

Solution:

8(2x – 5) – 6(3x – 7) = 1

On expanding the brackets, we get (8 × 2x) – (8 × 5) – (6 × 3x) + (-6) × (-7) = 1

16x – 40 – 18x + 42 = 1

16x – 18x + 42 – 40 = 1

-2x + 2 = 1

Subtracting 2 from both sides, we get

-2x+ 2 – 2 = 1 -2

-2x = -1

Multiplying both sides by -1, we get

-2x × (-1) = -1× (-1)

2x = 1

Dividing both sides by 2, we get

Verification:

Substituting x = 1/2 in LHS, we get

= 8(1 – 5) – 6(32 – 7)

= 8× (-4) – (6 × 32) + (6 × 7) = -32 – 9 + 42 = – 41 + 42 = 1= RHS

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 19

6(1 – 4x) + 7(2 + 5x) = 53

Solution:

6(1 – 4x) + 7(2 + 5x) = 53

On expanding the brackets, we get (6 ×1) – (6 × 4x) + (7 × 2) + (7 × 5x) = 53

6 – 24x + 14 + 35x = 53

6 + 14 + 35x – 24x = 53

20 + 11x = 53

Subtracting 20 from both sides, we get 20 + 11x – 20 = 53 – 20

11x = 33

Dividing both sides by 11, we get

11x/11 = 33/11

x = 3

Verification:

Substituting x = 3 in LHS, we get

= 6(1 – 4 × 3) + 7(2 + 5 × 3)

= 6(1 – 12) + 7(2 + 15)

= 6(-11) + 7(17)

= – 66 + 119

= 53 = RHS

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 20

5(2 – 3x) – 17(2x – 5) = 16

Solution:

5(2 – 3x) -17(2x – 5) = 16

On expanding the brackets, we get (5 × 2) – (5 × 3x) – (17 × 2x) + (17 × 5) = 16

10 – 15x – 34x + 85 = 16

10 + 85 – 34x – 15x = 16

95 – 49x = 16

Subtracting 95 from both sides, we get – 49x + 95 – 95 = 16 – 95

-49x = -79

Dividing both sides by – 49, we get

LHS = RHS

Hence, verified.

Question: 21

Solution:

Adding 2 to both sides, we get

Question: 22

5(x – 2) +3(x + 1) = 25

Solution:

5(x – 2) + 3(x + 1) = 25

On expanding the brackets, we get

(5 × x) – (5 × 2) +3×  x + 3× 1 = 25

5x – 10 + 3x + 3 = 25

5x + 3x – 10 + 3 = 25

8x – 7 = 25

Adding 7 to both sides, we get

8x – 7 + 7 = 25 + 7

8x = 32

Dividing both sides by 8, we get

8x/8 = 32/8

x = 4

Verification :

Substituting x = 4 in LHS, we get

= 5(4 – 2) + 3(4 + 1) = 5(2) + 3(5) = 10 + 15 = 25 = RHS

LHS = RHS

Hence, verified.

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 7 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.