RD Sharma Class 7 ex 23.4 Solutions Chapter 23 Data Handling II (Central Values)

In this chapter, we provide RD Sharma Class 7 ex 23.4 Solutions Chapter 23 Data Handling II (Central Values) for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 7 ex 23.4 Solutions Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 23
Chapter NameData Handling II (Central Values)
ExerciseEx 23.4

RD Sharma Solutions for Class 7 Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Ex 23.4 Download PDF

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.4

Question: 1

Find the mode and median of the data: 13, 16, 12, 14, 19, 12, 14, 13, 14

By using the empirical relation also find the mean.

Solution:

Arranging the data in ascending order such that same numbers are put together, we get:

12, 12, 13, 13, 14, 14, 14, 16, 19

Here, n = 9.

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.4 Question: 1

Here, 14 occurs the maximum number of times, i.e., three times. Therefore, 14 is the mode of the data.

Now,

Mode = 3 Median – 2 Mean

→ 14 = 3 x 14 – 2 Mean

→ 2 Mean = 42 – 14 = 28

→ Mean = 28 ÷ 2 = 14.

Question: 2

Find the median and mode of the data: 35, 32, 35, 42, 38, 32, 34

Solution:

Arranging the data in ascending order such that same numbers are put together, we get:

32, 32, 34, 35, 35, 38, 42

Here, n = 7

Find the median and mode of the data: 35, 32, 35, 42, 38, 32, 34

Here, 32 and 35, both occur twice. Therefore, 32 and 35 are the two modes.

Question: 3

Find the mode of the data: 2, 6, 5, 3, 0, 3, 4, 3, 2, 4, 5, 2, 4

Solution:

Arranging the data in ascending order such that same values are put together, we get:

0, 2, 2, 2, 3, 3, 3, 4, 4, 4, 5, 5, 6

Here, 2, 3 and 4 occur three times each. Therefore, 2, 3 and 4 are the three modes.

Question: 4

The runs scored in a cricket match by 11 players are as follows:

6, 15, 120, 50, 100, 80, 10, 15, 8, 10, 10

Find the mean, mode and median of this data.

Solution:

Arranging the data in ascending order such that same values are put together, we get:

6, 8, 10, 10, 15, 15, 50, 80, 100, 120

Here, n = 11

he runs scored in a cricket match by 11 players are as follows:  6, 15, 120, 50, 100, 80, 10, 15, 8, 10, 10  Find the mean, mode and median of this data.

Here, 10 occur three times. Therefore, 10 is the mode of the given data.

Now,

Mode = 3 Median – 2 Mean

→ 10 = 3 x 15 – 2 Mean

→ 2 Mean = 45 – 10 = 35

→ Mean = 35 ÷ 2 = 17.5

Question: 5

Find the mode of the following data:

12, 14, 16, 12, 14, 14, 16, 14, 10, 14, 18, 14

Solution:

Arranging the data in ascending order such that same values are put together, we get:

10, 12, 12, 14, 14, 14, 14, 14, 14, 16, 18

Here, clearly, 14 occurs the most number of times.

Therefore, 14 is the mode of the given data.

Question: 6

Heights of 25 children (in cm) in a school are as given below:

168, 165, 163, 160, 163, 161, 162, 164, 163, 162, 164, 163, 160, 163, 163, 164, 163, 160, 165, 163, 162

What is the mode of heights?

Also, find the mean and median.

Solution:

Arranging the data in tabular form, we get:

Height of Children (cm)Tally BarsFrequency
160lll3
161l1
162llll4
163llll llll10
164lll3
165lll3
168l1
Total 25

Here, n = 25

163 cm occurs the most number of times

Here, clearly, 163 cm occurs the most number of times. Therefore, the mode of the given data is 163 cm.

Mode = 3 Median – 2 Mean

→ 163 = 3 x 163 – 2 Mean

→ 2 Mean = 326

→ Mean = 163 cm.

Question: 7

The scores in mathematics test (out of 25) of 15 students are as follows:

19, 25, 23, 20, 9, 20, 15, 10, 5, 16, 25, 20, 24, 12, 20

Find the mode and median of this data. Are they same?

Solution:

Arranging the data in ascending order such that same values are put together, we get:

5, 9, 10, 12, 15, 16, 19, 20, 20, 20, 20, 23, 24, 25, 25

Here, n = 15

Arranging the data in ascending order such that same values are put together, we get:

Here, clearly, 20 occurs most number of times, i.e., 4 times. Therefore, the mode of the given data is 20.

Yes, the median and mode of the given data are the same.

Question: 8

Calculate the mean and median for the following data:

Marks:1011121314161920
Number of Students:35452321

Solution:

Using empirical formula, find its mode.

Calculation of Mean

Calculate the mean and median for the following data:

Question: 9

The following table shows the weights of 12 persons.

Weight (in kg):4850525458
Number of persons:43221

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 7 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good

Leave a Comment

Your email address will not be published.