RD Sharma Class 7 ex 23.3 Solutions Chapter 23 Data Handling II (Central Values)

In this chapter, we provide RD Sharma Class 7 ex 23.3 Solutions Chapter 23 Data Handling II (Central Values) for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 7 ex 23.3 Solutions Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 23
Chapter NameData Handling II (Central Values)
ExerciseEx 23.3

RD Sharma Solutions for Class 7 Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Ex 23.3 Download PDF

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3

Question: 1

Data – 83, 37, 70, 29, 45, 63, 41, 70, 34, 54

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 1

Question: 2

Data – 133, 73, 89, 108, 94,104, 94, 85, 100, 120

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 2

Question: 3

Data – 31, 38, 27, 28, 36, 25, 35, 40

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 3

Question: 4

Data – 15, 6, 16, 8, 22, 21, 9, 18, 25

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 4

Question: 5

Data – 41, 43,127, 99, 71, 92, 71, 58, 57

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 5

Question: 6

Data – 25, 34, 31, 23, 22, 26, 35, 29, 20, 32

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 6


Question: 7

Data –  12, 17, 3, 14, 5, 8, 7, 15

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 7

Question: 8

Data – 92, 35, 67, 85, 72, 81, 56, 51, 42, 69

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 8

Question: 9

Numbers 50, 42, 35, 2x +10, 2x – 8, 12, 11, 8, 6 are written in descending order and their median is 25, find x.

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 9

Question: 10

Find the median of the following observations: 46, 64, 87, 41, 58, 77, 35, 90, 55, 92, 33. If 92 is replaced by 99 and 41 by 43 in the above data, find the new median?

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 10

Question: 11

Find the median of the following data: 41, 43, 127, 99, 61, 92, 71, 58, 57, If 58 is replaced by 85, what will be the new median?

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 11

Question: 12

The weights (in kg) of 15 students are: 31, 35, 27, 29, 32, 43, 37, 41, 34, 28, 36, 44, 45, 42, 30. Find the median. If the weight 44 kg is replaced by 46 kg and 27 kg by 25 kg, find the new median.

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 12

Question: 13

The following observations have been arranged in ascending order. If the median of the data is 63, find the value of x: 29, 32, 48, 50, x, x + 2, 72, 78, 84, 95

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.3 Question: 13

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 7 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good

Leave a Comment

Your email address will not be published.