RD Sharma Class 7 ex 23.2 Solutions Chapter 23 Data Handling II (Central Values)

In this chapter, we provide RD Sharma Class 7 ex 23.2 Solutions Chapter 23 Data Handling II (Central Values) for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 7 ex 23.2 Solutions Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 23
Chapter NameData Handling II (Central Values)
ExerciseEx 23.2

RD Sharma Solutions for Class 7 Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Ex 23.2 Download PDF

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2

Question: 1

A die was thrown 20 times and the following scores were recorded:

5, 2, 1, 3, 4, 4, 5, 6, 2, 2, 4, 5, 5, 6, 2, 2, 4, 5, 5, 1

Prepare the frequency table of the scores on the upper face of the die and find the mean score.

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 1


Question: 2

The daily wages (in Rs) of 15 workers in a factory are given below:

200, 180, 150, 150, 130, 180, 180, 200, 150, 130, 180, 180, 200, 150, 180

Prepare the frequency table and find the mean wage.

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 2


Question: 3

The following table shows the weights (in kg) of 15 workers in a factory:

Weight (in kg):6063667275
Numbers of workers:45312

Calculate the mean weight.

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 3


Question: 4

The ages (in years) of 50 students of a class in a school are given below:

Age (in years):1415161718
Numbers of students:15141083

Find the mean age.

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 4


Question: 5

Calculate the mean for the following distribution:

x:56789
f:4814113

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 5


Question: 6

Find the mean of the following data:

x:19212325272931
f:13151618161513

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 6


Question: 7

The mean of the following data is 20.6. Find the value of p.

x:1015p2535
f:3102575

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 7


Question: 8

If the mean of the following data is 15, find p.

x:510152025
f:6p6105

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 8


Question: 9

Find the value of p for the following distribution whose mean is 16.6

x:81215p202530
f:121620241684

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 9


Question: 10

Find the missing value of p for the following distribution whose mean is 12.58

x:581012p2025
f:25822742

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 10


Question: 11

Find the missing frequency (p) for the following distribution whose mean is 7.68

x:35791113
f:6815p84

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 11


Question: 12

Find the value of p, if the mean of the following distribution is 20

x:15171920 + p23
f:2345p6

Solution:

Chapter 23 Data Handling II (Central Values) Exercise – 23.2 Question: 12

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 7 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good

Leave a Comment

Your email address will not be published.