RD Sharma Class 7 ex 7.2 Solutions Chapter 7 Algebraic Expressions

In this chapter, we provide RD Sharma Class 7 ex 7.2 Solutions Chapter 7 Algebraic Expressions for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 7 ex 7.2 Solutions Chapter 7 Algebraic Expressions Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 7
Chapter NameAlgebraic Expressions
ExerciseEx 7.2

RD Sharma Solutions for Class 7 Chapter 7 Decimals Ex 7.2 Download PDF

Chapter 7: Algebraic Expressions Exercise – 7.2

Question: 1

Add the following:

(i) 3x and 7x

(ii) -5xy and 9xy

Solution:

We have

(i) 3x + 7x = (3 + 7) x = 10x

(ii) -5xy + 9xy = (-5 + 9)xy = 4xy

Question: 2

Simplify each of the following:

(i) 7x3y +9yx3

(ii) 12a2b + 3ba2

Solution:

Simplifying the given expressions, we have

(i) 7x3y + 9yx3 = (7 + 9)x3y = 16x3y

(ii) 12a2b + 3ba= (12 + 3)a2b =15a2b

Question: 3

Add the following:

(i) 7abc, -5abc, 9abc, -8abc

(ii) 2x2y, – 4x2y, 6x2y, -5x2y

Solution:

Adding the given terms, we have

(i) 7abc + (-5abc) + (9abc) + (-8abc)

= 7abc – 5abc + 9abc – 8abc

= (7 – 5 + 9 – 8)abc

= (16 – 13)abc

= 3abc

(ii) 2x2y +(-4x2y) + (6x2y) + (-5x2y)

= 2x2y – 4x2y + 6x2y – 5x2y

= (2- 4 + 6 – 5) x 2y

= (8 – 9) x 2y

= -x2y

Question: 4

Add the following expressions:

(i) x3 -2x2y + 3xy2– y3, 2x3– 5xy2 + 3x2y – 4y3

(ii) a4 – 2a3b + 3ab3 + 4a2b+ 3b4, – 2a4 – 5ab3 + 7a3b – 6a2b+ b4

Solution:

Adding the given expressions, we have

(i) x3 -2x2y + 3xy2– y3, 2x3– 5xy2 + 3x2y – 4y3

Collecting positive and negative like terms together, we get

x3 +2x– 2x2y + 3x2y + 3xy2 – 5xy2 – y3– 4y3

= 3x3 + x2y – 2xy– 5y3

(ii) a4 – 2a3b + 3ab3 + 4a2b+ 3b4, – 2a4 – 5ab3 + 7a3b – 6a2b+ b4

a4 – 2a3b + 3ab3 + 4a2b2 + 3b4 – 2a4 – 5ab+ 7a3b – 6a2b2 + b4

Collecting positive and negative like terms together, we get

a4 – 2a4– 2a3b + 7a3b + 3ab3 – 5ab3 + 4a2b2 – 6a2b+ 3b4 + b4

= – a+ 5a3b – 2ab3 – 2a2b+ 4b4

Question: 5

Add the following expressions:

(i) 8a – 6ab + 5b, –6a – ab – 8b and –4a + 2ab + 3b

(ii) 5x3 + 7 + 6x – 5x2, 2x2 – 8 – 9x, 4x – 2x2 + 3 x 3, 3 x 3 – 9x – x2 and x – x2 – x3 – 4

Solution:

(i) Required expression = (8a – 6ab + 5b) + (–6a – ab – 8b) + (–4a + 2ab + 3b)

Collecting positive and negative like terms together, we get

8a – 6a – 4a – 6ab – ab + 2ab + 5b – 8b + 3b

= 8a – 10a – 7ab + 2ab + 8b – 8b

= –2a – 5ab

(ii) Required expression = (5 x 3 + 7+ 6x – 5x2) + (2 x 2 – 8 – 9x) + (4x – 2x2 + 3 x 3) + (3 x 3 – 9x-x2) + (x – x2 – x3 – 4)

Collecting positive and negative like terms together, we get

5x3 + 3x3 + 3x3 – x3 – 5x2 + 2x– 2x2– x2 – x2 + 6x – 9x + 4x – 9x + x + 7 – 8 – 4

= 10x3 – 7x2 – 7x – 5

Question: 6

Add the following:

(i) x – 3y – 2z

5x + 7y – 8z

3x – 2y + 5z

(ii) 4ab – 5bc + 7ca

–3ab + 2bc – 3ca

5ab – 3bc + 4ca

Solution:

(i) Required expression = (x – 3y – 2z) + (5x + 7y – 8z) + (3x – 2y + 5z)

Collecting positive and negative like terms together, we get

x + 5x + 3x – 3y + 7y – 2y – 2z – 8z + 5z

= 9x – 5y + 7y – 10z + 5z

= 9x + 2y – 5z

(ii) Required expression = (4ab – 5bc + 7ca) + (–3ab + 2bc – 3ca) + (5ab – 3bc + 4ca)

Collecting positive and negative like terms together, we get

4ab – 3ab + 5ab – 5bc + 2bc – 3bc + 7ca – 3ca + 4ca

= 9ab – 3ab – 8bc + 2bc + 11ca – 3ca

= 6ab – 6bc + 8ca

Question: 7

Add 2x2 – 3x + 1 to the sum of 3x2 – 2x and 3x + 7.

Solution:

Sum of 3x2 – 2x and 3x + 7

= (3x2 – 2x) + (3x +7)

=3x2 – 2x + 3x + 7

= (3x2 + x + 7)

Now, required expression = 2x– 3x + 1+ (3x+ x + 7)

= 2x+ 3x2 – 3x + x + 1 + 7

= 5x– 2x + 8

Question: 8

Add x+ 2xy + y2 to the sum of x2 – 3y2and 2x– y2 + 9.

Solution:

Question: 9

Add a3+ b3 – 3 to the sum of 2a3 – 3b– 3ab + 7 and -a3 + b3 + 3ab – 9.

Solution:

Question: 10

Subtract:

(i) 7a2b from 3a2b

(ii) 4xy from -3xy

Solution:

(i) Required expression = 3a2b -7a2b

= (3 -7)a2b

= – 4a2b

(ii) Required expression = –3xy – 4xy

= –7xy

Question: 11

Subtract:

(i) – 4x from 3y

(ii) – 2x from – 5y

Solution:

(i) Required expression = (3y) – (–4x)

= 3y + 4x

(ii) Required expression = (-5y) – (–2x)

= –5y + 2x

Question: 12

Subtract:

(i) 6x−7x+ 5x − 3 from 4 − 5x + 6x2 − 8x3

(ii) − x−3z from 5x– y + z + 7

(iii) x3 + 2x2y + 6xy2 − y3 from y3−3xy2−4x2y

Solution:

Question: 13

From

(i) p3 – 4 + 3p2, take away 5p2 − 3p3 + p − 6

(ii) 7 + x − x2, take away 9 + x + 3x2 + 7x3

(iii) 1− 5y2, take away y3 + 7y2 + y + 1

(iv) x3 − 5x2 + 3x + 1, take away 6x2 − 4x3 + 5 + 3x

Solution:

Question: 14

From the sum of 3x2 − 5x + 2 and − 5x− 8x + 9 subtract 4x2 − 7x + 9.

Solution:

Question: 15

Subtract the sum of 13x – 4y + 7z and – 6z + 6x + 3y from the sum of 6x – 4y – 4z and   2x + 4y – 7.

Solution:

Sum of (13x – 4y + 7z) and (–6z + 6x + 3y)

= (13x – 4y + 7z) + (–6z + 6x + 3y)

= (13x – 4y + 7z – 6z + 6x + 3y)

= (13x + 6x – 4y + 3y + 7z – 6z)

= (19x – y + z)

Sum of (6x – 4y – 4z) and (2x + 4y – 7)

= (6x – 4y – 4z) + (2x + 4y – 7)

= (6x – 4y – 4z + 2x + 4y – 7)

= (6x + 2x – 4z – 7)

= (8x – 4z – 7)

Now, required expression = (8x – 4z – 7) – (19x – y + z)

= 8x – 4z – 7 – 19x + y – z

= 8x – 19x + y – 4z – z – 7

= –11x + y – 5z – 7

Question: 16

From the sum of x+ 3y2 − 6xy, 2x2 − y2 + 8xy, y2 + 8 and x2 − 3xy subtract −3x2 + 4y2 – xy + x – y + 3.

Solution:

Question: 17

What should be added to xy – 3yz + 4zx to get 4xy – 3zx + 4yz + 7?

Solution:

The required expression can be got by subtracting xy – 3yz + 4zx from 4xy – 3zx + 4yz + 7.

Therefore, required expression = (4xy – 3zx + 4yz + 7) – (xy – 3yz + 4zx)

= 4xy – 3zx + 4yz + 7 – xy + 3yz – 4zx

= 4xy – xy – 3zx – 4zx + 4yz + 3yz + 7

= 3xy – 7zx + 7yz + 7

Question: 18

What should be subtracted from x2 – xy + y2 – x + y + 3 to obtain −x+ 3y− 4xy + 1?

Solution:

Question: 19

How much is x – 2y + 3z greater than 3x + 5y – 7?

Solution:

Required expression = (x – 2y + 3z) – (3x + 5y – 7)

= x – 2y + 3z – 3x – 5y + 7

Collecting positive and negative like terms together, we get

x – 3x – 2y + 5y + 3z + 7

= –2x – 7y + 3z + 7

Question: 20

How much is x2 − 2xy + 3yless than 2x2 − 3y2 + xy?

Solution:

Question: 21

How much does a− 3ab + 2bexceed 2a− 7ab + 9b2?

Solution:

Question: 22

What must be added to 12x− 4x2 + 3x − 7 to make the sum x3 + 2x− 3x + 2?

Solution:

Question: 23

If P = 7x2 + 5xy − 9y2, Q = 4y2 − 3x2 − 6xy and R = −4x2 + xy + 5y2, show that P + Q + R = 0.

Solution:

Question: 24

If P = a2 − b2 + 2ab, Q = a+ 4b2 − 6ab, R = b2 + b, S = a− 4ab and T = −2a2 + b2 – ab + a. Find P + Q + R + S – T.

Solution:

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 7 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.