RD Sharma Class 7 ex 7.1 Solutions Chapter 7 Algebraic Expressions

In this chapter, we provide RD Sharma Class 7 ex 7.1 Solutions Chapter 7 Algebraic Expressions for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 7 ex 7.1 Solutions Chapter 7 Algebraic Expressions Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 7
Chapter NameAlgebraic Expressions
ExerciseEx 7.1

RD Sharma Solutions for Class 7 Chapter 7 Decimals Ex 7.1 Download PDF

Chapter 7: Algebraic Expressions Exercise – 7.1

Question: 1

Identify the monomials, binomials, trinomials and quadrinomials from the following expressions:

(i) a2

(ii) a2 − b2

(iii) x3 + y3 + z3

(iv) x+ y+ z3 + 3xyz

(v) 7 + 5

(vi) abc + 1

(vii) 3x – 2 + 5

(viii) 2x – 3y + 4

(ix) xy + yz + zx

(x) ax3 + bx2 + cx + d

Solution:

The monomials, binomials, trinomials and quadrinomials are as follows.

(i) a2 is a monomial expression as it contains one term only.

(ii) a− b2 is a binomial expression as it contains two terms.

(iii) x3 + y3 + z3 is a trinomial expression as it contains three terms.

(iv) x3 + y+ z3 + 3xyz is a quadrinomial expression as it contains four terms.

(v) 7 + 5 = 12 is a monomial expression as it contains one term only.

(vi) abc + 1 is a binomial expression as it contains two terms.

(vii) 3x – 2 + 5 = 3x + 3 is a binomial expression as it contains two terms.

(viii) 2x – 3y + 4 is a trinomial expression as it contains three terms.

(ix) xy + yz + zx is a trinomial expression as it contains three terms.

(x) ax3 + bx2 + cx + d is a quadrinomial expression as it contains four terms.

Question: 2

Write all the terms of each of the following algebraic expressions:

(i) 3x

(ii) 2x – 3

(iii) 2x2 − 7

(iv) 2x+ y− 3xy + 4

Solution:

The terms of each of the given algebraic expressions are as follows.

(i) 3x is the only term of the given algebraic expression.

(ii) 2x and -3 are the terms of the given algebraic expression.

(iii) 2x2 and −7 are the terms of the given algebraic expression.

(iv) 2x2, y2, −3xy and 4 are the terms of the given algebraic expression.

Question: 3

Identify the terms and also mention the numerical coefficients of those terms:

(i) 4xy, -5x2y, -3yx, 2xy2

(ii) 7a2bc,-3ca2b,-(5/2) abc2, 3/2abc2,-4/3cba2

Solution:

(i) Like terms – 4xy, -3yx and Numerical coefficients – 4, -3

(i) Like terms – {7a2bc, −3ca2b} and Numerical coefficients – 7, -3

{−5/2abc2}   {−5/2}

{3/2 abc2}     {3/2}

{−4/3cba2}    {−4/3}

Question: 4

Identify the like terms in the following algebraic expressions:

(i) a2 + b-2a2 + c2 + 4a

(ii) 3x + 4xy − 2yz + 52zy

(iii) abc + ab2c + 2acb+ 3c2ab + b2ac − 2a2bc + 3cab2

Solution:

The like terms in the given algebraic expressions are as follows.

(i) The like terms in the given algebraic expressions are a2 and −2a2.

(ii) The like terms in the given algebraic expressions are -2yz and 5/2zy.

(iii) The like terms in the given algebraic expressions are ab2c, 2acb2, b2ac and 3cab2.

Question: 5

Write the coefficient of x in the following:

(i) –12x

(ii) –7xy

(iii) xyz

(iv) –7ax

Solution:

The coefficients of x are as follows.

(i) The numerical coefficient of x is -12.

(ii) The numerical coefficient of x is -7y.

(iii) The numerical coefficient of x is yz.

(iv) The numerical coefficient of x is -7a.

Question: 6

Write the coefficient of 2 in the following:

(i) −3x2

(ii) 5x2yz

(iii) 5/7x2z

(iv) –(3/2) ax2 + yx

Solution:

The coefficient of x2 are as follows.

(i) The numerical coefficient of x2 is -3.

(ii) The numerical coefficient of x2 is 5yz.

(iii) The numerical coefficient of x2 is 57z.

(iv) The numerical coefficient of x2 is – (3/2) a.

Question: 7

Write the coefficient of:

(i) y in –3y

(ii) a in 2ab

(iii) z in –7xyz

(iv) p in –3pqr

(v) y2 in 9xy2z

(vi) x3 in x3 +1

(vii) x2 in − x2

Solution:

The coefficients are as follows.

(i) The coefficient of y is -3.

(ii) The coefficient of a is 2b.

(iii) The coefficient of z is -7xy.

(iv) The coefficient of p is -3qr.

(v) The coefficient of y2 is 9xz.

(vi) The coefficient of x3 is 1.

(vii) The coefficient of −x2 is -1.

Question: 8

Write the numerical coefficient of each in the following

(i) xy

(ii) -6yz

(iii) 7abc

(iv) -2x3y2z

Solution:

The numerical coefficient of each of the given terms is as follows.

(i) The numerical coefficient in the term xy is 1.

(ii) The numerical coefficient in the term – 6yz is – 6.

(iii) The numerical coefficient in the term 7abc is 7.

(iv) The numerical coefficient in the term −2x3y2z is -2.

Question: 9

Write the numerical coefficient of each term in the following algebraic expressions:

(i) 4x2y – (3/2)xy + 5/2 xy2

(ii) –(5/3)x2y + (7/4)xyz + 3

Solution:

The numerical coefficient of each term in the given algebraic expression is as follows.


Question: 10

Write the constant term of each of the following algebraic expressions:

(i) x2y − xy2 + 7xy − 3

(ii) a3 − 3a2 + 7a + 5

Solution:

The constant term of each of the given algebraic expressions is as follows.

(i) The constant term in the given algebraic expressions is -3.

(ii) The constant term in the given algebraic expressions is 5.

Question: 11

Evaluate each of the following expressions for x = -2, y = -1, z = 3:

Solution:

Question: 12

Evaluate each of the following algebraic expressions for x = 1, y = -1, z = 2, a = -2, b = 1, c = -2:

(i) ax + by + cz

(ii) ax2 + by2 – cz

(iii) axy + byz + cxy

Solution:

We have x = 1, y = -1, z = 2, a = -2, b = 1 and c = -2.

Thus,

(i) ax + by + cz

= (-2)(1) + (1)(-1) + (-2)(2)

= –2 – 1 – 4

= –7

(ii) ax2 + by2 – cz

= (-2) × 12 + 1 × (-1)2 – (-2) × 2

= 4 + 1 – (-4)

= 5 + 4

= 9

(iii) axy + byz + cxy

= (-2) × 1 × -1 + 1 × -1 × 2 + (-2) × 1 × (-1)

= 2 + (-2) + 2

= 4 – 2

= 2

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 7 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.