RD Sharma Class 7 ex 6.1 Solutions Chapter 6 Exponents

In this chapter, we provide RD Sharma Class 7 ex 6.1 Solutions Chapter 6 Exponents for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 7 ex 6.1 Solutions Chapter 6 Exponents Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 6
Chapter NameExponents
ExerciseEx 6.1

RD Sharma Solutions for Class 7 Chapter 6 Decimals Ex 6.1 Download PDF

Chapter 6: Exponents Exercise – 6.1

Question: 1

Find the values of each of the following:

(i) 132

 (ii) 73

 (iii) 34

Solution:

(i) 132 =  13 × 13

= 169

(ii) 73 = 7 × 7 × 7

= 343

(iii) 3= 3 × 3 × 3 × 3

= 81

Question: 2

Find the value of each of the following:

(i) (-7)2

(ii) (-3)4

(iii)  (-5)5

Solution:

We know that if ‘a’ is a natural number, then

We have,

(i)  (-7)2 = (-7) × (-7)

= 49

(ii) (-3)4 = (-3) × (-3) × (-3) × (-3)

= 81

(iii) (-5)5 = (-5) × (-5) × (-5) × (-5) × (-5)

= -3125

Question: 3

Simply:

(i) 3 × 102

(ii) 22 × 53

(iii) 33 × 52

Solution:

(i) 3 × 102 = 3 × 10 × 10

= 3 × 100

= 300

(ii) 22 × 53 = 2 × 2 × 5 × 5 × 5

= 4 × 125

= 500

(iii) 3× 52 = 3 × 3 × 3 × 5 × 5

= 27 × 25

= 675

Question: 4

Simply:

(i)  32 × 104

(ii)  24 × 32

(iii) 52 × 34

Solution:

(i)  3× 104 = 3 × 3 × 10 × 10 × 10 × 10

= 9 × 10000

= 90000

(ii) 24 × 32 = 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 3

= 16 × 9

= 144

(iii) 52 × 34 = 5 × 5 × 3 × 3 × 3 × 3

= 25 × 81

= 2025

Question: 5

Simply:

(i) (-2) × (-3)3

(ii) (-3)2 × (-5)3

(iii) (-2)5 × (-10)2

Solution:

(i) (-2) × (-3)3 = (-2) × (-3) × (-3) × (-3)

= (-2) × (-27)

= 54

(ii) (-3)2 × (-5)3 = (-3) × (-3) × (-5) × (-5) × (-5)

= 9 × (-125)

= -1125

(iii) (-2)5 × (-10)= (-2) × (-2) × (-2) × (-2) × (-2) × (-10) × (-10)

= (-32) × 100

= -3200

Question: 6

Simply:

(i) (3/4)2

(ii) (-2/3)4

(iii) (- 4/5)5

Solution:

Question: 7

Identify the greater number in each of the following

(i) 25 or 52

(ii) 34 or 43

(iii) 35 or 53

Solution:

(i) 25 or 52

25 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2

= 32

52 = 5 × 5

= 25

Therefore, 25 52

(ii) 34 or 43

= 34 = 3 × 3 × 3 × 3

= 81

= 4= 4 × 4 × 4

= 64

Therefore, 34 43

(iii) 3or 53

= 35 = 3 × 3 × 3 × 3 × 3

= 243

= 53 = 5 × 5 × 5

= 125

Therefore, 35 53

Question: 8

Express each of the following in exponential form

(i) (-5) × (-5) × (-5)

Solution:

(i) (-5) × (-5) × (-5) = (-5)3

Question: 9

Express each of the following in exponential form

(i) x × x × x × x × a × a × b × b × b

(ii) (-2) × (-2) × (-2) × (-2) × a × a × a

(iii) (-2/3) × (-2/3) × x × x × x

Solution:

(i) x × x × x × x × a × a × b × b × b = x4a2b3

(ii) (-2) × (-2) × (-2) × (-2) × a × a × a = (-2)4a3

(iii) (-2/3) × (-2/3) × x × x × x = (-2/3)x3

Question: 10

Express each of the following numbers in exponential form

(i) 512

(ii) 625

(iii) 729

Solution:

(i) 512 = 29

(iii) 625 = 54

(iii) 729 = 36

Question: 11

Express each of the following numbers as a product of powers of their prime factors

(i) 36

(ii) 675

(iii) 392

Solution:

(i) 36 = 2 × 2 × 3 × 3

= 22 × 32

(ii) 675 = 3 × 3 × 3 × 5 × 5

= 33 × 52

(iii) 392 = 2 × 2 × 2 × 7 × 7

= 23 × 72

Question: 12

Express each of the following numbers as a product of powers of their prime factors

(i) 450

(ii) 2800

(iii) 24000

Solution:

(i) 450 = 2 × 3 × 3 × 5 × 5

= 2 × 32 × 52

(ii) 2800 = 2 × 2 × 2 × 2 × 5 × 5 ×7

= 24 × 5× 7

(iii) 24000 = 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 2 × 3 × 5 × 5 × 5

= 25 × 3 × 53

Question: 13

Express each of the following as a rational number of the form p/q

(i) (3/7)2

(ii) (7/9)3

(iii) (-2/3)4

Solution:

Question: 14

Express each of the following rational numbers in power notation

(i) 49/64

(ii) – 64/125

(iii) -12/16

Solution:

(i) 49/64 = (7/8)2

Because 72 = 49 and 82 = 64

(ii) – 64/125 = (- 4/5)3

Because 43 = 64 and 53 = 125

(iii) – (1/216) = – (1/6)3

Because 13 = 1 and 63 = 216

Question: 15

Find the value of the following

(i) (-1/2)2 × 23 × (3/4)2

(ii) (-3/5)4 × (4/9)4 × (-15/18)2

Solution:

(i) (-1/2)2 × 23 × (3/4)= 1/4 × 8 × 9/16

= 9/8

(ii) (-3/5)4 × (4/9)4 × (-15/18)= 81/625 × 256/6561 × 225/324 = 64/18225

Question: 16

If a = 2 and b= 3, the find the values of each of the followimg

(i) (a + b)a

(ii) (ab)b

(iii) (b/a)b

(iv) (a/b + b/a)a

Solution:

(i) (a + b)a = (2 + 3)2

= (5)2

= 25

(ii) (ab)b = (2 × 3)3

= (6)3

= 216

(iii) (b/a)b = (3/2)3

= 27/8

(iv) (a/b + b/a)a = (2/3 + 3/2)2

= 169/36

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 7 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.