RD Sharma Class 7 ex 5.2 Solutions Chapter 5 Rational Numbers

In this chapter, we provide RD Sharma Class 7 ex 5.2 Solutions Chapter 5 Rational numbers for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 7 ex 5.2 Solutions Chapter 5 Rational Numbers Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 5
Chapter NameRational Numbers
ExerciseEx 5.2

RD Sharma Solutions for Class 7 Chapter 5 Rational Numbers Ex 5.2 Download PDF

Chapter 5: Operations on Rational Numbers Exercise – 5.2

Question: 1

Subtract the first rational number from the second in each of the following:

Solution:

Question: 2

Evaluate each of the following:

Solution:

LCM of 3 and 5 is 15

LCM of 3 and 7 is 21

Question: 3

The sum of the two numbers is 5/9. If one of the numbers is 1/3, find the other.

Solution:

LCM of 3 and 9 is 9

Question: 4

The sum of two numbers is -1/3. If one of the numbers is -12/3, find the other.

Solution:

Let the required number be x

The required number is 11/3

Question: 5

The sum of two numbers is – 4/3. If one of the numbers is -5, find the other.

Solution:

Let the required number be x

The required number is 11/3

Question: 6

 The sum of two rational numbers is – 8. If one of the numbers is – (15/7), find the other.

Solution:

Let the required number be x

The required number is – (41/7)

Question: 7

What should be added to – (7/8) so as to get 5/9?

Solution:

Let the required number be x

The required number is 103/72

Question: 8

What number should be added to (-5)/11 so as to get 26/33?

Solution:

Let the required number be x

The required number is 41/33

Question: 9

What number should be added to (-5)/7 to get (-2)/3?

Solution:

Let the required number be x

The required number is 1/21

Question: 10

What number should be subtracted from -5/3 to get 5/6?

Solution:

Let the required number be x

The required number is 15/6

Question: 11

What number should be subtracted from 3/7 to get 5/4?

Solution:

Let the required number be x

The required number is 23/28

Question: 12

Solution:

Let the required number be x

The required number is (-7)/5

Question: 13

Solution:

Let the required number be x

The required number is 59/30

Question: 14

Solution:

Let the required number be x

x = 1/4

The required number is ¼

Question: 15

Simplify:

Solution:

Question: 16

Fill in the blanks:

Solution:

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 7 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.