RD Sharma Class 7 ex 4.2 Solutions Chapter 4 Rational Numbers

In this chapter, we provide RD Sharma Class 7 ex 4.2 Solutions Chapter 4 Rational Numbers for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 7 ex 4.2 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 4
Chapter NameRational Numbers
ExerciseEx 4.2

RD Sharma Solutions for Class 7 Chapter 4 Decimals Ex 4.1 Download PDF

Chapter 4: Rational Numbers Exercise – 4.2

Question: 1

Express each of the following as rational number with positive denominator:

(i)  (-15)/(-28)

(ii)  6/(-9)

(iii)   (-28)/(-11)

(iv)   19/(- 7)

Solution:

Rational number with positive denominators:

(i) Multiplying the number by -1, we get: -15 – 28 = -15 x -1 – 28 x – 1 = 1528

(ii) Multiplying the number by -1, we get:  6 – 9 = 6x – 1 – 9x – 1 = – 69

(iii) Multiplying the number by -1, we get: – 28 – 11= – 28 x – 1 – 11 x – 1 = 2811

(iv) Multiplying the number by -1, we get: 19 – 7 = 19 x – 1 – 7 x – 1= -197

Question: 2

Express 3/5 as a rational number with numerator:

(i)  6

(ii) -15

(iii)  21

(iv) – 27

Solution:

Rational number with numerator:

(i) 6 is:

(Multiplying numerator and denominator by 2)

(ii) -15 is:

(Multiplying numerator and denominator by – 5)

(iii) 21 is:

(Multiplying numerator and denominator by 7)

(iv) – 27 is:

(Multiplying numerator and denominator by – 9)

Question: 3

Express 5/7 as a rational number with denominator:

(i) -14

(ii) 70

(iii) -28

(iv) – 84

Solution:

5/7 as a rational number with denominator:

(1) -14 is:

(Multiplying numerator and denominator by -2)

(ii) 70 is:

(Multiplying numerator and denominator by 10)

(iii) – 28 is:

(Multiplying numerator and denominator by – 4)

(iv) – 84 is:

(Multiplying numerator and denominator by -12)

Question: 4

Express 3/4 as a rational number with denominator:

(i) 20

(ii) 36

(iii) 44

(iv) – 80

Solution:

3/4 as rational number with denominator:

(i) 20 is:

(Multiplying numerator and denominator by 5)

(ii) 36 is:

(Multiplying numerator and denominator by 9)

(iii)  44 is:

(Multiplying numerator and denominator by 11)

(iv) – 80 is:

(Multiplying numerator and denominator by – 20)

Question: 5

Express 2/5 as a rational number with numerator:

(i) -56

(ii) 154

(iii) -750

(iv)  – 80

Solution:

2/5 as a rational number with numerator:

(i)  – 56 is:

(Multiplying numerator and denominator by -28)

(ii) 154 is:

(Multiplying numerator and denominator by 77)

(iii) – 750 is:

(Multiplying numerator and denominator by -375)

(iv) 500 is:

(Multiplying numerator and denominator by 250)

Question: 6

Express (-192)/108 as a rational number with numerator:

(i) 64

(ii) -16

(iii) 32

(iv) – 48

Solution:

Rational number with numerator:

(i)  64 as numerator:

(Dividing the numerator and denomintor by -3)

(ii) -16 as numerator:

(Dividing the numerator and denomintor by 12)

(iii) 32 as numerator:

(Dividing the numerator and denomintor by – 6)

(iv) – 48 as numerator:

(Dividing the numerator and denomintor by 4)

Question: 7

Express  168/(-294)  as a rational number with denominator:

(i) 14

(ii) -7

(iii) – 49

(iv) 1470

Solution:

Rational number with denominator:

(i) 14 as denominator:

(Dividing the numerator and denomintor by -21)

(ii) -7 as denominator:

(Dividing the numerator and denomintor by 42)

(iii) – 49 as denominator:

(Dividing the numerator and denomintor by 6)

(iv) 1470 as denominator:

(Multiplying the numerator and denomintor by – 5)

Question: 8

Write (-14)/42 form so that numerator is equal to:

(i) -2

(ii)  7

(iii) 42

(iv) -70

Solution:

Rational number with numerator:

(i) -2 is:

(Dividing numerator and denominator by 7)

(ii) 7 is:

(Dividing numerator and denominator by -2)

(iii) 42 is:

(Multiplying numerator and denominator by -3)

(iv) -70 is:

(Multiplying numerator and denominator by 5)

Question: 9

Select those rational numbers which can be written as a rational number with numerator 6:

Solution:

Given rational numbers that can be written as a rational number with numerator 6 are:

1/22 (On multiplying by 6) = 6/132, 2/3 (On multiplying by 3)

= 6/9, 3/4 (On multiplying by 2)

= 6/8, (-6)/7 (On multiplying by -1)

= 6/(-7)

Question: 10

Select those rational numbers which can be written as a rational number with denominator 4:

Solution:

Given rational numbers that can be written as a rational number with denominator 4 are:

7/8 (On dividing by 2) = 3.5/4,

64/16 (On dividing by 4) = 16/4,

36/-12(On dividing by 3) = 12/-4 = -12/4,

16/17 can’t be expressed with a denominator 4.

5/- 4(On multiplying by -1) = – 5/4

140/28(On dividing by 7) = 20/4

Question: 11

In each of the following, find an equivalent form of the rational number having

common denominator:

(i)  3/4 and 5/12

(ii)   2/3, 7/6 and 11/12

(iii)   5/7, 3/8, 9/14 and 20/21<

Solution:

Equivalent forms of the rational number having common denominator are:

(i) 3/4 = (3 × 3)/(4 × 3) = 9/12 and 512.

(ii) 2/3 = (2 × 4)/(3 × 4) = 8/12 and 7/6 = (7×2)/(6×2) = 14/12 and 11/12

Forms are 8/12, 14/12 and 11/12

(iii) 5/7 = (5 × 24)/(7 × 24) = 120/168, 3/8 = (3 × 21)/(8 × 21) = 63/168, 9/14

= (9 × 12)/(14 × 12)

= 108/168 and 20/21

= (20 × 8)/(21×8)

=160/168

Forms are 120/168, 63/168, 108/168 and 160/168.

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 7 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.