RD Sharma Class 7 ex 4.1 Solutions Chapter 4 Rational Numbers

In this chapter, we provide RD Sharma Class 7 ex 4.1 Solutions Chapter 4 Rational numbers for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 7 ex 4.1 Solutions Chapter 4 Rational Numbers Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 4
Chapter NameRational Numbers
ExerciseEx 4.1

RD Sharma Solutions for Class 7 Chapter 4 Rational Numbers Ex 4.1 Download PDF

Chapter 4: Rational Numbers Exercise – 4.1

Question: 1

Write down the numerator of each of the following rational numbers:

(i) -7/5 

(ii)  15/(-4) 

(iii)  (- 17)/(- 21) 

(iv) 8/9   

(v)  5

Solution:

Numerators are:

(i) -7

(ii)  15

(iii) -17

(iv) 8

(v) 5

Question: 2

Write down the denominator of each of the following rational numbers:

(i) – 4/5

(ii)  11/(-34)

(iii)  15/82

(iv) 15

(v)  0

Solution:

Denominators are:

(i)  5

(ii) – 34

(iii)  – 82

(iv) 1

(v)  1

Question: 3

Write down the rational number whose numerator is (-3) ×4, and whose denominator is (34 – 23) ×(7 – 4).

Solution:

According to the question:

Numerator = (-3) x 4 = – 12

Denominator = (34 – 23) x (7 – 4) =11 x 3 = 33

Therefore, Rational number = -12/32

Question: 4

Write the following rational numbers as integers:

Solution:

Integers are 7, -12, 34, -73 and 95.

Question: 5

Write the following integers as rational numbers with denominator 1:

-15, 17, 85, -100

Solution:

Rational numbers of given integers with denominator 1 are:

Question: 6

Write down the rational whose numerator is the smallest three digit number and denominator is the largest four digit number.

Solution:

Smallest three digit number = 100

Largest four digit number = 9999

Therefore rational number = 100/9999

Question: 7

Seperate positive and negative rational numbers from the following rational numbers:

Solution:

Given rational numbers can be rewritten as:

Thus, positive rational numbers are:

Negative rational numbers are:

Question: 8

Which of the following rational numbers are positive:

(i)  (- 8)/7

(ii)   9/8

(iii)  19/13

(iv) (- 21)/13

Solution:

The numbers can be rewritten as:

(i)  (- 8)/7

(ii)   9/8

(iii)  19/13

(iv) -21/13

Positive rational numbers are (ii) and (iii), i.e., 9/8 and (-19)/(-13)

Question: 9

Which of the following rational numbers are negative?

(i)  (- 3)/7

(ii) (- 5)/(- 8)

(iii) 9/(- 83) 

(iv) 115/197 

Solution:

The numbers can be rewritten as:

(i)  (- 3)/7

(ii)   (-5)/(- 8)

(iii)  9/(- 83)

(iv) 115/197

Negative rational numbers are (i) and (iii).

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 7 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.