RD Sharma Class 7 ex 2.3 Solutions Chapter 2 Fractions

In this chapter, we provide RD Sharma Class 7 ex 2.3 Solutions Chapter 2 Fractions for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 7 ex 2.3 Solutions Chapter 2 Fractions Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 2
Chapter NameFractions
ExerciseEx 2.3

RD Sharma Solutions for Class 7 Chapter 2 Fractions Ex 2.3 Download PDF

Question: 1

Multiply

Solut

Chapter 2: Fractions Exercise – 2.3

Question: 1

Find the reciprocal of each of the following fractions and classify them as proper, improper and whole numbers

(i) 3/7

(ii) 5/8

(iii) 9/7

(iv) 6/5

(v) 12/7

(vi) 1/8

Solution:

(i)  3/7

7/3 = improper number

(ii)  5/8

8/5 = improper number

(iii)  9/7 

7/9 = proper number

(iv) 6/5

5/6 = proper number

(v) 12/7

7/12 = proper number

(vi) 1/8

8 = whole number

Question: 2

Divide:

Solution:

Question: 3

Divide:

Solution:

Question: 4

Simplify:

Solution:

Question: 5

A wire of length 12(1/2)m is cut into 10 pieces of equal length. Find the length of each piece.

Solution:

Question: 6

The length of a rectangular plot of area 65(1/3) mis 12(1/4) m. What is the width of the plot?

Solution:

Given,

The length of a rectangular plot of area 65(1/3) mis 12(1/4) m. 

Question: 7

By what number 6(2/9) be multiplied to get 4(4/9)?

Solution:

Given,

Let x be the number which needs to be multiplied by 56/9,

Now,

Question: 8

The product of two numbers is 25(5/6). If one of the numbers is 6(2/3), find the other?

Solution:

Given,

The product of two numbers is 25(5/6). If one of the numbers is 6(2/3),

Let the other number be x.

Question: 9

The cost of 6(1/4) kg of apples is Rs 400. At what rate per kg are the apples being sold?

Solution:

Given,

Question: 10

By selling oranges at the rate of Rs 5(1/4) per orange, a fruit seller get Rs 630. How many dozens of oranges does he sell?

Solution:

Given,

By selling oranges at the rate of Rs 5(1/4) per orange, a fruit seller get Rs 630.

5(1/4) = 2(1/4)

12 apples =1 dozen

Therefore, 120 apples = 10 dozen

Question: 11

In mid-day meal scheme 3/10 litre of milk is given to each student of a primary school. If 30 litres of milk is distributed every-day in the school, how many students are there in the school?

Solution:

Given,

3/10  litre of milk is given to each student of a primary school.

30 litres of milk is distributed everyday in the school

Number of students given 3/10 litres of milk = 1

Number of students given 1 litre of milk = 10/3

Number of students given 30 litres of milk = 10/3 × 30 = 100 Students

Question: 12

In a charity show Rs 6496 were collected by selling some tickets. If the price of each ticket was Rs 50(3/4), how many tickets were sold?

Solution:

Given,

Rs 6496 were collected by selling some tickets. If the price of each ticket was Rs 50(3/4),

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 7 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.