RD Sharma Class 7 ex 1.3 Solutions Chapter 1 Integers

In this chapter, we provide RD Sharma Class 7 ex 1.3 Solutions Chapter 1 Integers for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 7 ex 1.3 Solutions Chapter 1 Integers Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 1
Chapter NameIntegers
ExerciseEx 1.3

RD Sharma Solutions for Class 7 Chapter 1 Integers Ex 1.3 Download PDF

Question: 1

Find the value of 36 ÷ 6 + 3.

Solution:

36 ÷ 6 + 3 = 6 + 3

= 9

Question: 2

Find the value of 24 + 15 ÷ 3.

Solution:

24 + 15 ÷ 3 = 24 + 5

= 29

Question: 3

Find the value of 120 – 20 ÷ 4.

Solution:

120 – 20 ÷ 4 = 120 – 5

= 115

Question: 4

Find the value of 32 – (3 × 5) + 4.

Solution:

32 – (3 x 5) + 4 = 32 – 15 + 4

= 17 + 4

= 21

Question: 5

Find the value of  3 – (5 – 6 ÷ 3).

Solution:

3 – (5 – 6 ÷ 3) = 3 – (5 – 2)

= 3 – 3

= 0

Question: 6

Find the value of 21 – 12 ÷ 3 × 2.

Solution:

21 – 12 ÷ 3 × 2 = 21 – 123 × 2

= 21 – 4 × 2

= 21 – 8

= 13

Question: 7

Find the value of 16 + 8 ÷ 4 – 2 × 3.

Solution:

16 + 8 ÷ 4 – 2 × 3

= 16 + 2 – 6

= 18 – 6

= 12

∴ 16 + 8 ÷ 4 – 2 × 3 = 12

Question: 8

Find the value of 28 – 5 × 6 + 2.

Solution:

28 – 5 × 6 + 2 = 28 – (5 × 6) + 2

= 28 – 30 + 2

= 30 – 30

= 0

Question: 9

Find the value of  (-20) × (-1) + (-28) ÷ 7.

Solution:

(-20) × (-1) + (-28) ÷ 7 = 20 + ∣-28∣ ∣7∣

= 20 – 287

= 20 – 4

= 16

Question: 10

Find the value of  (-2) + (-8) ÷ (- 4).

Solution:

(-2) + (-8) ÷ (- 4) = – 2 + ∣- 8∣ ∣- 4∣

= – 2 + 2

= 0

Question: 11

Find the value of (- 15) + 4 ÷ (5 – 3).

Solution:

-15 + 4 ÷ (5 – 3) = – 15 + 4 ÷ 2

= – 15 + 2

= – 13

-15 + 4 ÷ (5 – 3) = – 13

Question: 12

Find the value of (- 40) × (-1) + (-28) ÷ 7.

Solution:

(- 40) × (-1) + (-28) ÷ 7 = 40 + (- 4)

= 40 – 4

= 36

Question: 13

Find the value of (-3) + (-8) ÷ (-4) – 2× (-2).

Solution:

(-3) + (-8) ÷ (-4) – 2 × (-2) = (-3) + (-8)(-4) – 2×(-2)

= – 3 + 2 + 4

= 6 – 3

= 3

Question: 14

Find the value of (-3) × (-4) ÷ (-2) + (-1).

Solution:

(-3) × (-4) ÷ (-2) + (-1) = 12 ÷ (-2) + (-1)

= – 6 – 1

= – 7

∴ (-3) × (-4) ÷ (-2) + (-1) = – 7

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 7 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.