RD Sharma Class 6 ex 8.3 Solutions Chapter 8 Introduction to Algebra

In this chapter, we provide RD Sharma Class 6 ex 8.3 Solutions Chapter 8 Introduction to Algebra for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 6 ex 8.3 Solutions Chapter 8 Introduction to Algebra Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectMaths
ChapterChapter 8
Chapter NameIntroduction to Algebra
ExerciseEx 8.3

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 8 Introduction to Algebra Ex 8.3 Download PDF

Chapter 8: Introduction to Algebra – Exercise 8.3

Question: 1

5 more than twice a number x is written as:

(a) 5 + x + 2

(b) 2x + 5

(c) 2x – 5

(d) 5x + 2

Solution:

(b) 2x + 5

Question: 2

The quotient of x by 2 is written as:

Solution:

Question: 3

The quotient of x by 3 is multiplied by y is written as:

(a)  x/3y

(b)  3x/y

(c)  3y/x

(d)  xy/3

Solution:

(d)  xy/3

Question: 4

9 taken away from the sum of x and y is

(a) x + y – 9

(b) 9 – (x + y)

Solution:

(a) x + y – 9

Question: 5

The quotient of x by y added to the product of x and y is written as:

Solution:

Question: 6

a2b3 × 2ab2 is equal to

(a) 2a3b4

(b) 2a3b5

(c) 2ab

(d) a3b5

Solution:

(b) 2a3b5

Question: 7

4a2b× 3ab2 × 5a3b is equal to

(a) 60a3b5

(b) 60a6b5

(c) 60a6b6

(d) a6b6

Solution:

(c) 60a6b6

Question: 8

If 2x2y and 3xy2 denote the length and breadth of a rectangle, then its area is

(a) 6xy

(b) 6x2y2

(c) 6x3y3

(d) x3y3

Solution:

(c) 6x3y3

Question: 9

In a room there are x2 rows of chairs and each rows contains 2x2 chairs. The total number of chairs in the room is

(a) 2x2

(b) 2x4

(c) x4

Solution:

(b) 2x4

Question: 10

a3 × 2a2b × 3ab5 is equal to

(a) a6b6

(b) 23a6b6

(c) 6a6b6

(d) None of these

Solution:

(b) 2x4

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 6 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good

Leave a Comment

Your email address will not be published.