RD Sharma Class 6 ex 6.1 Solutions Chapter 6 Fractions

In this chapter, we provide RD Sharma Class 6 ex 6.1 Solutions Chapter 6 Fractions for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 6 ex 6.1 Solutions Chapter 6 Fractions Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectMaths
ChapterChapter 6
Chapter NameFractions
ExerciseEx 6.1

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 6 Fractions Ex 6.1 Download PDF

Chapter 6: Fractions – Exercise 6.1

Question: 1

Write the fraction representing the shaded portion:

Fraction representing the shaded portion

Solution:

Fraction of the shaded portion = Number of shaded parts/Total number of parts

(i) Total number of parts = 3

Number of shaded parts = 2

Fraction of the shaded portion = 2/3

(ii) Total number of parts = 15

Number of shaded parts = 11

Fraction of the shaded portion = 11/15

(iii) Total number of parts = 9

Number of shaded parts = 8

Fraction of the shaded portion = 8/9

(iv) Total number of parts = 7

Number of shaded parts = 3

Fraction of the shaded portion = 3/7

(v) Total number of parts = 9

Number of shaded parts = 4

Fraction of the shaded portion = 4/9

(vi) Total number of parts = 4

Number of shaded parts = 2

Fraction of the shaded portion = 2/4 = 1/2

(vii) Total number of parts = 2

Number of shaded parts = 1

Fraction of the shaded portion = 1/2

(viii) Total number of parts = 5

Number of shaded parts = 1

Fraction of the shaded = 1/5

(ix) Total number of parts = 4

Number of shaded parts = 1

Fraction of the shaded portion = ¼

Question: 2

Write the fraction representing the shaded parts:

Fraction representing the shaded parts

Solution:

Fraction of the shaded portion = Number of shaded parts = Total number of parts

(i) Total number of parts = 9

Number of shaded parts = 3

Fraction of the shaded portion = 3/9 = 1/3

(ii) Total number of parts = 8

Number of shaded parts = 5

Fraction of the shaded portion = 4/8 = 1/2

(iii) Total number of parts = 12

Number of shaded parts = 3

Fraction of the shaded portion = 3/12 = 1/4

(iv) Total number of parts = 10

Number of shaded parts = 5

Fraction of the shaded portion = 5/10 = ½

Question: 3

Write the fraction representing the shaded portion:

the fraction representing the shaded portion

Solution:

a) Total number of parts = 2

Number of shaded parts = 1

Fraction of the shaded portion = Number of shaded parts

Total number of parts = 1/2

b) Total number of parts = 8

Number of shaded parts = 4

Fraction of the shaded portion = Number of shaded parts

Total number of parts = 4/8

Question: 4

Colour the part according to the fraction given:

Colour the part according to the fraction

Solution:

Colour the part according to the fraction(i)

Question: 5

What fraction of an hour is 20 minutes?

Solution:

Minutes in an hour = 60

20 minutes of an hour = 2060 = 13

Question: 6

Write the natural numbers from 2 to 12. What fraction of them are prime numbers?

Solution:

Natural numbers from 2 to 12 are 2, 3, 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 and 12.

Prime numbers from 2 to 12 are 2, 3 , 5 , 7 and 11

Out of 11 numbers, 5 are prime.

Fraction of the prime numbers = 511

Question: 7

Write the natural numbers from 102 to 113. What fraction of them are prime numbers.

Solution:

Natural numbers from 102 to 113 are 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112 and 113.

Prime numbers from 102 to 113 are 103, 107, 109 and 113.

Out of 12 natural numbers, 4 are prime.

Fraction of the prime numbers = 4/12 = 1/3

Question: 8

Mukesh has a box of 24 pencils. He gives half of them to sunita. How many does sunita get? How many does mukesh still have?

Solution:

Given data: Mukesh has 24 pencils

Sunita gets half of mukesh’s pencils

Sunita gets 242 pencils, that is, 12 pencils.

Number of pencils mukesh still has = 24 – 12 = 12

Question: 9

 Kavita has 44 cassettes. She gives 3/4 of them to Sonia. How many does Sonia get? How many does kavita keep?

Solution:

Kavita has 44 cassettes.

She gives 34 of the cassettes to Sonia.

For this, Kavita divides 44 cassettes in 4 equal parts and takes 3 parts.

Therefore, 44/4 = 11

It means that Kavita gives 33 cassettes to Sonia.

Number of cassettes Kavita has = 44 – 33 = 11

Question: 10

Shikas has three frocks that she wears when playing. The material is good, but the colours are faded. Her mother buys some blue dye and uses it on two of the frocks. What fraction of all of the shikas play frocks did her mother dye?

Solution:

Total frocks shikha has = 3

Number of frocks dyed by shikha’s mother = 2

Fraction of the dyed frocks = 23

Therefore, shikha’s mother dyed 23 of shikha’s frocks.

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 6 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good

Leave a Comment

Your email address will not be published.