RD Sharma Class 6 ex 4.4 Solutions Chapter 4 Operations on Whole Numbers

In this chapter, we provide RD Sharma Class 6 ex 4.4 Solutions Chapter 4 Operations on Whole Numbers for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 6 ex 4.4 Solutions Chapter 4 Operations on Whole Numbers Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectMaths
ChapterChapter 4
Chapter NameOperations on Whole Numbers
ExerciseEx 4.4

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 4 Operations on Whole Numbers Ex 4.4 Download PDF

Chapter 4: Operations on Whole Numbers – Exercise 4.4

Question: 1

Does there exists a whole number ‘a’ such that a/a = a?

Solution:

Yes, there exists a whole number ‘a’ such that a/a = a.

The whole number is 1 such that,

1/1 = 1

Question: 2

Find the value of:

Solution:

(i) 23457 / 1 = 23457

(ii) 0 / 97 = 0

(iii) 476 + (840 / 84) = 476 + 10 = 486

(iv) 964 – (425 / 425) = 964 – 1 = 963

(v) (2758 / 2758) – (2758 + 2758) = 1 – 1 = 0

(vi) 72450 / (583 – 58) = 72450 + 525 = 138

Question: 3

Which of the following statements are true:

Solution:

(i) False

LHS: 10 / (5 × 2)

= 10 / 10

=1

RHS: (10 / 5) × (10 / 2)

= 2 × 5 = 10

(ii) True

LHS: (35 – 14) / 7

= 21 / 7

=3

RHS: 35 / 7 – 14 / 7

= 5 – 2 = 3

(iii) False

LHS: 35 – 14 / 7

= 35 – 2 = 33

RHS: 35 / 7 – 14 / 7

= 5 – 2

= 3

(iv) False

LHS: (20 – 5) / 5

= 15 / 5

= 3

RHS: 20 / 5 – 5

= 4 – 5 = -1

(v) False

LHS: 12 × (14 / 7)

= 12 × 2

= 24

RHS: (12 × 14) / (12 × 7)

= 168 / 84

=2

(vi) True

LHS: (20 / 5) / 2

= 4 / 2

=2

RHS : ( 20 / 2 ) / 5

= 10 / 5

= 2

Question: 4

Divide and check the quotient and remainder:

Solution:

(i) 7777 / 58 = 134

Verification: [Dividend = Divisor × Quotient + Remainder ]

7772 = 58 × 134 + 0

7772 = 7772

LHS = RHS

(ii) 6906/35 gives quotient = 197 and remainder = 11

Verification: [Dividend = Divisor × Quotient + Remainder ]

6906 = 35 × 197 + 11

6906 = 6895 + 11

6906 = 6906

LHS = RHS

(iii) 16135 / 875 gives quotient = 18 and remainder = 385.

Verification: [Dividend = Divisor × Quotient + Remainder ]

16135 = 875 × 18 + 385

16135 = 15750 + 385

16135 = 16135

LHS = RHS

(iv) 16025/1000 gives quotient and remainder = 25

Verification: [Dividend = Divisor × Quotient + Remainder ]

16025 = 1000 × 16 + 25

16025 = 16000 + 25

16025 = 16025

LHS = RHS

Question: 5

Find a number which when divided by 35 gives the quotient 20 and remainder 18.

Solution:

Dividend = Divisor × Quotient + Remainder

Dividend = 35 × 20 + 18

= 700 + 18

= 718

Question: 6

Find the number which when divided by 58 gives a quotient 40 and remainder 31.

Solution:

Dividend = Divisor × Quotient + Remainder

Dividend = 58 × 40 + 31

= 2320 + 31

= 2351

Question: 7

The product of two numbers is 504347. If one of the numbers is 1591, find the other.

Solution:

Product of two numbers = 504347

One of the two numbers = 1591

Let the number be A.

Therefore, A × 1591 = 504347

A = 5043471591 = 317

Question: 8

On dividing 59761 by a certain number, the quotient is 189 and the remainder is 37. Find the divisor.

Solution:

Dividend = 59761

Quotient = 189

Remainder = 37

Divisor = A

Now, Dividend = Divisor × Quotient + Remainder

59761 =A × 189 + 37

59761 – 37 = A × 189

59724 = A × 18

Therefore, A = 59724189

= 316

Question: 9

On dividing 55390 by 299, the remainder is 75. Find the quotient.

Solution:

Dividend = 55390

Divisor = 299

Remainder = 75

Quotient = A

Dividend = Divisor × Quotient + Remainder

55390 = 299 × A + 75

55390 – 75 = A × 299

55315 = A × 299

Therefore, A = 55315299 = 185

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 6 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good

Leave a Comment

Your email address will not be published.