In this chapter, we provide RD Sharma Class 6 ex 22.2 Solutions Chapter 22 Data Handling II (Pictographs) for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 6 ex 22.2 Solutions Chapter 22 Data Handling II (Pictographs) Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

Textbook | NCERT |

Class | Class 6 |

Subject | Maths |

Chapter | Chapter 22 |

Chapter Name | Data Handling II (Pictographs) |

Exercise | Ex 22.2 |

Table of Contents

**RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 22 Data Handling II (Pictographs) Ex 22.2 Download PDF**

**Chapter 22 Data Handling II (Pictographs) Exercise 22.2**

**Question: 1**

The following are the details or the number of students in a class of 30 students presents a week.

Day | Number of students present |

Monday | 24 |

Tuesday | 20 |

Wednesday | 28 |

Thursday | 30 |

Friday | 26 |

Saturday | 22 |

Represent the above data by a pictograph.

**Solution:**

Let an icon of a student represent 4 students. Then, the number of icons for each day is as follows:

Day | Number of students present |

Monday | 24 / 4 = 6 |

Tuesday | 20 / 4 = 5 |

Wednesday | 28 / 4 = 7 |

Thursday | 30 / 4 = 7.5 |

Friday | 26 / 4 = 6.5 |

Saturday | 22 / 4 = 5.5 |

The pictograph representing the above data is as follows:

**Question: 2**

Total number of students of a school in different years is shown in the following table:

Year | Number of students |

1996 | 400 |

1998 | 550 |

2000 | 450 |

2002 | 600 |

2006 | 650 |

Represent the above data by a pictograph.

(a) Prepare a pictograph of students using one symbol an icon of a student to represent students and answer the following questions:

(i) How many symbols represent total number of students in the year 2002?

(ii) How many symbols represent total number of students for the year 1998?

(b) Prepare another pictograph of students using any other symbol each represents students. Which pictograph do you find more informative?

**Solution:**

(a) Let one icon represent 100 students.

Then, the numbers of icons for different years are as follows:

Year | Number of students |

1996 | 400 / 100 = 4 |

1998 | 550 / 100 = 5.5 |

2000 | 450 / 100 = 4.5 |

2002 | 600 / 100 = 6 |

2006 | 650 / 100 = 6.5 |

The pictograph representing the above data is as follows:

(i) 6 icons represent the total number of students in the year 2002.

(ii) 5 and half icons represent the total number of students in the year 1998.

(b) Let one icon represent 50 students.

Then, the numbers of icons for different years are as follows:

Year | Number of students |

1996 | 400 / 50 = 8 |

1998 | 550 / 50 = 11 |

2000 | 450 / 50 = 9 |

2002 | 600 / 50 = 12 |

2006 | 650 / 50 = 13 |

The second pictograph is more informative.

Explanation: in the second pictograph, every icon is complete, therefore more convenient to understand.

**All Chapter RD Sharma Solutions For Class 6 Maths**

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good