RD Sharma Class 6 ex 17.4 Solutions Chapter 17 Symmetry

In this chapter, we provide RD Sharma Class 6 ex 17.4 Solutions Chapter 17 Symmetry for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 6 ex 17.4 Solutions Chapter 17 Symmetry Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectMaths
ChapterChapter 17
Chapter NameSymmetry
ExerciseEx 17.4

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 17 Symmetry Ex 17.4 Download PDF

Chapter 17: Symmetry Exercise 17.4

Question: 1

The total number of lines of symmetry of a scalene triangle is

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) none of these

Solution:

(d) none of these

This is because the line of symmetry of a scalene triangle is 0.

Question: 2

The total number of lines of symmetry of an isosceles triangle is

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) none of these

Solution:

(a) 1

Total number of lines of symmetry

Question: 3

An equilateral triangle is symmetrical about each of its

(a) altitudes

(b) median

(c) angle of bisectors

(d) all of the above

Solution:

(d) all the above

In equilateral triangle altitudes, angle bisectors and medians are all the same.

An equilateral triangle is symmetrical


Question: 4

The total number of lines of symmetry of a square is

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Solution:

(d) 4

The total number of lines of symmetry


Question: 5

A rhombus is symmetrical about

(a) each of its diagonals

(b) the line joining the mid-points of its opposite sides

(c) perpendicular bisectors of each of its sides

(d) none of these

Solution:

(a)

Each of its diagonals

A rhombus is symmetrical


Question: 6

The number of lines of symmetry of a rectangle is

(a) 0

(b) 2

(c) 4

(d) 1

Solution:

(b) 2

The number of lines of symmetry of a rectangle


Question: 7

The number of lines of symmetry of a kite is

(a) 0

(b) 1

(c) 2

(d) 3

Solution:

(b) 1

The number of lines of symmetry of a kite


Question: 8

The number of lines of symmetry of a circle is

(a) 0

(b) 1

(c) 4

(d) unlimited

Solution:

(d) Unlimited

A circle has an infinite number of symmetry all along the diameters. It has an infinite number of diameters

The number of lines of symmetry of a circle

Question: 9

The number of lines of symmetry of a regular hexagon is

(a) 1

(b) 2

(c) 6

(d) 8

Solution:

(c) 6

The number of lines of symmetry of a regular hexagon

Question: 10

The number of lines of symmetry of an n – sided regular polygon is

(a) n

(b) 2n

(c) n/2

(d) none of these

Solution:

(a) n

The number of lines of symmetry of a regular polygon is equal to the sides of the polygon. If it has ‘n’ number of sides, then there are ‘n’ lines of symmetry

Question: 11

The number of lines of symmetry of the letter O of the English alphabet is

(a) 0

(b) 1

(c) 2

(d) 3

Solution:

(c) 2

The number of lines of symmetry of the letter O

Question: 12

The number of lines of symmetry of the letter Z of the English alphabet is

(a) 0

(b) 1

(c) 2

(d) 3

Solution:

(a) 0

Z has no line of symmetry

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 6 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good

Leave a Comment

Your email address will not be published.