RD Sharma Class 6 ex 16.2 Solutions Chapter 16 Understanding Three Dimensional Shapes

In this chapter, we provide RD Sharma Class 6 ex 16.2 Solutions Chapter 16 Understanding Three Dimensional Shapes for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 6 ex 16.2 Solutions Chapter 16 Understanding Three Dimensional Shapes Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectMaths
ChapterChapter 16
Chapter NameUnderstanding Three Dimensional Shapes
ExerciseEx 16.2

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 16 Understanding Three Dimensional Shapes Ex 16.2 Download PDF

Chapter 16: Understanding Three Dimensional Shapes Exercise 16.2

Question: 1

Give two new examples of each of the for three-dimensional shapes:

(i) Cone

(ii) Sphere

(iii) Cylinder

(iv) Cuboid

(v)  Pyramid

Solution:

(i) A school bell and a funnel.

(ii) A tennis ball and a model of a globe.

(iii) Drink cans and delivering pipes for a water and gas.

(iv) A match box and brick.

(v) A paper- weight and a tower like the Eiffel tower.

Question: 2

What is the shape of:

(i) instrument box

(ii) a brick

(iii) a match box

(iv) a rod- roller

(v) a sweet laddoo

Solution:

(i) My instrument box is in the shape of a cuboid.

(ii) A brick is in the shape of the cuboid.

(iii) A match – box is in the shape of a cuboid.

(iv) A road – roller is in the shape of a cylinder.

(v) A sweet laddoo is shaped like a sphere.
 

Objective Type Questions:


Question: 1

Total number of faces of a cuboid is

(a) 4

(b) 6

(c) 8

(d) 12

Solution:

(b) 6

Question: 2

Total number of edges of a cuboid is

(a) 4

(b) 6

(c) 8

(d) 12

Solution:

(d) 6

Question: 3

Number of faces of a cuboid is

(a) 4

(b) 6

(c) 8

(d) 12

Solution:

(c) 8

Question: 4

Which one of them is example of cuboid?

(a) a dice

(b) a football

(c) a gas pipe

(d) an ice- cream cone

Solution:

(a) A dice

Question: 5

A brick is an example of

(a) cube

(b) cuboid

(c) prism

(d) cylinder

Solution:

(b) Cuboid

Question: 6

A gas pipe is an example of

(a) cone

(b) a cylinder

(c) cube

(d) sphere

Solution:

(b) A cylinder

Question: 7

If the base radius and height of a right circular cone are 3 cm and 4 cm in lengths, then the slant height is

(a) 5 cm

(b) 2 cm

(c) 25 cm

(d) 6 cm

Solution:

(a) 5 cm

Question: 8

The number of faces of a triangular pyramid is

(a) 3

(b) 4

(c) 6

(d) 8

Solution:

(b) 4

A pyramid is called a triangular pyramid if its base is a triangle.

Question: 9

The number of edges of a triangular pyramid is

(a) 3

(b) 4

(c) 6

(d) 8

Solution:

(c) 6

Question: 10

A tetrahedron is a pyramid whose base is a

(a) triangle

(b) square

(c) rectangle

(d) quadrilateral

Solution:

(a) Triangle

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 6 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good

Leave a Comment

Your email address will not be published.