RD Sharma Class 6 ex 1.7 Solutions Chapter 1 Knowing Our Numbers

In this chapter, we provide RD Sharma Class 6 ex 1.7 Solutions Chapter 1 Knowing Our Numbers for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 6 ex 1.7 Solutions Chapter 1 Knowing Our Numbers Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectMaths
ChapterChapter 1
Chapter NameKnowing Our Numbers
ExerciseEx 1.7

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 1 Knowing Our Numbers Ex 1.7 Download PDF

Chapter 1: Knowing Our Numbers – Exercise 1.7

Question: 1

Estimate the following by rounding off each factor to nearest hundreds:

i) 730 + 998

ii) 796 – 314

iii) 875 – 384

Solution:

i) 700 + 1000 = 1700

ii) 800 – 300 = 500

iii) 900 – 400 = 500

Question: 2

Estimate the following by rounding off each factor to nearest thousands:

i) 12904 + 2888

ii) 28292 – 21496

Solution:

i) 13000 + 3000 = 16000

ii) 28000 – 21000 = 7000

Question: 3

Estimate the following by rounding off each number to its greatest place:

i) 439 + 334 + 4317

ii) 8325 – 491

iii) 108734 – 47599

iv) 898 × 785

v) 9 × 795

vi) 87 × 317

Solution:

i) 400 + 300 + 4000 = 4700

ii)8000 – 500 = 7500

iii)100000 -500000 = 50000

iv) 900 × 800 = 720000

v) 10 × 800 = 8000

vi) 90 x 300 = 27000

Question: 4

Find the estimated quotient for each of the following by rounding off each number to its greatest place :

i) 878 ÷ 28

ii) 745 ÷ 24

iii) 4489 ÷ 394

Solution:

i) 900 ÷ 30 = 30

ii) 700 ÷ 20 = 35

iii) 4000 ÷ 400 = 10

Question: 5

Write the expression for each of the following statements using brackets:

i) Four multiplied by the sum of 13 and 7

ii) Eight multiplied by the difference of four from nine.

iii) Divide the difference of twenty eight and seven by 3.

The sum of 3 and 7 in multiplied by the difference of twelve and eight.

Solution:

i) 4 × (13 + 7)

ii) 8 × (9 – 4)

iii) 28 – 73

iv) (3 + 7) x (12 – 8)

Question: 6

Simplify each of the following:

i) 124 – (12 – 2) × 9

ii) (13 + 7) × (9 – 4) – 18

iii) 210 – (14 – 4) x (18 + 2) – 10

Solution:

i) 34

ii) 82

iii) 0

Question: 7

Simplify each of the following:

i) 7 × 109

ii) 6 × 112

iii) 9 × 105

iv) 17 × 109

v) 16 × 108

vi) 12 × 105

vii) 102 × 103

viii) 101 × 105

ix) 109 × 107

Solution:

i) 763

ii) 672

iii) 945

iv) 1853

v) 1728

vi) 1260

vii) 10506

viii)10605

ix)11663

Question: 8

Write the roman – numerals for each of the following:

i) 33

ii) 48

iii) 76

iv) 95

Solution:

i) XXXIII

ii) XLVIII

iii) LXXVI

iv) XCV

Question: 9

Write the following in roman numerals:

i) 154

ii) 173

iii) 248

iv) 319

Solution:

i) CLIV

ii) CLXXIII

iii) CCXLVIII

iv) CCCXIX

Question: 10

Write the following in roman numerals:

i) 1008

ii) 2718

iii) 3906

iv) 3794

Solution:

i) KVIII

ii) KKDCCXVIII

iii) KKKCKVI

iv) KKKDCCXCIV

Question: 11

Write the following in roman numerals:

i) 4201

ii) 10009

iii) 44000

iv) 25819

Solution:

Question: 12

Write the following in Hindu – Arabic numerical:

i) XXVI

ii) XXIX

iii) LXXII

iv) XCI

Solution:

i) 26

ii) 29

iii) 72

iv) 91

Question: 13

Write the corresponding Hindu – Arabic numerical for each of the following:

i) CIX

ii) CLXXII

iii) CCLIV

iv) CCCXXIX

Solution:

i) 109

ii) 172

iii) 254

iv) 329

Question: 14

Write the corresponding Hindu – Arabic numerical for each of the following:

i) KXIX

ii) KDLXV

iii) KKCXXIII

iv) KKKDCXL

Solution:

i) 1019

ii) 1565

iii) 2123

iv) 3640

Question: 15

Write the following in Hindu – Arabic numerical:

Solution:

i) 4444

ii) 6949

iii) 9391

iv) 70009

Question: 16

Which of the following is meaningless?

ii) KKKCCXI

iii) XD

iv) VC

Solution:

(i) and (iii) are meaningless.

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 6 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good

Leave a Comment

Your email address will not be published.