RD Sharma Class 6 ex 1.6 Solutions Chapter 1 Knowing Our Numbers

In this chapter, we provide RD Sharma Class 6 ex 1.6 Solutions Chapter 1 Knowing Our Numbers for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 6 ex 1.6 Solutions Chapter 1 Knowing Our Numbers Maths pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectMaths
ChapterChapter 1
Chapter NameKnowing Our Numbers
ExerciseEx 1.6

RD Sharma Solutions for Class 6 Chapter 1 Knowing Our Numbers Ex 1.6 Download PDF

Chapter 1: Knowing Our Numbers – Exercise 1.6

Question: 1

Round off each of the following numbers to nearest tens :

i) 84

ii) 98

iii) 984

iv) 808

v) 998

vi) 12,096

vii) 10,908

viii) 28,925

Solution:

i) 80

ii) 100

iii) 980

iv) 810

v) 1,000

vi) 12,100

vii) 10,910

viii) 28,930

Question: 2

Round off each of the following numbers to nearest hundreds :

i) 3,985

ii) 7289

iii) 8074

iv) 14,627

v) 28,826

vi) 4,20,387

vii) 43,68,973

viii) 7,42,898

Solution:

i) 4,000

ii) 7,300

iii) 8,100

iv) 14,600

v) 28,800

vi) 4,20,400

vii) 43,69,000

viii) 7,42,900

Question: 3

Round off each of the numbers to nearest thousands :

i) 2401

ii) 9600

iii) 4278

iv) 7832

v) 9567

vi) 26,019

vii) 20,963

viii) 4,36,952

Solution:

i) 2000

ii) 10000

iii) 4000

iv) 8000

v) 10000

vi) 26000

vii) 21000

viii) 4,37,000

Question: 4

Round off each of the following numbers to nearest tens, hundreds and thousands.

i) 964

ii) 1049

iii) 45,634

iv) 79,085

Solution:

Tens :

i) 970

ii) 1050

iii) 45,630

iv) 79,090

Hundreds :

i)1000

ii) 1000

iii) 45,600

iv) 79,100

Thousands :

i) 1000

ii) 1000

iii) 46000

iv) 79000

Question: 5

Round off the following measures to the nearest hundreds :

i) Rs 666

ii) Rs 850

iii) Rs 3,428

iv) Rs 9,080

v) 1265 km

vi) 417 m

vii) 550 cm

viii) 2486 m

ix) 360 gm

x) 940 kg

xi) 273 l

xii) 820 mg

Solution:

i) Rs. 700

ii) Rs. 900

iii) Rs. 3,500

iv) Rs.9100

v) 1300 km

vi) 400 m

vii) 600 cm

viii) 2500 m

ix) 400 gm

x) 900 kg

xi) 300 l

xii) 800 mg

Question: 6

List all numbers which are rounded off to the nearest ten as 370.

Solution:

365 , 366 , 367 , 368 , 369 , 370 , 371 , 372 , 373 , 374

Question: 7

Find the smallest and the greatest numbers which are rounded off to the nearest hundreds as 900.

Solution:

Smallest number: 850

Greatest number: 949

Question: 8

Find the smallest and the greatest numbers which are rounded off to the nearest thousands as 9000.

Solution:

Smallest number: 8,500

Greatest number: 9,499

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 6 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good

Leave a Comment

Your email address will not be published.