RD Sharma Class 10 Ex 8.4 Solutions Chapter 8 Quadratic Equations

In this chapter, we provide RD Sharma Class 10 Ex 8.4 Solutions Chapter 8 Quadratic Equations for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 10 Ex 8.4 Solutions Chapter 8 Quadratic Equations pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 10
SubjectMaths
ChapterChapter 8
Chapter NameQuadratic Equations
Exercise8.4
CategoryRD Sharma Solutions

RD Sharma Solutions for Class 10 Chapter 8 Quadratic Equations Ex 8.4 Download PDF

Chapter 8: Quadratic Equations Exercise – 8.4

Question: 1

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

Solution:

So, the roots for the given equation are: x = 3√2or x = √2.

Question: 2

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

2x− 7x + 3 = 0 

Solution:

2x2 – 7x + 3 = 0

x = 12/4 or x = 2/4  

x = 3 or x = ½

Question: 3

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

3x2 + 11x + 10 = 0 

Solution:

3x2+ 11x + 10 = 0

x = (-5)/3 or x = – 2

Question: 4

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

2x2 + x − 4 = 0

Solution:

2x2 + x − 4 = 0

Are the two roots of the given equation.

Question: 5

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

2x2 + x + 4 = 0

Solution:

2x2 + x + 4 = 0 

x2 + x2 + 2 = 0

Since, √(-31)  is not a real number, Therefore, the equation doesn’t have real roots.

Question: 6

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

Solution:

Therefore, x = (- √3)/2 and x = (- √3)/2. Are the real roots of the given equation.

Question: 7

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

Solution:

Question: 8

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

Solution:

Question: 9

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

Solution:

x = √2  or  x = 1.

Question: 10

By using the method of completing the square, find the roots of quadratic equations.

x2 – 4ax + 4a2 – b2 = 0 

Solution:

 x2 – 4ax + 4a2 – b2 = 0

x– 2(2a).x + (2a)2 – b= 0

(x – 2a)2 = bx – 2a = ± b x – 2a = b or x – 2a

= – b x = 2a + b or  x = 2a – b

Therefore, x = 2a + b or  x = 2a – b are the two roots of the given equation.

All Chapter RD Sharma Solutions For Class10 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good

Leave a Comment

Your email address will not be published.