RD Sharma Class 10 Ex 6.2 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities

In this chapter, we provide RD Sharma Class 10 Ex 6.2 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 10 Ex 6.2 Solutions Chapter 6 Trigonometric Identities pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 10
SubjectMaths
ChapterChapter 6
Chapter NameTrigonometric Ratios
Exercise6.2
CategoryRD Sharma Solutions

RD Sharma Solutions for Class 10 Chapter 6 Trigonometric Ratios Ex 6.2 Download PDF

Chapter 6: Trigonometric Identities Exercise – 6.2

Question: 1

If cos θ = 4/5, find all other trigonometric ratios of angle θ. 

Solution: 

We have: sin θ = 1 – cos2θ

= 3/5

Therefore, sin θ = 3/5

Question: 2

If sin θ = 1/√2, find all other trigonometric ratios of angle θ.

Solution: 

We have,

=1/1

=1

Question: 3

Solution: 

We know that

 Substituting it in equation (1) we get

Question: 4

Solution: 

We know that

sec θ = 5/4

= 1/(5/4)

= 4/5

= cos θ

Therefore, We get

Question: 5

Solution: 

= 12/13

 i. e. We get

= 25/1

= 25.

Question: 6

Solution: 

= cos θ = sin θ × cot θ

= 1/2

Therefore, on substituting we get

= 3/5.

Question: 7

Solution: 

We know that

= 1.

= 1/1

= 1

On substituting we get:

= 4/2

= 2 

Question: 8

Solution: 

= 2

cos θ = cot θ. sin θ

On substituting we get:

= 21/8

Question: 9

Solution:

On substituting we get

= 40/4

= 10

Question: 10

If √3 tan θ = sin θ, find the value of sin2θ – cos2θ.

Solution: 

= sin2θ – cos2θ

= 1/3

Question: 11

Solution: 

= 12/13

= 9/3

= 3

Question: 12

If sin θ + cos θ =√2 cos(90°- θ), find cot θ.

Solution: 

= sin θ + cos θ = √2 sin θ [cos (90 – θ) = sin θ]

⇒ cos θ = √2 sin θ – sin θ

⇒ cos θ = sin θ (√2 – 1)

Divide both sides with sin θ we get

= √2 – 1.

Question: 13

If 2 sinθ − cos2θ = 2, then find the value of θ. 

Solution: 

2 sinθ − cos2 θ = 2 

⇒ 2 sin2 θ − (1 − sin2 θ) = 2 

⇒ 2 sin2 θ − 1 + sin2 θ = 2

⇒ 3 sin2 θ = 3 

⇒ sin2 θ = 1 

⇒ sin θ = 1 

⇒ sin θ =  sin 90° 

⇒ θ = 90°

Question: 14

If √3 tan θ – 1 = 0, find the value of sin2 θ – cos2 θ. 

Solution: 

√3 tan θ = tan 30° θ = 30°

Now, sin2θ – cos2 θ = sin2 (30°) – cos2 (30°)

All Chapter RD Sharma Solutions For Class10 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.