RD Sharma Class 10 Ex 4.5 Solutions Chapter 4 Triangles

In this chapter, we provide RD Sharma Class 10 Ex 4.5 Solutions Chapter 4 Triangles for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 10 Ex 4.5 Solutions Chapter 4 Triangles pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 10
SubjectMaths
ChapterChapter 4
Chapter NameTriangles
Exercise4.5
CategoryRD Sharma Solutions

RD Sharma Solutions for Class 10 Chapter 4 Triangles Variables Ex 4.5 Download PDF

Chapter 4: Triangles Exercise – 4.5

Question: 1

In fig. given below ΔACB ∼ ΔAPQ. If BC = 8 cm, PQ = 4 cm, BA = 6.5 cm, and AP = 2.8 cm find CA and AQ.

Congruent triangle

Solution:

Given,

ΔACB ∼ ΔAPQ

BC = 8 cm, PQ = 4 cm, BA = 6.5 cm, and AP = 2.8 cm

We need to find CA and AQ

Since, ΔACB ∼ ΔAPQ

AQ = 3.25 cm

CA = 2.8 × 2

CA = 5.6 cm

Therefore, CA = 5.6 cm and AQ = 3.25 cm.

Question: 2

In fig. given, AB ∥ QR, find the length of PB.

Parallelogram triangle

Solution:

Given,

AB ∥ PB

AB = 3 cm, QR = 9 cm and PR = 6 cm

We need to find out PB,

PB = 2 cm

Question: 3

In fig. given, XY∥ BC. Find the length of XY.

Parallelogram triangle

Solution:

Given,

XY ∥ BC

AX = 1 cm, XB = 3 cm, and BC = 6 cm

We need to find XY,

Since, ΔAXY ∼ ΔABC

XY = 1.5 cm

Question: 4

In a right-angled triangle with sides a and b and hypotenuse c, the altitude drawn on the hypotenuse is x. Prove that ab = cx.

Solution: 

Right angled triangleLet the ΔABC be a right angle triangle having sides a and b and hypotenuse c. BD is the altitude drawn on the hypotenuse AC

We need to prove ab = cx

Since, the altitude is perpendicular on the hypotenuse, both the triangles are similar

a/x = c/b

xc = ab

∴ ab = cx

Question: 5

In fig. given, ∠ABC = 90 and BD⊥AC. If BD = 8 cm, and AD = 4 cm, find CD.

ABC right Angle

Solution:

Given,

∠ABC = 90 and BD⊥AC
When, BD = 8 cm, AD = 4 cm, we need to find CD.

Since, ABC is a right angled triangle and BD⊥AC.

So, ΔDBA ∼ ΔDCB (A-A similarity)

BD2 = AD × DC

(8)2 = 4 × DC

DC = 64/4 = 16 cm

∴ CD = 16 cm

Question: 6

In fig. given, ∠ABC = 90 and BD ⊥ AC. If AC = 5.7 cm, BD = 3.8 cm and CD = 5.4 cm, Find BC.

Triangle ABC

Solution:

Given:  BD ⊥ AC. AC = 5.7 cm, BD = 3.8 cm and CD = 5.4 cm, and ∠ABC = 90.

We need to find BC,

Since, ΔABC ∼ ΔBDC

BC = 8.1 cm

Question: 7

In the fig. given, DE ∥ BC such that AE = (1/4) AC. If AB = 6 cm, find AD.

Parallelogram triangle ABC

Solution:

Given, DE ∥ BC and AE = (1/4) AC and AB = 6 cm.

We need to find AD.
Since, ΔADE ∼ ΔABC ΔADE ∼ ΔABC

4 × AD = 6

AD = 6/4

AD = 1.5 cm

Question: 8

In the fig. given, if AB ⊥ BC, DC ⊥ BC, and DE ⊥ AC, prove that ΔCED ∼ ΔABC

Triangle

Solution: 

Given, AB ⊥ BC, DC ⊥ BC, and DE ⊥ AC

We need to prove that ΔCED∼ ΔABC

Now,

In ΔABC and ΔCED

∠B = ∠E = 90   (given)

∠A = ∠ECD  (alternate angles)

So, ΔCED∼ΔABC (A-A similarity)

Question: 9

Diagonals AC and BD of a trapezium ABCD with AB∥DC intersect each other at the point O. Using similarity criterion for two triangles, show that 

Solution:

Given trapezium ABCD with AB∥DC. OC is the point of intersection of AC and BD.

We need to prove

Now, in ΔAOB and ΔCOD

∠AOB  = ∠COD    (VOA)

∠OAB   = ∠OCD   (alternate angles)

Therefore, ΔAOB ∼ ΔCOD

Therefore,(corresponding sides are proportional)

Question: 10

If Δ ABC and Δ AMP are two right angled triangles, at angle B and M, respectively. Such that ∠MAP = ∠BAC. Prove that:

(i) ΔABC∼ΔAMP

Solution: 

Right angled triangle(i)  Given Δ ABC and Δ AMP are the two right angled triangle.

∠MAP = ∠BAC   (given)

∠AMP∠AMP = ∠B = 90

ΔABC ∼ ΔAMP    (A-A similarity)

(ii) ΔABC – ΔAMP

So, (corresponding sides are proportional)

Question: 11

A vertical stick 10 cm long casts a shadow 8 cm long. At the same time, a tower casts a shadow 30 m long. Determine the height of the tower.

Solution: 

TowerWe need to find the height of PQ.

Now, ΔABC ∼ ΔPQR  (A – A similarity)

PQ = 37.5 m

Question: 12

In fig. given, ∠A  = ∠CED, prove that ΔCAB ∼ ΔCED. Also find the value of x.

Similar triangle

Solution:

Comparing Δ CAB and ΔCED ΔCAB and ΔCED

 (Similar triangles have corresponding sides in the same proportions)

x = 6 cm

Question: 13

The perimeters of two similar triangles are 25 cm and 15 cm, respect. If one side of the first triangle is 9 cm, what is the corresponding side of the other triangle?

Solution:

Given perimeter of two similar triangles are 25 cm, 15 cm and one side 9 cm

We need to find the other side.

Let the corresponding side of other triangle be x cm

Since ratio of perimeter = ratio of corresponding side

25 × x = 9 × 15

x = 135/25

x = 5.4 cm

Question: 14

In ΔABC and ΔDEF, it is being given that AB = 5 cm, BC = 4 cm, CA = 4.2 cm, DE = 10 cm, EF = 8 cm, and FD = 8.4 cm. If AL ⊥ BC, DM ⊥ EF, find AL: Dm.

Solution:

Given AB = 5 cm, BC = 4 cm, CA = 4.2 cm, DE = 10 cm, EF = 8 cm, and FD = 8.4 cm

We need to find AL: DM

Since, both triangles are similar,

Here, we use the result that in similar triangle the ratio of corresponding altitude is same as the ratio of the corresponding sides.

Therefore,   AL: DM = 1: 2

Question: 15

D and E are the points on the sides AB and AC respectively, of a ΔABC such that AD = 8 cm, DB = 12 cm, AE = 6 cm, and CE = 9 cm. Prove that BC = 5/2 DE.

Solution:

TriangleGiven AD = 8 cm, AE = 6 cm, and CE = 9 cm

We need to prove that,

Question: 16

D is the midpoint of side BC of a ΔABC. AD is bisected at the point E and BE produced cuts AC at the point X. Prove that BE: EX = 3 : 1

Solution:

ABC is a triangle in which D is the midpoint of BC, E is the midpoint of AD. BE produced meets AC at X.

ABC is a triangleWe need to prove BE: EX = 3:1

In Δ BCX  and  ΔDCY

∠CBX  = ΔCBY   (corresponding angles)

∠CXB  = ΔCYD   (corresponding angles)

ΔBCX ∼ ΔDCY   (angle-angle similarity)

We know that corresponding sides of similar sides of similar triangles are proportional

In ΔAEX and ΔADY,

∠AEX  = ΔADY  (corresponding angles)

∠AXE = ΔAYD  (corresponding angles)

ΔAEX – ΔADY  (angle-angle similarity)

We know that corresponding sides of similar sides of similar triangles are proportional

Dividing eqn. (i) by eqn. (ii)

BX = 4EX

BE + EX = 4EX

BE = 3EX

BE: EX = 3:1

Question: 17

ABCD is a parallelogram and APQ is a straight line meeting BC at P and DC produced at Q. Prove that the rectangle obtained by BP and DQ is equal to the rectangle contained by AB and BC.

Solution:

ABCD is a parallelogram and APQ is a straight line meeting BC at P and DC produced at Q.

ABCD is a parallelogram and APQ is a straight lineWe need to prove, the rectangle obtained by BP and DQ is equal to the rectangle contained by AB and BC. We need to prove that BP x DQ = AB x BC

In ΔABP and ΔQCP,

∠ABP = ΔQCP   (alternate angles as AB ∥ DC)

∠BPA = ΔQPC   (VOA)

ΔABP ∼ ΔQCP (AA similarity)

We know that corresponding sides of similar triangles are proportional

Question: 18

In ΔABC, AL and CM are the perpendiculars from the vertices A and C to BC and AB respect. If Al and CM intersect at O, prove that:

(i)  ΔOMA ∼ ΔOLC

Solution:

Triangle ABC(i) In ΔOMA and ΔOLC,

∠AOM = ∠COL (VOA)

∠OMA = ∠OLC (90 each)

ΔOMA ∼ ΔOLC   (A-A similarity)

(ii) Since ΔOMA ∼ ΔOLC by A-A similarity, then

(Corresponding sides of similar triangles are proportional)

Question: 19

ABCD is a quadrilateral in which AD = BC. If P, Q, R, S be the midpoints of AB, AC, CD and BD respect. Show that PQRS is a rhombus.

Solution:

Given, ABCD is a quadrilateral in which AD = BC and P, Q, R, S are the mid points of AB, AC, CD, BD, respectively.

PQRS is a rhombusTo prove,

PQRS is a rhombus

Proof,

In ΔABC, P and Q are the mid points of the sides B and AC respectively

By the midpoint theorem, we get,

PQ ∥ BC, PQ = 1/2 BC.

In ΔADC, Q and R are the mid points of the sides AC and DC respectively

By the mid-point theorem, we get,

QR ∥ AD and QR = 1/2 AD = 1/2 BC    (AD = BC)

In ΔBCD,

By the mid-point theorem, we get,

RS∥BC and RS = 1/2 AD = 1/2 BC    (AD = BC)

From above eqns.

PQ = QR = RS

Thus, PQRS is a rhombus.

Question: 20

In an isosceles Δ ABC, the base AB is produced both ways to P and Q such that AP x BQ = AC2. Prove that Δ APC ∼ Δ BCQ

Solution:

Given ΔABC is isosceles and AP × BQ = AC2

Isosceles triangleWe need to prove that ΔAPC ∼ ΔBCQ.

Given ΔABC is an isosceles triangle AC = BC.

Now, AP × BQ = AC2 (given)

AP × BQ = AC × AC

Also, ∠CAB = ∠CBA   (equal sides have angles opposite to them)

180 – CAP = 180 – CBQ

∠CAP = ∠CBQ

Hence, ΔAPC ∼ ΔBCQ (SAS similarity)

Question: 21

A girl of height 90 cm is walking away from the base of a lamp post at a speed of 1.2 m/sec. If the lamp is 3.6m above the ground, find the length of her shadow after 4 seconds.

Solution:

Given, girl’s height = 90 cm, speed = 1.2m/sec and height of lamp = 3.6 m

Triangle with length of the shadowWe need to find the length of her shadow after 4 sec.

Let, AB be the lamp post and CD be the girl

Suppose DE is the length of her shadow

Let, DE = x

and BD = 1.2 × 4

BD = 4.8 m

Now, in ΔABE and ΔCDE we have,

∠B = ∠D

∠E = ∠E

So, by A-A similarity criterion,

ΔABE ∼ ΔCDE

3x = 4.8

x = 1.6

Hence, the length of her shadow after 4 sec. Is 1.6 m

Question: 22

A vertical stick of length 6 m casts a shadow 4m long on the ground and at the same time a tower casts a shadow 28m long. Find the height of the tower.

Solution:

Given length of vertical stick = 6 m

Vertical stick of triangle We need to find the height of the tower

Suppose AB is the height of the tower and BC is its shadow.

Now, ΔABC ∼ ΔPCR (B = Q and A = P)

AB = (28 × 6)/4

AB = 42 m

Hence, the height of tower is 42 m.

Question: 23

In the fig. given, ΔABC is a right angled triangle at C and DE ⊥ AB. Prove that ΔABC ∼ ΔADE.

ABC is a right angled triangle

Solution:

Given Δ ACB is right angled triangle and C = 90

We need to prove that ΔABC ∼ ΔADE and find the length of AE and DE.

ΔABC ∼ ΔADE

∠A = ∠A  (common angle)

∠C = ∠E   (90)

So, by A-A similarity criterion, we have

In  ΔABC ∼ ΔADE

Since, AB2 = AC2 + BC2

= 52 + 122

= 132

∴ DE = 36/13 cm

and   AE = 15/13 cm

Question: 24

In fig. given, we have AB ∥ CD ∥ EF. If AB = 6 cm, CD = x cm, EF = 10 cm, BD = 4 cm, and DE = y cm. Calculate the values of x and y.

ABCDEF is a parallelogram triangle

Solution:

Given AB CD EF.

AB = 6 cm, CD = x cm, and EF = 10 cm.

We need to calculate the values of x and y

In ΔADB  and  ΔDEF,

∠ADB = ∠EDF (VOA)

∠ABD = ∠DEF  (alt.Interior angles)

Y = 40/6

Y = 6.67 cm

Similarly, in ΔABE, we have

6.7 × X = 6 × 4

X = 24/6.7

X = 3.75 cm

Therefore, x = 3.75 cm and y = 6.67 cm

All Chapter RD Sharma Solutions For Class10 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.