RD Sharma Class 10 Ex 1.5 Solutions Chapter 1 Real Numbers

In this chapter, we provide RD Sharma Class 10 Ex 1.5 Solutions Chapter 1 Real Numbers for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 10 Ex 1.5 Solutions Chapter 1 Real Numbers pdf, Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 10
SubjectMaths
ChapterChapter 1
Chapter NameReal Numbers
Exercise1.5
CategoryRD Sharma Solutions

RD Sharma Solutions for Class 10 Chapter 1 Real Numbers Ex 1.5 Download PDF

Chapter 1: Real Numbers Exercise – 1.5

Question: 1

Show that the following numbers are irrational.

(i) 7 √5

(ii) 6 + √2 

(iii) 3 – √5

Solution:

(i) Let us assume that 7 √5 is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

We know that √5 is an irrational number

Here we see that √5 is a rational number which is a contradiction.

(ii) Let us assume that 6+√2 is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

Here we see that √2 is a rational number which is a contradiction as we know that √2 is an irrational number

Hence 6 + √2 is an irrational number

(iii) Let us assume that 3 – √5 is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

Here we see that √5 is a rational number which is a contradiction as we know that √5 is an irrational number

Hence 3 – √5 is an irrational number.

Question: 2

Prove that the following numbers are irrationals.

(i) 2√7

(ii) 3/(2√5)

(iii) 4 + √2

(iv)  5√2

Solution:

(i) Let us assume that 2√7 is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

√7 is rational number which is a contradiction

Hence 2√7 is an irrational number

(ii) Let us assume that 3/(2√5) is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

√5 is rational number which is a contradiction

Hence 3/(2√5) is irrational.

(iii) Let us assume that 3/(2√5) is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

√2 is rational number which is a contradiction

Hence 4+ √2 is irrational.

(iv) Let us assume that 5√2 is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

√2 is rational number which is a contradiction

Hence 5√2 is irrational

Question: 3

Show that 2 – √3 is an irrational number.

Solution:

Let us assume that 2 – √3 is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

Here we see that √3 is a rational number which is a contradiction

Hence 2- √3 is irrational

Question: 4

Show that 3 + √2 is an irrational number.

Solution:

Let us assume that 3 + √2 is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

Here we see that √2 is a irrational number which is a contradiction

Hence 3 + √2 is irrational

Question: 5

Prove that 4 – 5√2 is an irrational number.

Solution:

Let us assume that 4 – 5√2 is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

This contradicts the fact that √2 is an irrational number

Hence 4 – 5√2 is irrational

Question: 6

Show that 5 – 2√3 is an irrational number.

Solution:

Let us assume that 5 -2√3 is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

This contradicts the fact that √3 is an irrational number

Hence 5 – 2√3 is irrational

Question: 7

Prove that 2√3 – 1 is an irrational number.

Solution:

Let us assume that 2√3 – 1 is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

This contradicts the fact that √3 is an irrational number

Hence 5 – 2√3 is irrational

Question: 8

Prove that 2 – 3√5 is an irrational number.

Solution:

Let us assume that 2 – 3√5 is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

This contradicts the fact that √5 is an irrational number

Hence 2 – 3√5 is irrational

Question: 9

Prove that √5 + √3 is irrational.

Solution:

Let us assume that √5 + √3 is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

Here we see that √3 is a rational number which is a contradiction as we know that √3 is an irrational number

Hence √5 + √3 is an irrational number

Question: 10

Prove that √3 + √4 is irrational.

Solution:

Let us assume that √3 + √4 is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

Here we see that √3 is a rational number which is a contradiction as we know that √3 is an irrational number

Hence √3 + √4   is an irrational number

Question: 11

Prove that for any prime positive integer p, √p is an irrational number.

Solution:

Let us assume that √p is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

⇒ pb2 = a2

⇒ p|a2 ⇒ p|a2 

⇒ p|a ⇒ p|a

⇒ a = pc for some positive integer c ⇒ a = pc for some positive integer c

b2p = a2

⇒ b2p = p2c2 ( ∵ a = pc)

⇒ p|b(since p|c2p) ⇒ p|b2(since p|c2p) 

⇒ p|b ⇒ p|a and p|b

This contradicts the fact that a and b are co primes

Hence √p is irrational

Question: 12

If p, q are prime positive integers, prove that √p + √q is an irrational number.

Solution:

Let us assume that √p + √q is rational. Then, there exist positive co primes a and b such that

Here we see that √q is a rational number which is a contradiction as we know that √q is an irrational number

Hence √p + √q  is an irrational number

All Chapter RD Sharma Solutions For Class10 Maths

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.