RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 6 Factorisation of Polynomials Ex 6.3

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 6 Factorisation of Polynomials Ex 6.3 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 6 Factorisation of Polynomials Ex 6.3 Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 6 Factorisation of Polynomials Ex 6.3 Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 6
Chapter NameFactorisation of Polynomials
ExerciseEx 6.3

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 6 Factorisation of Polynomials Ex 6.3 Download PDF

Question 1.
f(x) = x3 + 4x2 – 3x + 10, g(x) = x + 4
Solution:
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 6 Factorisation of Polynomials
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 6 Factorisation of Polynomials

Question 2.
f(x) – 4x4 – 3x3 – 2x2 + x – 7, g(x) = x – 1
Solution:
Factorisation of Algebraic Expressions Class 9 RD Sharma Solutions

Question 3.
f(x) = 2x4 – 6X3 + 2x2 – x + 2, ,g(x) = x + 2
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 6 Factorisation of Polynomials
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 6 Factorisation of Polynomials

Question 4.
f(x) = 4x3 – 12x2 + 14x – 3, g(x) = 2x – 1
Solution:
Class 9 Maths Chapter 6 Factorisation of Polynomials RD Sharma Solutions

Question 5.
f(x) = x3 – 6x2 + 2x – 4, g(x) = 1 – 2x
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 6 Factorisation of Polynomials
RD Sharma Class 9 Book Chapter 6 Factorisation of Polynomials

Question 6.
f(x) = x4 – 3x2 + 4, g(x) = x – 2
Solution:
Factorisation of Polynomials With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 6 Factorisation of Polynomials

Question 7.
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 6 Factorisation of Polynomials
Solution:
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 6 Factorisation of Polynomials

Question 8.
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 6 Factorisation of Polynomials
Solution:
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 6 Factorisation of Polynomials
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 6 Factorisation of Polynomials
RD Sharma Class 9 Chapter 6 Factorisation of Polynomials

Question 9.
If the polynomials 2x3 + ax2 + 3x – 5 and x+ x2 – 4x + a leave the same remainder when divided by x – 2, find the value of a.
Solution:
Let f(x) = 2x3 + ax2 + 3x – 5
g(x) = x3+x2-4x + a
q(x) = x –  2 ⇒ x-2 = 0  ⇒x = 2
∴ Remainder =f(2) = 2(2)3 + a(2)2 + 3 x 2-5
= 2 x 8 4-a x 4 + 3 x 2-5
= 16 + 4a + 6 – 5
= 4a +17
and g(2) = (2)3 + (2)2 -4×2 + a
= 8 + 4 – 8 + a = a + 4
∵  In both cases, remainder are same
∴  4a + 17 = a + 4
⇒  4a – a = 4 – 17 ⇒  3a = -13
⇒ a = −133
Hence a = −133

Question 10.
If the polynomials ax3 + 3x2 – 13 and 2x3 – 5x + a, when divided by (x – 2), leave the same remainders, find the value of a.
Solution:
Let p(x) = ax3 + 3x2 – 13
q(x) = 2x–5x + a
and divisor g(x) = x – 2
x-2 = 0
⇒ x = 2
∴ Remainder = p(2) = a(2)3 + 3(2)2 – 13
= 8a + 12 – 13 = 8a – 1
and q( 2) = 2(2)3 – 5×2 + a=16-10 + a
= 6 + a
∵  In each case remainder is same
∴ 8a – 1 = 6 + a
8a – a = 6 + 1
⇒  7a = 7
⇒ a = 77= 1
∴ a = 1

Question 11.
Find the remainder when x3 + 3x2 + 3x + 1 is divided by
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 6 Factorisation of Polynomials
Solution:
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 6 Factorisation of Polynomials
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 6 Factorisation of Polynomials
Factorisation of Algebraic Expressions Class 9 RD Sharma Solutions
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 6 Factorisation of Polynomials

Question 12.
The polynomials ax3 + 3a-2 – 3 and 2x3 – 5x + a when divided by (x – 4) leave the remainders R1 and R2, respectively. Find the values of a in each case of the following cases, if
(i) R1 = R2
(ii) R1 + R2 = 0
(iii) 2R1 – R2 = 0.
Solution:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 6 Factorisation of Polynomials
Class 9 Maths Chapter 6 Factorisation of Polynomials RD Sharma Solutions

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.