RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions Ex 5.4

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions Ex 5.4 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions Ex 5.4 Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions Ex 5.4 Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 5
Chapter NameFactorisation of Algebraic Expressions
ExerciseEx 5.4

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions Ex 5.4 Download PDF

Factorize each of the following expressions:
Question 1.
a3 + 8b3 + 64c3 – 24abc
Solution:
We know that
a3 + b3 + c3 – 3abc = (a + b + c) (a2 + b2 + c2 – ab – bc – ca)
a3 + 8b3 + 64c3 – 24abc
= (a)3 + (2b)3 + (4c)3 – 3 x a x 2b x 4c
= (a + 2b + 4c) [(a)2 + (2b)2 + (4c)2 -a x 2b – 2b x 4c – 4c x a]
= (a + 2b + 4c) (a2 + 4b2 + 16c2 – 2ab – 8bc – 4ca)

Question 2.
x3 – 8y3 + 27z3 + 18xyz
Solution:
x3 – 8y3 + 27z3 + 18xyz
= (x)3 + (-2y)3 + (3z)3 – 3 x x x (-2y) (3 z)
= (x – y + 3z) (x2 + 4y2 + 9z2 + 2xy + 6yz – 3zx)

Question 3.
27x3 – y3 – z3 – 9xyz          [NCERT]
Solution:
27x3-y3-z3-9xyz
= (3x)3 + (-y)3 + (-z)3 – 3 x 3x x (-y) (-z)
= (3x – y – z) [(3x)2 + (-y)2 + (-z)2 – 3x x (-y) – (-y) (-z)-  (- z x 3x)]
= (3x-y – z) (9x2 + y2 + z2 + 3xy – yz + 3zx)

Question 4.
RD Sharma Class 9 Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions
Solution:
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions

Question 5.
8x3 + 27y3 – 216z3 + 108xyz
Solution:
8x3 + 27y3 – 216z3 + 108xyz
= (2x)3 + (3y)3 + (6z)3 – 3 x (2x) (3y) (-6z)
= (2x + 3y – 6z) [(2x)2 + (3y)2 + (-6z)2 – 2x x 3y – 3y x (-6z) – (-6z) x 2x]
= (2x + 3y – 6z) (4x2 + 92 + 36z2 – 6xy + 18yz + 12zx)

Question 6.
125 + 8x3 – 27y3 + 90xy
Solution:
125 + 8X3 – 27y3 + 90xy
= (5)3 + (2x)3 + (-3y)3 – [3 x 5 x 2x x (-3y)]
= (5 + 2x – 3y) [(5)2 + (2x)2 + (-3y)2 – 5 x 2x – 2x (-3y) – (-3y) x 5]
= (5 + 2x – 3y) (25 + 4x2 + 9y2– 10x + 6xy + 15y)

Question 7.
8x3 – 125y3 + 180xy + 216
Solution:
8x3 – 125y3 + 180xy + 216
= (2x)3 + (-5y)3 + (6)3 – 3 x 2x (-5y) x 6
= (2x – 5y + 6) [(2x)2 + (-5y)2 + (6)2 – 2x x (-5y) – (-5y) x 6 – 6 x 2x]
= (2x -5y + 6) (4x2 + 25y2 + 36 + 10xy + 30y – 12x)

Question 8.
Multiply:
(i) x2 +y2 + z2 – xy + xz + yz by x + y – z
(ii) x2 + 4y2 + z2 + 2xy + xz – 2yz by x- 2y-z
(iii) x2 + 4y2 + 2xy – 3x + 6y + 9 by x – 2y + 3
(iv) 9x2 + 25y2 + 15xy + 12x – 20y + 16 by 3x  – 5y + 4
Solution:
(i)  (x2 + y2 + z2 – xy + yz + zx) by (x + y – z)
= x3 +y3 – z3 + 3xyz
(ii) (x2 + 4y2 + z2 + 2xy + xz – 2yz) by (x – 2y – z)
= (x -2y-z) [x2 + (-2y)2 + (-z)2 -x x (- 2y) – (-2y) (z) – (-z) (x)]= x3 + (-2y)3 + (-z)3 – 3x (-2y) (-z)
= x3 – 8y3 – z3 – 6xyz
(iii) x2 + 4y2 + 2xy – 3x + 6y + 9 by x – 2y + 3
= (x – 2y + 3) (x2 + 4y2 + 9 + 2xy + 6y – 3x)
= (x)3 + (-2y)3 + (3)3 – 3 x x x (-2y) x 3 = x3 – 8y3 + 27 + 18xy
(iv) 9x2 + 25y3 + 15xy + 12x – 20y + 16 by 3x – 5y + 4
= (3x -5y + 4) [(3x)2 + (-5y)2 + (4)2 – 3x x (-5y) (-5y x 4) – (4 x 3x)]
= (3x)3 + (-5y)3 + (4)3 – 3 x 3x (-5y) x 4
= 27x3 – 12573 + 64 + 180xy

Question 9.
(3x – 2y)3 + (2y – 4z)3 + (4z – 3x)3
Solution:
(3x – 2y)3 + (2y – 4z)+   (4z – 3x)3
 ∵ 3x – 2y + 2y – 4z + 4z – 3x = 0
∴ (3x – 2y)3 + (2y – 4z)3 + (4z – 3x)3
= 3(3x – 2y) (2y – 4z) (4z – 3x)               {∵ x3 + y3 + z3 = 3xyz if x + y + z = 0}

Question 10.
(2x – 3y)3 + (4z – 2x)3  + (3y – 4z)3
Solution:
(2x – 3y)3 + (4z – 2x)3 + (3y – 4z)3
∵  2x – 3y + 4z – 2x + 3y – 4z = 0∴ (2x – 3y)3 + (4z – 2x)3 + (3y – 4z)3
= (2x – 3y) (4z – 2x) (3y – 4z)                {∵ x3 + y3 + z3 = 3xyz if x + y + z = 0}

Question 11.
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions Ex 5.4 - 11b

Question 12.
(a – 3b)3 + (3b – c)3 + (c – a)3
Solution:
(a- 3b)3 + (3b – c)3 + (c – a)3
∵ a – 3b + 3b – c + c – a = 0
∴  (a – 3b)3 + (3b – c)3 + (c – a)3
= 3(a – 3b) (3b – c) (c – a)                       {∵ a3 + b3 + c3 = 3abc if a + b + c = 0}

Question 13.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions Ex 5.4 - 13
Solution:
RFactorisation of Algebraic Expressions Class 9 RD Sharma Solutions

Question 14.
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions
Solution:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions
Class 9 Maths Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions RD Sharma Solutions

Question 15.
2 2–√ a3+ 162–√ b3 + c3 – 12abc
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 5 Factorisation of Algebraic Expressions

Question 16.
Find the value of x3 + y– 12xy + 64, when x + y = -4
Solution:
x3 + y– 12xy + 64
x + y = -4
Cubing both sides,
x3 + y3 + 3 xy(x + y) = -64
Substitute the value of (x + y)
⇒ x2 + y2 + 3xy x (-4) = -64
⇒  x3 + y2 – 12xy + 64 = 0

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.