RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 4 Algebraic Identities MCQs

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 4 Algebraic Identities MCQs for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 4 Algebraic Identities MCQs Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 4 Algebraic Identities MCQs Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 4
Chapter NameAlgebraic Identities
ExerciseMCQs

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities MCQs Download PDF

Question 1.
Class 9 Maths Chapter 4 Algebraic Identities RD Sharma Solutions
Solution:

RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 4 Algebraic Identities

Question 2.
RD Sharma Class 9 Book Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
Algebraic Identities Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 3.
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 4 Algebraic Identities

Question 4.
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 4 Algebraic Identities

Question 5.
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities

Question 6.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 4 Algebraic Identities

Question 7.
Algebraic Identities Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 4 Algebraic Identities

Question 8.
If a + b + c = 9 and  ab + bc + ca = 23, then a2 + b2 + c2 =
(a) 35
(b) 58
(c) 127
(d) none of these
Solution:
a + b + c = 9, ab + bc + ca = 23
Squaring,
(a + b+ c) = (9)2
a2 + b2 + c2 + 2 (ab + bc + ca) = 81
⇒ a2 + b2 + c2 + 2 x 23 = 81
⇒  a2 + b2+ c2 + 46 = 81
⇒  a2 + b2+ c2 = 81 – 46 = 35   (a)

Question 9.
(a – b)3 + (b – c)3 + (c – a)3 =
(a) (a + b + c) (a2 + b2 + c2 – ab – bc – ca)
(d) (a -b)(b- c) (c – a)
(c) 3(a – b) (b – c) (c – a)
(d) none of these
Solution:
(a – b)3 + (b- c)3 + (c- a)3
∵ a – b + b – c + c – a = 0
∴ (a – b)3 + (b – c)3 + (c – a)3
= 3 
(a -b)(b- c) (c – a)        (c)

Question 10.
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
Class 9 Maths Chapter 4 Algebraic Identities RD Sharma Solutions

Question 11.
If a – b = -8 and ab = -12 then a3 – b3 =
(a) -244
(b) -240
(c) -224
(d) -260
Solution:
a – b = -8, ab = -12
(a – b)3 = a3 – b3 – 3ab (a – b)
(-8)3 = a3 – b3 – 3 x (-12) (-8)
-512 = a3-b3– 288
a3 – b3 = -512 + 288 = -224      (c)

Question 12.
If the volume of a cuboid is 3x2 – 27, then its possible dimensions are
(a) 3, x2, -27x
(b) 3, x – 3, x + 3
(c) 3, x2, 27x
(d) 3, 3, 3
Solution:
Volume = 3x2 -27 = 3(x2 – 9)
= 3(x + 3) (x – 3)
∴ Dimensions are   = 3, x – 3, x   +  3        (b)

Question 13.
75 x 75 + 2 x 75 x 25    + 25 x 25 is equal to
(a) 10000
(b) 6250
(c) 7500
(d) 3750
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 4 Algebraic Identities
RD Sharma Class 9 Book Chapter 4 Algebraic Identities

Question 14.
(x – y) (x + y)(x2 + y2) (x4 + y4) is equal to
(a) x16 – y16
(b) x8 – y8
(c) x8 + y8
(d) x16 + y16
Solution:
Algebraic Identities Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 15.
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 4 Algebraic Identities

Question 16.
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 4 Algebraic Identities

Question 17.
RD Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 4 Algebraic Identities

Question 18.
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 4 Algebraic Identities
Algebraic Identities Class 9 RD Sharma Solutions

Question 19.
If a2 + b2 + c2 – ab – bc – ca = 0, then
(a) a + b = c
(b) b + c = a
(c) c + a = b
(d) a = b = c
Solution:
a2 + b2 + c2 – ab – bc – ca = 0
2 {a2 + b2 + c2 – ab – be – ca) = 0 (Multiplying by 2)
⇒  2a2 + 2b2 + 2c2– 2ab – 2bc – 2ca = 0
⇒  a2 + b2 – 2ab + b2 + c2 – 2bc + c2 + a2 – 2ca = 0
⇒  (a – b)2 + (b – c)2 + (c – a)2 = 0
(a – b)2 = 0, then a – b = 0
⇒ a = b
Similarly, (b – c)2 = 0, then
b-c = 0
⇒ b = c
and (c – a)2 = 0, then c-a = 0
⇒ c = a
∴ a = b – c           (d)

Question 20.
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 4 Algebraic Identities

Question 21.
Class 9 Maths Chapter 4 Algebraic Identities RD Sharma Solutions
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
Algebraic Identities Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 22.
If a + b + c = 9 and ab + bc + ca = 23, then a3 + b3 + c3 – 3 abc =
(a) 108
(b) 207
(c) 669
(d) 729
Solution:
a3 + b3 + c3 – 3abc
= (a + b + c) [a2 + b2 + c2 – (ab + bc + ca)
Now, a + b + c = 9
Squaring,
a2 + b2 + c2 + 2 (ab + be + ca) = 81
⇒  a2 + b2 + c2 + 2 x 23 = 81
⇒  a2 + b2 + c2 + 46 = 81
⇒  a2 + b2 + c2 = 81 – 46 = 35
Now, a3 + b3 + c3 – 3 abc = (a + b + c) [(a+ b2 + c2) – (ab + bc + ca)
= 9[35 -23] = 9 x 12= 108                     (a)

Question 23.
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 4 Algebraic Identities
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities

Question 24.
The product (a + b) (a – b) (a2 – ab + b2) (a2 + ab + b2) is equal to
(a) a6 +   b6
(b) a6 – b6
(c) a3 – b3
(d) a3 + b3
Solution:
(a + b) (a – b) (a2 – ab + b2) (a2 + ab +b2)
= (a + b) (a2-ab + b2) (a-b) (a2 + ab + b2)
= (a3 + b3) (a3 – b3)
= (a3)2 – (b3)= a6 – b6   (b)

Question 25.
The product (x2 – 1) (x4 + x2 + 1) is equal to
(a) x8 –   1
(b) x8 + 1
(c) x6 –   1
(d) x6 + 1
Solution:
(x2 – 1) (x4 + x2 + 1)
= (x2)3 – (1)3 = x6 – 1                            (c)

Question 26.
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 4 Algebraic Identities

Question 27.
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.