RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 4 Algebraic Identities Ex 4.3

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 4 Algebraic Identities Ex 4.3 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 4 Algebraic Identities Ex 4.3 Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 4 Algebraic Identities Ex 4.3 Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 4
Chapter NameAlgebraic Identities
ExerciseEx 4.3

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities Ex 4.3 Download PDF

Question 1.
Find the cube of each of the following binomial expressions:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
Class 9 Maths Chapter 4 Algebraic Identities RD Sharma Solutions
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 4 Algebraic Identities
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 4 Algebraic Identities

Question 2.
If a + b = 10 and ab = 21, find the value of a3 + b3.
Solution:
a + b = 10, ab = 21
Cubing both sides,
(a + b)3 = (10)3
⇒ a3 + 63 + 3ab (a + b) = 1000
⇒  a3 + b3 + 3 x 21 x 10 = 1000
⇒  a3 + b3 + 630 = 1000
⇒  a3 + b3 = 1000 – 630 = 370
∴ a3 + b3 = 370

Question 3.
If a – b = 4 and ab = 21, find the value of a3-b3.
Solution:
a – b = 4, ab= 21
Cubing both sides,
⇒ (a – A)3 = (4)3
⇒ a3 – b3 – 3ab (a – b) = 64
⇒ a3-i3-3×21 x4 = 64
⇒  a3 – 63 – 252 = 64
⇒  a3 – 63 = 64 + 252 =316
∴ a3 – b3 = 316

Question 4.
RD Sharma Class 9 Book Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
Algebraic Identities Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 4 Algebraic Identities

Question 5.
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities

Question 6.
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 4 Algebraic Identities
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities

Question 7.
RD Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 4 Algebraic Identities

Question 8.
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 4 Algebraic Identities
Algebraic Identities Class 9 RD Sharma Solutions

Question 9.
If 2x + 3y = 13 and xy = 6, find the value of 8x3 + 21y3.Solution:
2x + 3y = 13, xy = 6
Cubing both sides,
(2x + 3y)3 = (13)3
⇒ (2x)3 + (3y)3 + 3 x 2x x 3X2x + 3y) = 2197
⇒ 8x3 + 27y3 + 18xy(2x + 3y) = 2197
⇒ 8x3 + 27y3 + 18 x 6 x 13 = 2197
⇒ 8X3 + 27y3 + 1404 = 2197
⇒  8x3 + 27y3 = 2197 – 1404 = 793
∴ 8x3 + 27y3 = 793

Question 10.
If 3x – 2y= 11 and xy = 12, find the value of 27x3 – 8y3.
Solution:
3x – 2y = 11 and xy = 12 Cubing both sides,
(3x – 2y)3 = (11)3
⇒  (3x)3 – (2y)3 – 3 x 3x x 2y(3x – 2y) =1331
⇒  27x3 – 8y3 – 18xy(3x -2y) =1331
⇒   27x3 – 8y3 – 18 x 12 x 11 = 1331
⇒  27x3 – 8y3 – 2376 = 1331
⇒  27X3 – 8y3 = 1331 + 2376 = 3707
∴ 2x3 – 8y3 = 3707

Question 11.
Evaluate each of the following:
(i)  (103)3
(ii) (98)3
(iii) (9.9)3
(iv) (10.4)3
(v) (598)3
(vi) (99)3
Solution:
We know that (a + bf = a3 + b3 + 3ab(a + b) and (a – b)3= a3 – b3 – 3 ab(a – b)
Therefore,
(i)  (103)3 = (100 + 3)3
= (100)3 + (3)3 + 3 x 100 x 3(100 + 3)    {∵ (a + b)3 = a3 + b3 + 3ab(a + b)}
= 1000000 + 27 + 900 x 103
= 1000000 + 27 + 92700
= 1092727
(ii) (98)3 = (100 – 2)3
= (100)3 – (2)3 – 3 x 100 x 2(100 – 2)
= 1000000 – 8 – 600 x 98
= 1000000 – 8 – 58800
= 1000000-58808
= 941192
(iii) (9.9)3 = (10 – 0.1)3
= (10)3 – (0.1)3 – 3 X 10 X 0.1(10 – 0.1)
= 1000 – 0.001 – 3 x 9.9
= 1000 – 0.001 – 29.7
= 1000 – 29.701
= 970.299
(iv) (10.4)3 = (10 + 0.4)3
= (10)3 + (0.4)3 + 3 x 10 x 0.4(10 + 0.4)
= 1000 + 0.064 + 12(10.4)
= 1000 + 0.064 + 124.8 = 1124.864
(v) (598)3 = (600 – 2)3
= (600)3 – (2)3 – 3 x 600 x 2 x (600 – 2)
= 216000000 – 8 – 3600 x 598
= 216000000 – 8 – 2152800
= 216000000 – 2152808
= 213847192
(vi) (99)3 = (100 – 1)3
= (100)3 – (1)3 – 3 x 100 x 1 x (100 – 1)
= 1000000 – 1 – 300 x 99
= 1000000 – 1 – 29700
= 1000000 – 29701
= 970299

Question 12.
Evaluate each of the following:
(i)  1113 – 893
(ii) 463 + 343
(iii) 1043 + 963
(iv) 933 – 1073
Solution:
We know that a3 + b3 = (a + bf – 3ab(a + b) and a3 – b3 = (a – bf + 3 ab(a – b)
(i) 1113 – 893
= (111 – 89)3 + 3 x ill x 89(111 – 89)
= (22)3 + 3 x 111 x 89 x 22
= 10648 + 652014 = 662662
(OR)
(a + b)3 – (a – b)3 = 2(b3 + 3a2b)
= 1113 – 893 = (100 + 11)3 – (100 – 11)3
= 2(113 + 3 x 1002 x 11]
= 2(1331 + 330000]
= 331331 x 2 = 662662
(a + b)3 + (a- b)3 = 2(b3 + 3ab2)
(ii) 463 + 343 = (40 + 6)3 + (40 – 6)3
= 2[(40)3 + 3 x 40 x 62]
= 2[64000 + 3 x 40 x 36]
= 2[64000 + 4320]
= 2 x 68320 = 136640
(iii) 1043 + 963 = (100 + 4)3 + (100 – 96)3
= 2 [a3 + 3 ab2]
= 2[(100)3 + 3 x 100 x (4)2]
= 2[ 1000000 + 300 x 16]
= 2[ 1000000 + 4800]
= 1004800 x 2 = 2009600
(iv) 933 – 1073 = -[(107)3 – (93)3]
= -[(100 + If – (100 – 7)3]
= -2[b3 + 3a2b)]
= -2[(7)3 + 3(100)2 x 7]
= -2(343 + 3 x 10000 x 7]
= -2[343 + 210000]
= -2[210343] = -420686

Question 13.
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 4 Algebraic Identities
Class 9 Maths Chapter 4 Algebraic Identities RD Sharma Solutions

Question 14.
Find the value of 27X3 + 8y3 if
(i) 3x + 2y = 14 and xy = 8
(ii) 3x + 2y = 20 and xy = 149
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 4 Algebraic Identities
RD Sharma Class 9 Book Chapter 4 Algebraic Identities

Question 15.
Find the value of 64x3 – 125z3, if 4x – 5z = 16 and xz = 12.
Solution:
4x – 5z = 16, xz = 12
Cubing both sides,
(4x – 5z)3 = (16)3
⇒ (4x)3 – (5y)3 – 3 x 4x x 5z(4x – 5z) = 4096
⇒ 64x3 – 125z3 – 3 x 4 x 5 x xz(4x – 5z) = 4096
⇒  64x3 – 125z3 – 60 x 12 x 16 = 4096
⇒ 64x3 – 125z3 – 11520 = 4096
⇒  64x3 – 125z3 = 4096 + 11520 = 15616

Question 16.
Algebraic Identities Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 4 Algebraic Identities
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 4 Algebraic Identities

Question 17.
Simplify each of the following:
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 4 Algebraic Identities
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities

Question 18.
RD Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 4 Algebraic Identities

Question 19.
Algebraic Identities Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 4 Algebraic Identities
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 4 Algebraic Identities

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.