RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 4 Algebraic Identities Ex 4.1

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 4 Algebraic Identities Ex 4.1 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 4 Algebraic Identities Ex 4.1 Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 4 Algebraic Identities Ex 4.1 Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 4
Chapter NameAlgebraic Identities
ExerciseEx 4.1

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities Ex 4.1 Download PDF

Question 1.
Evaluate each of the following using identities:
(i) (2x –1x)2
(ii)  (2x + y) (2x – y)
(iii) (a2b – b2a)2
(iv) (a – 0.1) (a + 0.1)
(v) (1.5.x2 – 0.3y2) (1.5x2 + 0.3y2)
Solution:
RD Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 4 Algebraic Identities

Question 2.
Evaluate each of the following using identities:
(i) (399)2
(ii) (0.98)2
(iii) 991 x 1009
(iv) 117 x 83
Solution:
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities

Question 3.
Simplify each of the following:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 4 Algebraic Identities
Algebraic Identities Class 9 RD Sharma Solutions

Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 4 Algebraic Identities

Question 4.
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
Class 9 Maths Chapter 4 Algebraic Identities RD Sharma Solutions
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 4 Algebraic Identities

Question 5.
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 4 Algebraic Identities

Question 6.
Algebraic Identities Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 4 Algebraic Identities

Question 7.
If 9x2 + 25y2 = 181 and xy = -6, find the value of 3x + 5y.
Solution:
9x2 + 25y2 = 181, and xy = -6
(3x + 5y)2 = (3x)2 + (5y)2 + 2 x 3x + 5y
⇒ 9X2 + 25y2 + 30xy
= 181 + 30 x (-6)
= 181 – 180 = 1
= (±1 )2
∴ 3x + 5y = ±1

Question 8.
If 2x + 3y = 8 and xy = 2, find the value of 4X2 + 9y2.
Solution:
2x + 3y = 8 and xy = 2
Now, (2x + 3y)2 = (2x)2 + (3y)2 + 2 x 2x x 3y
⇒  (8)2 = 4x2 + 9y2 + 12xy
⇒ 64 = 4X2 + 9y2 + 12 x 2
⇒ 64 = 4x2 + 9y2 + 24
⇒ 4x2 + 9y2 = 64 – 24 = 40
∴ 4x2 + 9y2 = 40

Question 9.
If 3x -7y = 10 and xy = -1, find the value of 9x2 + 49y2
Solution:
3x – 7y = 10, xy = -1
3x -7y= 10
Squaring both sides,
(3x – 7y)2 = (10)2
⇒ (3x)2 + (7y)2 – 2 x 3x x 7y = 100
⇒  9X2 + 49y2 – 42xy = 100
⇒  9x2 + 49y2 – 42(-l) = 100
⇒ 9x2 + 49y2 + 42 = 100
∴ 9x2 + 49y2 = 100 – 42 = 58

Question 10.
Simplify each of the following products:
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities

Question 11.
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities

Question 12.
RD Sharma Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 4 Algebraic Identities

Question 13.
Simplify each of the following products:
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 4 Algebraic Identities
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 4 Algebraic Identities
Algebraic Identities Class 9 RD Sharma Solutions

Question 14.
Prove that a2 + b2 + c2 – ab – bc – ca is always non-negative for all values of a, b and c.
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 4 Algebraic Identities
∵  The given expression is sum of these squares
∴ Its value is always positive Hence the given expression is always non-­negative for all values of a, b and c

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.