RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation VSAQS

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 3 Rationalisation VSAQS for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 3 Rationalisation VSAQS Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 3 Rationalisation VSAQS Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 3
Chapter NameRationalization
ExerciseVSAQS

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 3 Rationalisation VSAQS Download PDF

Question 1.
Write the value of (2 + 3–√ ) (2 – 3–√).
Solution:
(2+ 3–√ )(2- 3–√ ) = (2)2-(3–√ )2
{∵ (a + b) (a – b) = a2 – b2}
= 4-3=1

Question 2.
Write the reciprocal of 5 + 2–√.
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation VSAQS - 2

Question 3.
Write the rationalisation factor of 7 – 35–√ .
Solution:
Rationalising factor of 7 – 35–√ is 7 + 35–√
{∵ (a−−√ + b√  ) (a−−√ – b√) = a-b}

Question 4.
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions VSAQS
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation

Question 5.
If x =2–√ – 1 then write the value of 1x.
Solution:
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions VSAQS

Question 6.
If a = 2–√ + h then find the value of a –1a
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation

Question 7.
If x = 2 + 3–√, find the value of x + 1x.
Solution:
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 3 Rationalisation

Question 8.
Write the rationalisation factor of 5–√ – 2.
Solution:
Rationalisation factor of 5–√ – 2 is 5–√ + 2 as
(a−−√ + b√)(a−−√ – b√) = a – b

Question 9.
Simplify : 3+22–√−−−−−−−√.
Solution:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 3 Rationalisation

Question 10.
Simplify : 3−22–√−−−−−−−√.
Solution:
Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 11.
If x = 3 + 2 2–√, then find the value of  x−−√ – 1x√.
Solution:
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.