RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 23 Graphical Representation of Statistical Data MCQs

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 23 Graphical Representation of Statistical Data MCQs for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 23 Graphical Representation of Statistical Data MCQs Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 23 Graphical Representation of Statistical Data MCQs Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 23
Chapter NameGraphical Representation of Statistical Data
ExerciseMCQs

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 23 Graphical Representation of Statistical Data MCQs

Question 1.
Which one of the following is not the graphical representation of statistical data:
(a) Bar graph
(b) Histogram
(c) Frequency polygon
(d) Cumulative frequency distribution
Solution:
Cumulative frequency distribution is not a graphical method.

Question 2.
In a frequency distribution, ogives are graphical representation of
(a) Frequency
(b) Relative frequency
(c) Cumulative
(d) Raw data
Solution:
Ogive is the graphical representation of cumulative frequency.

Question 3.
A frequency polygon is constructed by plotting frequency of the class interval and the
(a) upper limit of the class
(b) lower limit of the class
(c) mid value of the class
(d) any values of the class
Solution:
A frequency polygon is constructed by plotting frequency of the class interval and mid value of the class.

Question 4.
In a histogram the area of each rectangle is proportional to
(a) the class mark of the corresponding class interval
(b) the class size of the corresponding class interval
(c) frequency of the corresponding class interval
(d) cumulative frequency of the corresponding class interval
Solution:
In histogram, the area of each rectangle is proportional to frequency of the corresponding class intervals.

Question 5.
In the ‘less than’ type of ogive the cumulative frequency is plotted against
(a) the lower limit of the concerned class interval
(b) the upper limit of the concerned class interval
(c) the mid-value of the concerned class interval
(d) any value of the concerned class interval
Solution:
In the ‘less than’ type of ogive cumulative frequency is plotted against the upper limit of the concerned class interval,

Question 6.
In a histogram the class intervals or the groups are taken along
(a) Y-axis
(b) X-axis
(c) both of X-axis and Y-axis
(d) in between X and Y axis
Solution:
In histogram, the class intervals or the groups are taken along X-axisA

Question 7.
A histogram is a pictorial representation of the grouped data in which class intervals and frequency are respectively taken along
(a) vertical axis and horizontal axis
(b) vertical axis only
(c) horizontal axis only
(d) horizontal axis and vertical axis
Solution:
A histogram is a pictorial representation of the grouped data in which class interval and frequency are respectively taken along horizontal axis and vertical axis.

Question 8.
In a histogram, each class rectangle is constructed with a base as
(a) frequency
(b) class-intervals
(c) range
(d) size of the class
Solution:
In a histogram, each class rectangle is constructed with base as class intervals.

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.