RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere VSAQS

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere VSAQS for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere VSAQS Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere VSAQS Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 21
Chapter NameSurface Area and volume of A Sphere
ExerciseVSAQS

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere VSAQS

Question 1.
Find the surface area of a sphere of radius 14 cm.
Solution:
Radius of a sphere (r) = 14 cm
∴ Surface area = 4πr2 = 4 x 227 x 14 x 14 cm2
= 2464 cm3

Question 2.
Find the total surface afea of a hemisphere of radius 10 cm.
Solution:
Radius of hemisphere (r) = 10 cm
∴ Total surface area = 3πr2
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 3.
Find the radius of a sphere whose surface area is 154 cm2.
Solution:
Surface area of a sphere = 154 cm2
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 4.
The hollow sphere, in which the circus motor cyclist performs his stunts, has a diameter of 7 m. Find the area available to the motor cyclist for riding.
Solution:
Diameter of hollow sphere = 7 m
Surface Areas and Volume of a Sphere Class 9 RD Sharma Solutions

Question 5.
Find the volume of a sphere whose surface area is 154 cm2.
Solution:
Surface area of a sphere = 154 cm2
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 6.
How many spherical bullets can be made out of a solid cube of lead whose edge measures 44 cm, each bullet being 4 cm in diameter?
Solution:
Edge of a solid cube = 44 cm
∴ Volume = a2 = (44)2 cm2
= 44 × 44 × 44 cm3
Diameter of a spherical bullet = 4 cm
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
Class 9 Maths Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere RD Sharma Solutions

Question 7.
If a sphere of radius 2r has the same volume as that of a cone with circular base of radius r, then find the height of the cone.
Solution:
Radius of a sphere (R) = 2r
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 8.
If a hollow sphere of intefnal and external diameters 4 cm and 8 cm respectively melted into a cone of base diameter 8 cm, then find the height of the cone.
Solution:
Internal diameter of a hollow sphere = 4cm
∴ Internal radius = 42 = 2 cm
Similarly the outer radius (R) = 82 = 4 cm
∴ Volume of melted used in hollow sphere
RD Sharma Class 9 Book Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 9.
The surface area of a sphere of radius 5 cm is five times the area of the curved surface of a cone of radius 4 cm. Find the height of the cone.
Solution:
Radius of a sphere (r) = 5 cm
∴ Surface area = 4πr2
= 4π x 5 x 5 = 100π cm2
Radius of cone (r1) = 4 cm
Surface Areas and Volume of a Sphere With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 10.
If a sphere is inscribed in a cube, find the ratio of the volume of cube to the volume of the sphere.
Solution:
Let edge of a cube = a
Then its volume = a3
∵ A sphere is inscribed in the cube
∴ Diameter of sphere = a
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.