RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 20 Surface Areas and Volume of A Right Circular Cone VSAQS

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 20 Surface Areas and Volume of A Right Circular Cone VSAQS for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 20 Surface Areas and Volume of A Right Circular Cone VSAQS Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 20 Surface Areas and Volume of A Right Circular Cone VSAQS Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 20
Chapter NameSurface Areas and Volume
of A Right Circular Cone
ExerciseVSAQS

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 20 Surface Areas and Volume of A Right Circular Cone VSAQS Download PDF

Question 1.
The height of a cone is 15 cm. If its volume is 500π cm3, then find the radius of its base.
Solution:
Volume of cone = 500π cm3
and height (h) = 15 cm
Surface Areas and Volume of A Right Circular Cone Class 9 RD Sharma Solutions

Question 2.
If the volume of a right circular cone of height 9 cm is 48π cm3, find the diameter of its base.
Solution:
Volume of a cone = 48π cm3
Height (h) = 9 cm
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 20 Surface Areas and Volume of A Right Circular Cone

Question 3.
If the height and slant height of a cone are 21 cm and 28 cm respectively. Find its volume.
Solution:
Height of a cone (h) = 21 cm
and slant height (l) = 28 cm
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 20 Surface Areas and Volume of A Right Circular Cone

Question 4.
The height of a conical vessel is 3.5 cm. If its capacity is 3.3 litres of milk. Find the diameter of its base.
Solution:
Capacity of conical vessel = 3.3 litres
Volume = 3.3 m3
= 3.3 x 1000 = 3300 cm2
Class 9 Maths Chapter 20 Surface Areas and Volume of A Right Circular Cone RD Sharma Solutions

Question 5.
If the radius and slant height of a cone are in the ratio 7 : 13 and its curved surface area is 286 cm2, find its radius.
Solution:
Two ratio in radius and slant height of a cone = 7 : 13
Let radius (r) = 7x
and slant height (1) = 13x
Curved surface area = πrl
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 20 Surface Areas and Volume of A Right Circular Cone

Question 6.
Find the area of canvas required for a conical tent of height 24 m and base radius 7 m.
Solution:
Base radius of the closed cone (r) = 7 cm
and vertical height (h) = 24 cm
RD Sharma Class 9 Book Chapter 20 Surface Areas and Volume of A Right Circular Cone

Question 7.
Find the area of metal sheet required in making a closed hollow cone of base radius 7 cm and height 24 cm. making a closed hollow cone of base radius 7 cm and height 24 cm.
Solution:
Base radius of the closed cone (r) = 7 cm
and vertical height (h) = 24 cm
Surface Areas and Volume of A Right Circular Cone With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 8.
Find the length of cloth used in making a conical pandal of height 100 m and base radius 240 m, if the cloth is 100π m wide.
Solution:
Height of conical pandal (A) = 100 m
Base radius (r) = 240 m
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 20 Surface Areas and Volume of A Right Circular Cone

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.