RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 2 Exponents of Real Numbers MCQs

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 2 Exponents of Real Numbers MCQs for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 2 Exponents of Real Numbers MCQs Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 2 Exponents of Real Numbers MCQs Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 2
Chapter NameExponents of Real Numbers
ExerciseMCQs

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 2 Exponents of Real Numbers MCQs Download PDF

Question 1.
The value of {2 – 3 (2 – 3)3}3 is
(a) 5
(b) 125
(c) 15
(d) -125
Solution:
{2 – 3 (2 – 3)3}3 = {2 – 3 (-1)3}3
= {2 – 3 x (-1)}3
= (2 + 3)3 = (5)3
= 125    (b)

Question 2.
The value of x – yx-y when x = 2 and y = -2 is
(a) 18
(b) -18
(c) 14
(d) -14
Solution:
x = 2, y = -2
x-yx-y = 2 – (-2)2 – (-2)
= 2 – (-2)2 + 2 = 2 – (-2)4
= 2 – (+16) = 2 – 16 = -14        (d)

Question 3.
The product of the square root of x with the cube root of x, is
(a) cube root of the square root of x
(b) sixth root of the fifth power of x
(c) fifth root of the sixth power of x
(d) sixth root of x
Solution:
Class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers RD Sharma Solutions MCQS

Question 4.
The seventh root of x divided by the eighth root of x is
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Solution:
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 5.
The square root of 64 divided by the cube root of 64 is
(a) 64
(b) 2
(c) 12
(d) 6423
Solution:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 6.
Which of the following is (are) not equal to
Exponents of Real Numbers Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 7.
When simplified (x1 + y1)1 is equal to
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Solution:
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 2 Exponents Of Real Numbers
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 2 Exponents Of Real Numbers

Question 8.
If 8x+1 = 64, what is the value of 3 2x +1?
(a) 1
(b) 3
(c) 9
(d) 27
Solution:
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 2 Exponents Of Real Numbers

Question 9.
If (23)2 = 4x then   3x =
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 27
Solution:
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 2 Exponents Of Real Numbers

Question 10.
If x-2= 64, then x13 + x°=
(a) 2
(b) 3
(c) 32
(c) 23
Solution:
RD Sharma Class 9 Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 11.
When simplified ( –127)−23
(a) 9
(b) -9
(c) 19
(d) –19
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 12.
Which one of the following is not equal to
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Exponents of Real Numbers Class 9 RD Sharma Solutions

Question 13.
Which one of the following is not equal to
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Solution:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers RD Sharma Solutions

Question 14.
If a, b, c are positive real numbers, then
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Solution:
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 15.
RD Sharma Class 9 Book Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Solution:
Exponents of Real Numbers Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 16.
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 17.
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 2 Exponents Of Real Numbers
Solution:
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 2 Exponents Of Real Numbers
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 2 Exponents Of Real Numbers

Question 18.
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 2 Exponents Of Real Numbers
Solution:
RD Sharma Class 9 Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 19.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Solution:
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 20.
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Exponents of Real Numbers Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 21.
The value of {(23 + 22)2/3+ (150 -29)1/2}2  is
(a) 196
(b) 289
(c) 324
(d) 400
Solution:
{(23 + 22)2/3 + (150 – 29)1/2}2
= [(23×4)23  +(150 – 29)12 ]2
= [(27)23 + (121)12 ]2
= [(33)3 +(112)12]2 = (9 + 11)2
= (20)2 = 400  (d)

Question 22.
(256)0.16x (256)0.09
(a) 4
(b) 16
(c) 64
(d) 256.25
Solution:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 23.
If 102y = 25, then 10-y equals
Class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 24.
If 9+ 2 = 240 + 9X. then x =
(a) 0.5
(b) 0.2
(c) 0.4
(d) 0.1
Solution:
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 25.
If x is a positive real number and x2 = 2, then x3 =
(a) 2–√
(b) 22–√
(c) 32–√
(d) 4
Solution:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 26.
Exponents of Real Numbers Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 27.
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 2 Exponents Of Real Numbers

Question 28.
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 2 Exponents Of Real Numbers
Solution:
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 2 Exponents Of Real Numbers

Question 29.

Maths RD Sharma Class 9 Chapter 2 Exponents Of Real Numbers
Solution:
RD Sharma Class 9 Chapter 2 Exponents of Real Numbers
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 30.
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 31.
Exponents of Real Numbers Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 32.
Class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 33.
If (16)2x + 3 = (64)x + 3 , then 42x – 2  =
(a) 64
(b) 256
(c) 32
(d) 512
Solution:
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 34.
RD Sharma Class 9 Book Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Exponents of Real Numbers Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 35.
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 2 Exponents Of Real Numbers
Solution:
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 2 Exponents Of Real Numbers

Question 36.
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 2 Exponents Of Real Numbers
Solution:
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 2 Exponents Of Real Numbers
RD Sharma Class 9 Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 37.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Solution:
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 38.
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Solution:
Exponents of Real Numbers Class 9 RD Sharma Solutions

Question 39.
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 2 Exponents of Real Numbers
Solution:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 2 Exponents of Real Numbers

Question 40.
Class 9 Maths Chapter 2 Exponents of Real Numbers RD Sharma Solutions MCQS
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 2 Exponents of Real Numbers

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.