RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube MCQs

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube MCQs for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube MCQs Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube MCQs Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 18
Chapter NameSurface Areas and Volume
of a Cuboid and Cube
ExerciseMCQs

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube MCQs Download PDF

Question 1.
The length of the longest rod that can be fitted in a cubical vessel of edge 10 cm long, is
(a) 10 cm
(b) 102–√ cm
(c) 103–√ cm
(d) 20 cm
Solution:
Edge of cuboid (a) = 10 cm
∴ Longest edge = 3–√ a cm
= 3–√ x 10 = 103–√ cm (c)

Question 2.
Three equal cubes are placed adjacently in a row. The ratio of the total surface area of the resulting cuboid to that of the sum of the surface areas of three cubes, is
(a) 7 : 9
(b) 49 : 81
(c) 9 : 7
(d) 27 : 23
Solution:
Let a be the side of three equal cubes
∴ Surface area of 3 cubes
= 3 x 6a2 = 18a2
and length of so formed cuboid = 3a
Breadth = a
and height = a
∴ Surface area = 2(lb + bh + hl)
= 2[3a x a + a x a+a x 3a] = 2[3a2 + a2 + 3a2] = 2 x 7a2 = 14a2
∴ Ratio in the surface areas of cuboid and three cubes = 14a2 : 18a2= 7:9 (a)

Question 3.
If the length of a diagonal of a cube is 8 3–√ cm, then its surface area is
(a) 512 cm2
(b) 384 cm2
(c) 192 cm2
(d) 768 cm2
Solution:
Length of the diagonal of cube = 8 3–√ cm
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 4.
If the volumes of two cubes are in the ratio 8:1, then the ratio of their edges is
(a) 8 : 1
(b) 22–√ : 1
(c) 2 : 1
(d) none of these
Solution:
Let volume of first cube = 8x3
and of second cube = x3
Class 9 Maths Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube RD Sharma Solutions

Question 5.
The volume of a cube whose surface area is 96 cm2, is
(a) 162–√ cm3
(b) 32 cm3
(c) 64 cm3
(d) 216 cm3
Solution:
Surface area of a cube = 96 cm2
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 6.
The length, width and height of a rectangular solid are in the ratio of 3 : 2 : 1. If the volume of the box is 48 cm3, the total surface area of the box is
(a) 27 cm2
(b) 32 cm2
(c) 44 cm2
(d) 88 cm2
Solution:
Ratio in the dimensions of a cuboid =3 : 2 : 1
Let length = 3x
Breadth = 2x
and height = x
Then volume = lbh = 3x x 2x x x = 6×3
∴ 6x3 = 48 ⇒ x3= 486 = 8 = (2)3
∴ x = 2
∴ Length (l) = 3 x 2 = 6 cm
Breadth (b) = 2 x 2 = 4 cm
Height (h) = 1 x 2 = 2 cm
Now surface area = 2[lb + bh + hl]
= 2[6 x 4 + 4 x 2 + 2 x 6] cm2
= 2[24 + 8-+ 12] = 2 x 44 cm2
= 88 cm2 (d)

Question 7.
If the areas of the adjacent faces of a rectangular block are in the ratio 2:3:4 and its volume is 9000 cm3, then the length of the shortest edge is
(a) 30 cm
(b) 20 cm
(c) 15 cm
(d) 10 cm
Solution:
Ratio in the areas of three adjacent faces of a cuboid = 2 : 3 : 4
Volume = 9000 cm3
Let the area of faces be 2x, 3x, Ax and
Let a, b, and c be the dimensions of the cuboid, then
∴ 2x = ab, 3x = be, 4x = ca
∴ ab x be x ca = 2x x 3x x 4x
a2b2c2 = 24 x 3
But volume = abc = 9000 cm3
RD Sharma Class 9 Book Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 8.
If each edge of a cube, of volume V, is doubled, then the volume of the new cube is
(a) 2V
(b) 4V
(c) 6V
(d) 8V
Solution:
Let a be the edge of a cube whose Volume = V
∴ a3 = V
By doubling the edge, we get 2a
Then volume = (2a)3 = 8a3
∴ Volume of new cube = 8a3 = 8V (d)

Question 9.
If each edge of a cuboid of surface area S is doubled, then surface area of the new cuboid is
(a) 2S
(b) 4S
(c) 6S
(d) 8S
Solution:
Let each edge of a cube = a
Then surface area = 6a2
∴ S = 6a2
Now doubling the edge, we get
New edge of a new cube = 2a
∴ Surface area = 6(2a)2
= 6 x 4a2 = 24a2
= 4 x 6a2 = 4S (b)

Question 10.
The area of the floor of a room is 15 m2. If its height is 4 m, then the volume of the air contained in the room is
(a) 60 dm3
(b) 600 dm3
(c) 6000 dm3
(d) 60000 dm3
Solution:
Area of a floor of a room = 15 m2
Height (h) = 4 m
∴ Volume of air in the room = Floor area x Height
= 15 m2 x 4 m = 60 m3
= 60 x 10 x 10 x 10 dm2 = 60000 dm2 (d)

Question 11.
The cost of constructing a wall 8 m long, 4 m high and 20 cm thick at the rate of ₹25 per m3 is
(a) ₹16
(b) ₹80
(c) ₹160
(d) ₹320
Solution:
Length of wall (l) = 8 m
Breadth (b) = 20 cm = 15 m
Height (h) = 4 m
Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 12.
10 cubic metres clay in uniformaly spread on a land of area 10 acres. The rise in the level of the ground is
(a) 1 cm
(b) 10 cm
(c) 100 cm
(d) 1000 cm
Solution:
Volume of clay = 10 m3
Area of land = 10 acres
= 10 x 100 = 1000 m2
∴ Rise of level by spreading the clay
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 13.
Volume of a cuboid is 12 cm3. The volume (in cm3) of a cuboid whose sides are double of the above cuboid is
(a) 24
(b) 48
(c) 72
(d) 96
Solution:
Volume of cuboid = 12 cm3
By doubling the sides of the cuboid the
volume will be = 12 cm3 x 2 x 2 x 2
= 96 cm3 (d)

Question 14.
If the sum of all the edges of a cube is 36 cm, then the volume (in cm3) of that cube is
(a) 9
(b) 27
(c) 219
(d) 729
Solution:
Sum of all edges of a cube = 36 cm
No. of edge of a cube are 12
∴ Length of its one edge = 3612 = 3 cm
Then volume = (edge)3 = (3)3 cm3
= 27 cm3 (b)

Question 15.
The number of cubes of side 3 cm that can be cut from a cuboid of dimensions 9 cm x 9 cm x 6 cm, is
(a) 9
(b) 10
(c) 18
(d) 20
Solution:
Dimensions of a cuboid = 9 cm x 9 cm x 6 cm
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 16.
On a particular day, the rain fall recorded in a terrace 6 m long and 5 m broad is 15 cm. The quantity of water collected in the terrace is
(a) 300 litres
(b) 450 litres
(c) 3000 litres
(d) 4500 litres
Solution:
Dimension of a terrace = 6mx5m
Level of rain on it = 15 cm
∴ Volume of water collected on it
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 17.
If A1, A2 and A3 denote the areas of three adjacent faces of a cuboid, then its volume is
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
Solution:
Let l, b, h be the dimensions of the cuboid
∴ A1= lb, A2 = bh, A3 = hl
∴ A1 A2 A3 = lb.bh.hl = l2b2h2
RD Sharma Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 18.
If l is the length of a diagonal of a cube of volume V, then
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
Solution:
Volume of a cube = V
and longest diagonal = l
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 19.
If V is the volume of a cuboid of dimensions x, y, z and A is its surface area, then AV
Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
A is surface area, V is volume and x, y and z are the dimensions
Then V = xyz
A = 2[xy + yz + zx]
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 20.
The sum of the length, breadth and depth of a cuboid is 19 cm and its diagonal is 55–√ cm. Its surface area is
(a) 361 cm2
(b) 125 cm2
(c) 236 cm2
(d) 486 cm2
Solution:
Let x, y, z be the dimensions of a cuboid,
then x + y + z = 19 cm
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
Class 9 Maths Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube RD Sharma Solutions

Question 21.
If each edge of a cube is increased by 50%, the percentage increase in its surface area is
(a) 50%
(b) 75%
(c) 100%
(d) 125%
Solution:
Let in first case, edge of a cube = a
Then surface area = 6a2
In second case, increase in side = 50%
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 22.
A cube whose volume is 1/8 cubic centimeter is placed on top of a cube whose volume is. 1 cm3. The two ,cubes are then placed on top of a third cube whose volume is 8 cm3. The height of the stacked cubes is
(a) 3.5 cm
(b) 3 cm
(c) 7 cm
(d) none of these
Solution:
Volume of first cube = 12 cm3
RD Sharma Class 9 Book Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.