RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions VSAQS

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 17 Constructions VSAQS for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 17 Constructions VSAQS Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 17 Constructions VSAQS Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 17
Chapter NameConstructions
ExerciseVSAQS

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 17 Constructions VSAQS Download PDF

Question 1.
Find the area of a triangle whose base and altitude are 5 cm and 4 cm respectively.
Solution:
In ∆ABC,
Base BC = 5cm
Altitude AD = 4cm
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 17 Constructions vsaqs

Question 2.
Find the area of a triangle whose sides are 3 cm, 4 cm and 5 cm respectively.
Solution:
Sides of triangle are 3 cm, 4cm and 5cm
Class 9 Maths Chapter 17 Constructions RD Sharma Solutions
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 17 Constructions

Question 3.
Find the area of an isosceles triangle having the base x cm and one side y cm.
Solution:
In isosceles ∆ABC,
AB = AC = y cm
BC = x cm
RD Sharma Class 9 Book Chapter 17 Constructions

Question 4.
Find the area of an equilateral triangle having each side 4 cm.
Solution:
Each side of equilateral triangle (a) = 4cm
Constructions With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 5.
Find the area of an equilateral triangle having each side x cm.
Solution:
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 17 Constructions

Question 6.
The perimeter of a triangular field is 144 m and the ratio of the sides is 3 : 4 : 5. Find the area of the field.
Solution:
Perimeter of the field = 144 m
Ratio in the sides = 3:4:5
Sum of ratios = 3 + 4 + 5 = 12
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions

Question 7.
Find the area of an equilateral triangle having altitude h cm.
Solution:
Altitude of an equilateral triangle = h
Let side of equilateral triangle = x
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 17 Constructions
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 17 Constructions

Question 8.
Let ∆ be the area of a triangle. Find the area of a triangle whose each side is twice the side of the given triangle.
Solution:
Let a, b, c be the sides of the original triangle
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 17 Constructions
Hence area of new triangle = 4 x area of original triangle.

Question 9.
If each side of a triangle is doubled, then find percentage increase in its area.
Solution:
Sides of original triangle be a, b, c
RD Sharma Class 9 Chapter 17 Constructions
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions

Question 10.
If each side of an equilateral triangle is tripled then what is the percentage increase in the area of the triangle?
Solution:
Let the sides of the original triangle be a, b, c and area ∆, then
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 17 Constructions

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.