RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions MCQs

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 17 Constructions MCQs for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 17 Constructions MCQs Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 17 Constructions MCQs Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 17
Chapter NameConstructions
ExerciseMCQs

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 17 Constructions MCQs Download PDF

Question 1.
The sides of a triangle are 16 cm, 30 cm, 34 cm. Its area is
(a) 225 cm²
(b) 2253–√ cm²
(c) 2252–√ cm²
(d) 240 cm²
Solution:
Sides of triangle and 16 cm, 30 cm, 34 cm
Class 9 Maths Chapter 17 Constructions RD Sharma Solutions

Question 2.
The base of an isosceles right triangle is 30 cm. Its area is
(a) 225 cm²
(b) 2253–√ cm²
(c) 2252–√ cm²
(d) 450 cm²
Solution:
Base of isosceles triangle ∆ABC = 30cm
Let each of equal sides = x
Then AB = AC = x
Now in right ∆ABC,
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 17 Constructions

Question 3.
The sides of a triangle are 7cm, 9cm and 14cm. Its area is
(a) 125–√ cm²
(b) 123–√ cm²
(c) 24 5–√ cm²
(d) 63 cm²
Solution:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 17 Constructions

Question 4.
The sides of a triangular field are 325 m, 300 m and 125 m. Its area is
(a) 18750 m²
(b) 37500 m²
(c) 97500 m²
(d) 48750 m²
Solution:
Sides of a triangular field are 325m, 300m, 125m
Constructions With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 5.
The sides of a triangle are 50 cm, 78 cm and 112 cm. The smallest altitude is
(a) 20 cm
(b) 30 cm
(c) 40 cm
(d) 50 cm
Solution:
The sides of a triangle are 50 cm, 78 cm, 112cm
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 17 Constructions

Question 6.
The sides of a triangle are 11m, 60m and 61m. Altitude to the smallest side is
(a) 11m
(b) 66 m
(c) 50 m
(d) 60 m
Solution:
Sides of a triangle are 11m, 60m and 61m
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions

Question 7.
The sides of a triangle are 11 cm, 15 cm and 16 cm. The altitude to the largest side is
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 17 Constructions
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 17 Constructions
Solution:
Sides of a triangle are 11 cm, 15 cm, 16 cm
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 17 Constructions

Question 8.
The base and hypotenuse of a right triangle are respectively 5cm and 13cm long. Its area is
(a) 25 cm²
(b) 28 cm²
(c) 30 cm²
(d) 40 cm²
Solution:
In a right triangle base = 5 cm
base hypotenuse = 13 cm
RD Sharma Class 9 Chapter 17 Constructions
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions

Question 9.
The length of each side of an equilateral triangle of area 4 3–√ cm², is
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 17 Constructions
Solution:
Area of an equilateral triangle = 43–√ cm²
Let each side be = a
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 17 Constructions

Question 10.
If the area of an isosceles right triangle is 8cm, what is the perimeter of the triangle.
(a) 8 + 2–√ cm²
(b) 8 + 42–√ cm²
(c) 4 + 82–√ cm²
(b) 122–√ cm²
Solution:
Let base = x
ABC an isosceles right triangle, which has 2 sides same
⇒ Height = x
Constructions Class 9 RD Sharma Solutions
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 17 Constructions

Question 11.
The length of the sides of ∆ABC are consecutive integers. If ∆ABC has the same perimeter as an equilateral triangle with a side of length 9cm, what is the length of the shortest side of ∆ABC?
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 10
Solution:
Side of an equilateral triangle = 9 cm
Its perimeter = 3 x 9 = 27 cm
Now perimeter of ∆ABC = 27 cm
and let its sides be x, x + 1, x +2
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 17 Constructions

Question 12.
In the figure, the ratio of AD to DC is 3 to 2. If the area of ∆ABC is 40cm2, what is the area of ∆BDC?
(a) 16 cm²
(b) 24 cm²
(c) 30 cm²
(d) 36 cm²
Solution:
Ratio in AD : DC = 3:2
and area ∆ABC = 40 cm²
Class 9 Maths Chapter 17 Constructions RD Sharma Solutions

Question 13.
If the length of a median of an equilateral triangle is x cm, then its area is
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 17 Constructions
Solution:
∵ The median of an equilateral triangle is the perpendicular to the base also,
∴ Let side of the triangle = a
RD Sharma Class 9 Book Chapter 17 Constructions

Question 14.
If every side of a triangle is doubled, then increase in the area of the triangle is
(a) 1002–√ %
(b) 200%
(c) 300%
(d) 400%
Solution:
Let the sides of the original triangle be a, b, c
Constructions With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 17 Constructions

Question 15.
A square and an equilateral triangle have equal perimeters. If the diagonal of the square is 1272 cm, then area of the triangle is
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions
Solution:
A square and an equilateral triangle have equal perimeter
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 17 Constructions

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.