RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions Ex 17.1

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 17 Constructions Ex 17.1 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 17 Constructions Ex 17.1 Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 17 Constructions Ex 17.1 Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 17
Chapter NameConstructions
ExerciseEx `17.1

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 17 Constructions Ex 17.1 Download PDF

Question 1.
Find the area of a triangle whose sides are respectively 150 cm, 120 cm and 200 cm.
Solution:
Sides of triangle are 120 cm, 150 cm, 200 cm
RD Sharma Class 9 Chapter 17 Constructions

Question 2.
Find the area of a triangle whose sides are 9 cm, 12 cm and 15 cm.
Solution:
Sides of a triangle are 9 cpi, 12 cm, 15 cm
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 17 Constructions

Question 3.
Find the area of a triangle two sides of which are 18 cm and 10 cm and the perimeter is 42 cm.
Solution:
Perimeter of a triangle = 42 cm
Two sides are 18 cm and 10 cm
Third side = 42 – (18 + 10)
= 42 – 28 = 14 cm
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 17 Constructions

Question 4.
In a ∆ABC, AB = 15 cm, BC = 13 cm and AC = 14 cm. Find the area of ∆ABC and hence its altitude on AC.
Solution:
Sides of triangle ABC are AB = 15 cm, BC = 13 cm, AC = 14 cm
Constructions Class 9 RD Sharma Solutions
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 17 Constructions

Question 5.
The perimeter of a triangular field is 540 m and its sides are in the ratio 25 : 17 : 12. Find the area of the triangle. [NCERT]
Solution:
Perimeter of a triangle = 540 m
Ratio in sides = 25 : 17 : 12
Sum of ratios = 25 + 17 + 12 = 54
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 17 Constructions

Question 6.
The perimeter of a triangle is 300 m. If its sides are in the ratio 3:5:7. Find the area of the triangle. [NCERT]
Solution:
Perimeter of a triangle = 300 m
Ratio in the sides = 3 : 5 : 7
∴ Sum of ratios = 3 + 5 + 7= 15
Class 9 Maths Chapter 17 Constructions RD Sharma Solutions

Question 7.
The perimeter of a triangular field is 240 dm. If two of its sides are 78 dm and 50 dm, find the length of the perpendicular on the side of length 50 dm from the opposite vertex.
Solution:
Perimeter of a triangular field = 240 dm
Two sides are 78 dm and 50 dm
∴ Third side = 240 – (78 + 50)
= 240 – 128 = 112 dm
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 17 Constructions
RD Sharma Class 9 Book Chapter 17 Constructions

Question 8.
A triangle has sides 35 cm, 54 cm and 61 cm long. Find its area. Also, find the smallest of its altitudes.
Solution:
Sides of a triangle are 35 cm, 54 cm, 61 cm
Constructions With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 9.
The lengths of the sides of a triangle are in the ratio 3:4:5 and its perimeter is 144 cm. Find the area of the triangle and the height corresponding to the longest side.
Solution:
Ratio in the sides of a triangle = 3:4:5
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 17 Constructions

Question 10.
The perimeter of an isosceles triangle is 42 cm and its base is (3/2) times each of the equal sides. Find the length of each side of the triangle, area of the triangle and the height of the triangle.
Solution:
Perimeter of an isosceles triangle = 42 cm
Base = 32 of its one of equal sides
Let each equal side = x, then 3
Base = 32 x
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 17 Constructions
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 17 Constructions

Question 11.
Find the area of the shaded region in figure.
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 17 Constructions
Solution:
In ∆ABC, AC = 52 cm, BC = 48 cm
and in right ∆ADC, ∠D = 90°
AD = 12 cm, BD = 16 cm
∴ AB²=AD² + BD² (Pythagoras Theorem)
(12)² + (16)² = 144 + 256 = 400 = (20)²
∴ AB = 20 cm
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 17 Constructions

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.