RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 16 Circles Ex 16.2

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 16 Circles Ex 16.2 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 16 Circles Ex 16.2 Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 16 Circles Ex 16.2 Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 16
Chapter NameCircles
ExerciseEx 16.2

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 16 Circles Ex 16.2 Download PDF

Question 1.
Draw an angle and label it as ∠BAC. Construct another angle, equal to ∠BAC.
Solution:
Steps of construction :
(i) Draw an angle BAC.
(ii) Draw a line DF.
(iii) With centre A and D, draw arcs of equal radius which intersect AC at L and AB at M and DF at P.
(iv) Cut off PQ = LM and join DQ and produce it to E, then
∠EDF = ∠BAC.
RD Sharma Class 9 Chapter 16 Circles

Question 2.
Draw an obtuse angle. Bisect it. Measure each of the angles so obtained.
Solution:
Steps of construction :
(i) Draw an angle ABC which is an obtuse i.e. more than 90°.
(ii) With centre B and a suitable radius draw an arc meeting BC at E and AB at F.
(iii) With centre E and F, and radius more than half of EF draw arcs intersecting each other at G.
(iv) Join BG and produce it to D.
ThenBD is die bisector of ∠ABC.
On measuring each part, we find each angle = 53°.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 16 Circles

Question 3.
Using your protractor, draw an angle of measure 108°. With this angle as given, draw an angle of 54°.
Solution:
Steps of construction :
(i) With the help of protractor draw an angle ABC = 108°.
As 54° = 12 x 108°
∴ We shall bisect it.
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 16 Circles
(ii) With centre B and a suitable radius, draw an arc meeting BC at E and AB at F.
(iii) With centre E and F, and radius more than half of EF, draw arcs intersecting each other at G
(iv) Join BG and produce it to D.
Then ∠DBC = 54°.

Question 4.
Using protractor, draw a right angle. Bisect it to get an angle of measure 45°.
Solution:
Steps of construction :
(i) Using protractor, draw a right angle ∆ABC.
i. e. ∠ABC = 90°.
(ii) With centre B and a suitable radius, draw an arc which meets BC at E and BA at F.
(iii) With centre E and F, draw arcs intersecting each other at G.
(iv) Join BG and produce it to D.
Then BD is the bisector of ∠ABC.
∴ ∠DBC =12 x 90° = 45°.
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 16 Circles

Question 5.
Draw a linear pair of angles. Bisect each of the two angles. Verify that the two bisecting rays are perpendicular to each other.
Solution:
Steps of construction :
(i) Draw a linear pair ∠DCA and ∠DCB.
(ii) Draw the bisectors of ∠DCA and ∠DCB. Forming ∠ECF on measuring we get ∠ECF = 90°.
Verification : ∵∠DCA + ∠DCB = 180°
⇒ 12 ∠DCA + 12 ∠DCB = 180° x 12 = 90°
∴ ∠ECF = 90°
i.e. EC and FC are perpendicular to each other.
Circles Class 9 RD Sharma Solutions

Question 6.
Draw a pair of vertically opposite angles. Bisect each of the two angles. Verify that the bisecting rays are in the same line
Solution:
Steps of construction :
(i) Draw two lines AB and CD intersecting each other at O.
(ii) Draw the bisector of ∠AOD and also the bisector of ∠BOC. Which are OP and OQ respectively. We see that OP and OQ are in the same straight line.
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 16 Circles

Question 7.
Using ruler and compasses only, draw a right angle.
Solution:
Steps of construction :
(i) Draw a line segment BC.
(ii) With centre B and a suitable radius, draw an arc meeting BC at E.
(iii) With centre E and same radius, cut off arcs EF and FG.
(iv) Bisect arc FG at H.
(v) Join BH and produce it to A.
Then ∠ABC = 90°.
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 16 Circles

Question 8.
Using ruler and compasses only, draw an angle of measure 135°.
Solution:
Steps of construction :
(i) Draw a line DC and take a point B on it.
(ii) With centre B and a suitable radius draw an arc meeting BC at P.
(iii) With centre P, cut off arcs PQ, QR and RS.
(iv) Bisect as QR at T and join BT and produce it to E.
(v) Now bisect the arc KS at RL.
(vi) Join BL and produce it to A.
Now ∠ABC = 135°.
Class 9 Maths Chapter 16 Circles RD Sharma Solutions

Question 9.
Using a protractor, draw an angle of measure 72°. With this angle as given, draw angles of measure 36° and 54°.
Solution:
Steps of construction :
(i) Draw an angle ABC = 12° with the help of protractor.
(ii) With centre B and a suitable radius, draw an arc EF.
(iii) With centre E and F, draw arcs intersecting
each other at G and produce it to D.
Then BD is the bisector of ∠ABC.
∴ ∠DBC = 72° x 12 = 36°.
(iv) Again bisect ∠ABD in the same way then PB is the bisector of ∠ABD.
∴ ∠PBC = 36° + 12 x 36°
= 36° + 18° = 54°
Hence ∠PBC = 54°
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 16 Circles

Question 10.
Construct the following angles at the initial point of a given ray and justify the construction:
(i) 45°
(ii) 90°
Solution:
(i) 45°
Steps of construction :
(a) Draw a line segment BC.
(b) With centre B and a suitable radius draw an arc meeting BC at E.
(c) With centre E, cut off equal arcs EF and FG.
(d) Bisect FG at H.
(e) Join BH and produce to X so that ∠XBC = 90°.
(f) Bisect ∠XBC so that ∠ABC = 45°.
RD Sharma Class 9 Book Chapter 16 Circles
(ii) 90°
Steps of construction :
(a) Draw a line segment BC.
(b) With centre B and a suitable radius, draw an arc meeting BC at E and with centre E cut off arcs from E, EF = FG
(c) Now bisect the arc EG at H.
(d) Join BH and produce it to A.
∴ ∠ABC = 90°.
Circles With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 11.
Construct the angles of the following measurements:
(i) 30°
(ii) 75°
(iii) 105°
(iv) 135°
(v) 15°
(vi) 22 12°
Solution:
(i) 30°
Steps of construction :
(a) Draw a line segment BC.
(b) With centre B and a suitable radius draw an arc meeting BC at E.
(c) Cut off arcs EF and bisect it at G.
So that ∠ABC = 30°.
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 16 Circles
(ii) 75°
Steps of construction :
(a) Draw a line segment BC.
(b) With centre B and a suitable radius, draw an arc meeting BC at E.
(c) Cut off arc EF = FG from E.
(d) Bisect the arc FG at K and join BK so that ∠KBC = 90°.
(e) Now bisect arc HF at L and join BL and produce it to A so that ∠ABC = 75°.
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 16 Circles
(iii) 105°
Steps of construction :
(a) Draw a line segment BC.
(b) With centre B and a suitable radius draw an arc meeting BC at E.
(c) From E, cut off arc EF = FG and divide FG at H.
(d) Join BH meeting the arc at K.
(e) Now bisect the arc KG at L.
Join BL and produce it to A.
Then ∠ABC = 105°.
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 16 Circles
(iv) 135°
Steps of construction :
(a) Draw a line segment BC.
(b) With centre B and a suitable radius, draw an arc meeting BC at E.
(c) From E, cut off EF = FG = GH.
(d) Bisect arc FG at K, and join them.
(e) Bisect arc KH at L.
(f) Join BL and produce it to A, then ∠ABC = 135°.
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 16 Circles
(v) 15°
Steps of construction :
(a) Draw a line segment BC.
(b) With centre B and a suitable radius, draw an arc meeting BC at E.
(c) Cut off arc EF from E and bisect it at G. Then ∠GBC = 30°.
(d) Again bisect the arc EJ at H.
(e) Join BH and produce it to A.
Then ∠ABC = 15°.
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 16 Circles
(vi) 22 12°
Steps of construction :
(a) Draw a line segment BC.
(b) With centre B and a suitable radius, draw an arc and from E, cut off EF = FG
(c) Bisect FG at H so that ∠HBC = 90°.
(d) Now bisect ∠HBC at K. So that ∠YBC = 45°.
(e) Again bisect ∠YBC at J. So thttt ∠ABC = 22 12°
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 16 Circles

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.