RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Coordinate Geometry Ex 11.1

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 11 Coordinate Geometry Ex 11.1 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 11 Coordinate Geometry Ex 11.1 Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 11 Coordinate Geometry Ex 11.1 Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 11
Chapter NameCoordinate Geometry
ExerciseEx 11.1

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 11 Coordinate Geometry Ex 11.1 Download PDF

Question 1.
In a ∆ABC, if ∠A = 55°, ∠B = 40°, find ∠C.
Solution:
∵ Sum of three angles of a triangle is 180°
∴ In ∆ABC, ∠A = 55°, ∠B = 40°
But ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Sum of angles of a triangle)
RD Sharma Class 9 Chapter 11 Coordinate Geometry
⇒ 55° + 40° + ∠C = 180°
⇒ 95° + ∠C = 180°
∴ ∠C= 180° -95° = 85°

Question 2.
If the angles of a triangle are in the ratio 1:2:3, determine three angles.
Solution:
Ratio in three angles of a triangle =1:2:3
Let first angle = x
Then second angle = 2x
and third angle = 3x
∴ x + 2x + 3x = 180° (Sum of angles of a triangle)
⇒6x = 180°
⇒x = 180∘6  = 30°
∴ First angle = x = 30°
Second angle = 2x = 2 x 30° = 60°
and third angle = 3x = 3 x 30° = 90°
∴ Angles are 30°, 60°, 90°

Question 3.
The angles of a triangle are (x – 40)°, (x – 20)° and (12 x – 10)°. Find the value of x.
Solution:
∵ Sum of three angles of a triangle = 180°
∴ (x – 40)° + (x – 20)° + (12x-10)0 = 180°
⇒ x – 40° + x – 20° + 12x – 10° = 180°
⇒ x + x+ 12x – 70° = 180°
⇒ 52x = 180° + 70° = 250°
⇒ x = 250∘x25  = 100°
∴ x = 100°

Question 4.
Two angles of a triangle are equal and the third angle is greater than each of those angles by 30°. Determine all the angles of the triangle.
Solution:
Let each of the two equal angles = x
Then third angle = x + 30°
But sum of the three angles of a triangle is 180°
∴ x + x + x + 30° = 180°
⇒ 3x + 30° = 180°
⇒3x = 150° ⇒x = 150∘3 = 50°
∴ Each equal angle = 50°
and third angle = 50° + 30° = 80°
∴ Angles are 50°, 50° and 80°

Question 5.
If one angle of a triangle is equal to the sum of the other two, show that the triangle is a right triangle.
Solution:
In the triangle ABC,
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 11 Coordinate Geometry
∠B = ∠A + ∠C
But ∠A + ∠B + ∠C = 180°
⇒∠B + ∠A + ∠C = 180°
⇒∠B + ∠B = 180°
⇒2∠B = 180°
∴ ∠B = 180∘2 = 90°
∵ One angle of the triangle is 90°
∴ ∆ABC is a right triangle.

Question 6.
Can a triangle have:
(i) Two right angles?
(ii) Two obtuse angles?
(iii) Two acute angles?
(iv) All angles more than 60°?
(v) All angles less than 60°?
(vi) All angles equal to 60°?
Justify your answer in each case.
Solution:
(i) In a triangle, two right-angles cannot be possible. We know that sum of three angles is 180° and if there are two right-angles, then the third angle will be zero which is not possible.
(ii) In a triangle, two obtuse angle cannot be possible. We know that the sum of the three angles of a triangle is 180° and if there are
two obtuse angle, then the third angle will be negative which is not possible.
(iii) In a triangle, two acute angles are possible as sum of three angles of a trianlge is 180°.
(iv) All angles more than 60°, they are also not possible as the sum will be more than 180°.
(v) All angles less than 60°. They are also not possible as the sum will be less than 180°.
(vi) All angles equal to 60°. This is possible as the sum will be 60° x 3 = 180°.

Question 7.
The angles of a triangle are arranged in ascending order of magnitude. If the difference between two consecutive angle is 10°, find the three angles.
Solution:
Let three angles of a triangle be x°, (x + 10)°, (x + 20)°
But sum of three angles of a triangle is 180°
∴ x + (x+ 10)° + (x + 20) = 180°
⇒ x + x+10°+ x + 20 = 180°
⇒ 3x + 30° = 180°
⇒ 3x = 180° – 30° = 150°
∴ x = 180∘2 = 50°
∴ Angle are 50°, 50 + 10, 50 + 20
i.e. 50°, 60°, 70°

Question 8.
ABC is a triangle is which ∠A = 72°, the internal bisectors of angles B and C meet in O. Find the magnitude of ∠BOC.
Solution:
In ∆ABC, ∠A = 12° and bisectors of ∠B and ∠C meet at O
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 11 Coordinate Geometry
Now ∠B + ∠C = 180° – 12° = 108°
∵ OB and OC are the bisectors of ∠B and ∠C respectively
∴ ∠OBC + ∠OCB = 12 (B + C)
= 12 x 108° = 54°
But in ∆OBC,
∴ ∠OBC + ∠OCB + ∠BOC = 180°
⇒ 54° + ∠BOC = 180°
∠BOC = 180°-54°= 126°
OR
According to corollary,
∠BOC = 90°+ 12 ∠A
= 90+ 12 x 72° = 90° + 36° = 126°

Question 9.
The bisectors of base angles of a triangle cannot enclose a right angle in any case.
Solution:
In right ∆ABC, ∠A is the vertex angle and OB and OC are the bisectors of ∠B and ∠C respectively
To prove : ∠BOC cannot be a right angle
Proof: ∵ OB and OC are the bisectors of ∠B and ∠C respectively
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 11 Coordinate Geometry
∴ ∠BOC = 90° x 12 ∠A
Let ∠BOC = 90°, then
12 ∠A = O
⇒∠A = O
Which is not possible because the points A, B and C will be on the same line Hence, ∠BOC cannot be a right angle.

Question 10.
If the bisectors of the base angles of a triangle enclose an angle of 135°. Prove that the triangle is a right triangle.
Solution:
Given : In ∆ABC, OB and OC are the bisectors of ∠B and ∠C and ∠BOC = 135°
Coordinate Geometry Class 9 RD Sharma Solutions
To prove : ∆ABC is a right angled triangle
Proof: ∵ Bisectors of base angles ∠B and ∠C of the ∆ABC meet at O
∴ ∠BOC = 90°+ 12∠A
But ∠BOC =135°
∴ 90°+ 12 ∠A = 135°
⇒ 12∠A= 135° -90° = 45°
∴ ∠A = 45° x 2 = 90°
∴ ∆ABC is a right angled triangle

Question 11.
In a ∆ABC, ∠ABC = ∠ACB and the bisectors of ∠ABC and ∠ACB intersect at O such that ∠BOC = 120°. Show that ∠A = ∠B = ∠C = 60°.
Solution:
Given : In ∠ABC, BO and CO are the bisectors of ∠B and ∠C respectively and ∠BOC = 120° and ∠ABC = ∠ACB
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 11 Coordinate Geometry
To prove : ∠A = ∠B = ∠C = 60°
Proof : ∵ BO and CO are the bisectors of ∠B and ∠C
∴ ∠BOC = 90° + 12∠A
But ∠BOC = 120°
∴ 90°+ 12 ∠A = 120°
∴ 12 ∠A = 120° – 90° = 30°
∴ ∠A = 60°
∵ ∠A + ∠B + ∠C = 180° (Angles of a triangle)
∠B + ∠C = 180° – 60° = 120° and ∠B = ∠C
∵ ∠B = ∠C = 120∘2 = 60°
Hence ∠A = ∠B = ∠C = 60°

Question 12.
If each angle of a triangle is less than the sum of the other two, show that the triangle is acute angled.
Solution:
In a ∆ABC,
Let ∠A < ∠B + ∠C
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 11 Coordinate Geometry
⇒∠A + ∠A < ∠A + ∠B + ∠C
⇒ 2∠A < 180°
⇒ ∠A < 90° (∵ Sum of angles of a triangle is 180°)
Similarly, we can prove that
∠B < 90° and ∠C < 90°
∴ Each angle of the triangle are acute angle.

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.