RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles VSAQS

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 10 Congruent Triangles VSAQS for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 10 Congruent Triangles VSAQS Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 10 Congruent Triangles VSAQS Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 10
Chapter NameCongruent Triangles
ExerciseVSAQS

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 10 Congruent Triangles VSAQS Download PDF

Question 1.
Define complementary angles.
Solution:
Two angles whose sum is 90°, are called complementary angles.

Question 2.
Define supplementary angles.
Solution:
Two angles whose sum is 180°, are called supplementary angles.

Question 3.
Define adjacent angles.
Solution:
Two angles which have common vertex and one arm common are called adjacent angles.

Question 4.
The complement of an acute angles is…….
Solution:
The complement of an acute angles is an acute angle.

Question 5.
The supplement of an acute angles is………
Solution:
The supplement of an acute angles is a obtuse angle.

Question 6.
The supplement of a right angle is…….
Solution:
The supplement of a right angle is a right angle.

Question 7.
Write the complement of an angle of measure x°.
Solution:
The complement of x° is (90° – x)°

Question 8.
Write the supplement of an angle of measure 2y°.
Solution:
The supplement of 2y° is (180° – 2y)°

Question 9.
If a wheel has six spokes equally spaced, then find the measure of the angle between two adjacent spokes.
Solution:
Total measure of angle around a point = 360°
Number of spokes = 6
∴ Angle between the two adjacent spokes = 360∘6 = 60°

Question 10.
An angle is equal to its supplement. Determine its measure.
Solution:
Let required angle = x°
Then its supplement angle = 180° – x
x = 180° – x
⇒ x + x = 180°
⇒  2x = 180° ⇒  x = 180∘2 = 90°
∴ Required angle = 90°

Question 11.
An angle is equal to five times its complement. Determine its measure.
Solution:
Let required measure of angle = x°
∴  Its complement angle = 90° – x
∴  x = 5(90° – x)
⇒  x = 450° – 5x
⇒  x + 5x = 450°
⇒  6x = 450°
⇒ x = 450∘6 = 75°
∴ Required angle = 75°

Question 12.
How many pairs of adjacent angles are formed when two lines intersect in a point?
Solution:
If two lines AB and CD intersect at a point O, then pairs of two adjacent angles are, ∠AOC and ∠COB, ∠COB and ∠BOD, ∠BOD and DOA, ∠DOA and ∠ZAOC
i.e, 4 pairs
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 10 Congruent Triangles VSAQS

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.