RD Sharma Class 9 Solution Chapter 1 Number System MCQs

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 1 Number System MCQs for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 1 Number System MCQs Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 1 Number System MCQs Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 1
Chapter NameNumber System
ExerciseMCQs

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 1 Number System MCQs Download PDF

Question 1.
Which one of the following is a correct statement?
(a) Decimal expansion of a rational number is terminating
(b) Decimal expansion of a rational number is non-terminating
(c) Decimal expansion of an irrational number is terminating
(d) Decimal expansion of an irrational number is non-terminating and non-repeating
Solution:
Decimal expansion of an irrational number is non-terminating and non-repeating . (d)

Question 2.
Which one of the following statements is true?
(a) The sum of two irrational numbers is always an irrational-number
(b) The sum of two irrational numbers is always a rational number
(c) The sum of two irrational numbers may be a rational number or an irrational number
(d) The sum of two irrational numbers is always an integer
Solution:
The sum of two irrational numbers may be a rational number or an irrational number (c)

Question 3.
Which of the following is a correct statement?
(a) Sum of two irrational numbers is always irrational
(b) Sum of a rational and irrational number is always an irrational number
(c) Square of an irrational number is always a rational number
(d) Sum of two rational numbers can never be an integer
Solution:
Sum of a rational and irrational number is always an irrational number         (b)

Question 4.
Which of the following statements is true?
(a) Product of two irrational numbers is always irrational
(b) Product of a rational and an irrational number is always irrational
(c) Sum of two irrational numbers can never be irrational
(d) Sum of an integer and a rational number can never be an integer
Solution:
Product of a rational and an irrational number is always irrational    (b)

Question 5.
Which of the following is irrational?
RD Sharma Class 9 Chapter 1 Number System mcq
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 1 Number System

Question 6.
Which of the following is irrational?
(a) 14
(b)  0.1416¯¯¯¯¯
(c)   0.1416¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
(d)  0.1014001400014
Solution:
0.1014001400014…….. is irrational as it is non-terminating nor repeating decimal, (d)

Question 7.
Which of the following is rational?
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 1 Number System
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 1 Number System

Question 8.
The number 0.318564318564318564… is:
(a) a natural number
(b) an integer
(c) a rational number
(d) an irrational number
Solution:
The number = 0.318564318564318564…………
= 0.318564¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
∵ The decimal is non-terminating and recurring
∴ It is rational number.   (c)

Question 9.
If n is a natural number, then n−−√is
(a) always a natural number
(b) always a rational number
(c) always an irrational number
(d) sometimes a natural number and sometimes an irrational number
Solution:
If n is a natural number then n−−√ may sometimes a natural number and sometime an irrational number e.g.
If n = 2 then n−−√ =2–√ which is are irrational and if n = 4, then n−−√= 4–√ =  2 which is a rational number.       (d)

Question 10.
Which of the following numbers can be represented as non-terminating, repeating decimals?
Number System Class 9 RD Sharma Class 9 Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 1 Number System

Question 11.
Every point on a number line represents
(a) a unique real number
(b) a natural number
(c) a rational number
(d) an irrational number
Solution:
Every point on a number line represents a unique real number.         (a)

Question 12.
Which of the following is irrational?
(a) 0.15
(b) 0.01516
(c) 0.1516¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
(d) 0.5015001500015..
Solution:
As it is non-terminating non-repeating decimals while others are terminating or non-terminating repeating decimals. (d)

Question 13.
The number 1.27¯¯¯¯¯ in the form pq  , where p and q are integers and q ≠ 0, is
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 1 Number System
Solution:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 1 Number System

Question 14.
Class 9 Maths Chapter 1 Number System RD Sharma Solutions
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 1 Number System
Solution:
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 1 Number System

Question 15.
RD Sharma Class 9 Book Chapter 1 Number System
Solution:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 1 Number System

Question 16.
Number System Problems With Solutions Pdf RD Sharma Class 9 Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 1 Number System

Question 17.
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 1 Number System
Solution:
RD Sharma Class 9 Chapter 1 Number System

Question 18.
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 1 Number System
Solution:
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 1 Number System

Question 19.
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 1 Number System
Solution:
An irrational number between 2 and 2.5 is 5–√ as it has approximate value 2.236… (b)

Question 20.
The number of consecutive zeros in 23 x 3x 54 x 7, is
(a) 3
(b) 2
(c) 4
(d) 5
Solution:
In 23 x 34 x 54 x 7, number of consecutive zero will be 3 as 23 x 54 = 2 x 2 x 2 x 5x 5 x 5 x 5 = 5000      (a)

Question 21.
The smallest rational number by which 13 should be multiplied so that its decimal expansion terminates after one place of decimal, is
Number System Class 9 RD Sharma Class 9 Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 1 Number System

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.