RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 1 Number System Ex 1.4

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Chapter 1 Number System Ex 1.4 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Chapter 1 Number System Ex 1.4 Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Chapter 1 Number System Ex 1.4 Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 9
SubjectMaths
ChapterChapter 1
Chapter NameNumber System
ExerciseEx 1.4

RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 1 Number System Ex 1.4 Download PDF

Question 1.
Define an irrational number.
Solution:
A number which cannot be expressed in the form of pq where p and q are integers and q ≠ 0 is called an irrational number.

Question 2.
Explain, how irrational numbers differ from rational numbers?
Solution:
A rational number can be expressed in either terminating decimal or non-terminating recurring decimals but an irrational number is expressed in non-terminating non-recurring decimals.

Question 3.
Examine, whether the following numbers are rational or irrational:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 1 Number System Ex 1.4
Solution:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 1 Number System
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 1 Number System

Question 4.
Identify the following as rational or irrational numbers. Give the decimal representation of rational numbers:
Class 9 Maths Chapter 1 Number System RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 1 Number System
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 1 Number System

Question 5.
In  the following equation, find which variables x, y, z etc. represent rational or irrational numbers:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 1 Number System
Solution:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 1 Number System
Number System Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 6.
Given two rational numbers lying between 0.232332333233332… and 0.212112111211112.
Solution:
Two rational numbers lying between 0.232332333233332… and 0.212112111211112… will be 0.232 and 0.212

Question 7.
Give two rational numbers lying between 0.515115111511115… and 0.5353353335…
Solution:
Two rational numbers lying between 0.515115111511115… and 0.535335333533335… will be 0.515, 0.535

Question 8.
Find one irrational numbers between 0.2101 and 0.2222… = 0.2¯¯¯.
Solution:
One irrational number lying between 0.2101 and 0.2222… = 0.2¯¯¯ will be 2201.0010001…

Question 9.
Find a rational number and also an irrational number lying between the numbers, 0.3030030003… and 0.3010010001…
Solution:
Between two numbers 0.3030030003… and 0.3010010001…, a rational will be 0.301 and irrational number will be 0.3020020002…

Question 10.
Find three different irrational numbers between the rational numbers 57 and 911. [NCERT]
Solution:
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 1 Number System

Question 11.
Give an example of each, of two irrational numbers whose:
(i) difference is a rational number.
(ii) difference is an irrational number.
(iii) sum is a rational number.
(iv) sum is an irrational number.
(v) product is a rational number.
(vi) product is an irrational number.
(vii) quotient is a rational number.
(viii) quotient is an irrational number.
Solution:
(i) Two numbers whose difference is also a rational number, e.g. 2–√
, 2–√  which are irrational numbers.
∴ Difference = 2–√ – 2–√ = 0 which is also a rational number.
(ii) Two numbers whose difference is an irrational number.
e.g. 3–√  and 2–√  which are irrational numbers.
Now difference = 3–√  –2–√  which is also an irrational number.
(iii) Let two irrational numbers be 3–√  and –2–√  which are irrational numbers.
Now sum = 3–√  + (-3–√) = 3–√
– 3–√  = 0 Which is a rational number.
(iv) Let two numbers be 5–√  , 3–√ which are irrational numbers.
Now sum = 5–√ + 3–√  which is an irrational number.
(v) Let numbers be 3–√  +2–√and  3–√  –2–√which are irrational numbers.
Now product = (3–√  +2–√ ) (3–√ –2–√)
= 3-2 = 1 which is a rational number.
(vi) Let numbers be 3–√ and 5–√ , which are irrational number.
Now product = 3–√ x 5–√  = 3×5−−−−√
= 15−−√
which is an irrational number.
(vii) Let numbers be 6 2–√  and 2 2–√ which are irrational numbers.
Quotient =62√22√ = 3 which is a rational number.
(viii) Let numbers be 3–√and 5–√ which are irrational numbers.
Now quotient =3√5√ = 35−−√ which is an  irrational number.

Question 12.
Find two irrational numbers between 0.5 and 0.55.
Solution:
Two irrational numbers between 0.5 and 0.55 will be 0.51010010001… and 52020020002…

Question 13.
Find two irrational numbers lying betwee 0.1 and 0.12.
Solution:
Two irrational numbers lying between 0.1 and 0.12 will be 0.1010010001… and 0.1020020002…

Question 14.
Prove that 3–√+5–√ is an irrational number.
Solution:
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 1 Number System
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 1 Number System

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 9

All Subject NCERT Solutions For Class 9

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.