RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3

In this chapter, we provide RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 Maths pdf, free RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 8
SubjectMaths
ChapterChapter 1
Chapter NameRational Numbers
ExerciseEx 1.3

RD Sharma Solutions for Class 8 Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 Download PDF

Question 1.
Subtract the first rational number from the second in each of the following :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 2
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 2
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 3
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 4
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 5

Question 2.
Evaluate each of the following :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 6
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 7
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 8
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 9
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 10

Question 3.
The sum of two numbers is 59. If one of the numbers is 13, find the other.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 11

Question 4.
The sum of two numbers is −13. If one of the numbers is −123, find the other.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 12

Question 5.
The sum of two numbers is −43. If one of the number is -5, find the
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 13

Question 6.
The sum of two rational numbers is -8. If one of the numbers is −157 find the other.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 14

Question 7.
What should be added to so as to −78 get 59 ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 15

Question 8.
What number should be added to −511 so as to get 263 ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 16

Question 9.
What number should be added to −57 to get −23 ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 17
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 18

Question 10.
What number should be subtracted from −53 to get 56 ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 19

Question 11.
What number should be subtracted from 37 to get 54 ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 20

Question 12.
What should be added to (23+35) to get −1215 ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 21
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 22

Question 13.
What should be added to (12+13+15) to get 3 ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 23

Question 14.
What should be subtracted from (34−23) to get −16 ?
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 24

Question 15.
Fill in the blanks :
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 25
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 26
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 27
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 1 Rational Numbers Ex 1.3 28

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 8 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 8

All Subject NCERT Solutions For Class 8

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.