RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2


In this chapter, we provide RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 Maths pdf, free RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 8
SubjectMaths
ChapterChapter 9
Chapter NameLinear Equations in One Variable
ExerciseEx 9.2

RD Sharma Solutions for Class 8 Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 Download PDF

Solve each of the following equations and also check your result in each case :
Question 1.
2x+53 = 3x – 10
Solution:
2x+53 = 3x–101
By cross multiplication
⇒ 2x + 5 = 3 (3x – 10)
⇒ 2x + 5 = 9x – 30
⇒ 5 + 30 = 9x – 2x (By transposition)
⇒ 35 = 7x
⇒ x = 5
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 1

Question 2.
a–83 = a–32
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 2

Question 3.
7y+25 = 6y–511
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 3
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 4

Question 4.
x – 2x + 2 – 163 x + 5 = 3 – 72 x.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 5
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 6

Question 5.
12 x + 7x – 6 = 7x + 14
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 7

Question 6.
34 x + 4x = 78 + 6x – 6
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 8
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 9

Question 7.
72 x – 52 x = 203 x + 10
Solution:
72 x – 52 x = 203 x + 10
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 10

Question 8.
6x+12 + 1 = 7x–33
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 11
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 12

Question 9.
3a–23 + 2a+32 = a + 76
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 13
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 14

Question 10.
x – x–12 = 1 – x–23
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 15
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 16

Question 11.
3×4 – x–12 = x–23
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 17

Question 12.
5×3 – x–14 = x–35
Solution:
5×3 – x–14 = x–35
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 18
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 19

Question 13.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 20
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 21
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 22

Question 14.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 23
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 24
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 25

Question 15.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 26
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 27
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 28

Question 16.
0.18 (5x – 4) = 0.5x + 0.8
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 29

Question 17.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 30
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 31
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 32

Question 18.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 33
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 34
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 35

Question 19.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 36
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 37
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 38

Question 20.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 39
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 40
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 41

Question 21.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 42
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 43
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 44
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 45

Question 22.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 46
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 47
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 48
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 49

Question 23.
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 50
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 51
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 52

Question 24.
(3x – 8) (3x + 2) – (4x – 11) (2x + 1) = (x – 3) (x + 7)
Solution:
(3x – 8) (3x + 2) – (4x – 11) (2x + 1) = (x – 3) (x + 7)
⇒ (9x² + 6x – 24x – 16) – (8x² + 4x – 22x – 11) = x² + 7x – 3x – 21
⇒ 9x² + 6x – 24x – 16 – 8x² – 4x + 22x + 11 = x² + 4x – 21
⇒ 9x² – 8x² – x² + 6x – 24x + 22x – 4x – 4x = -21 + 16 – 11
⇒ 28x – 32x = -32 + 16
⇒ -4x = -16
⇒ x = 4
Verification:
L.H.S. = (3x – 8) (3x + 2) – (4x – 11) (2x + 1)
= (3 x 4 – 8) (3 x 4 + 2) – (4 x 4 – 11) (2 x 4 + 1)
= (12 – 8) (12 + 2) – (16 – 11) (8 + 1)
= 4 x 14 – 5 x 9 = 56 – 45 = 11
R.H.S. = (x – 3) (x + 7) = (4 – 3) (4 + 7) = 1 x 11 = 11
L.H.S. = R.H.S.

Question 25.
[(2x + 3) + (x + 5)]² + [(2x + 3) – (x + 5)]² = 10x² + 92
Solution:
[(2x + 3) + (x + 5)]² + [(2x + 3) – (x + 5)]² = 10x² + 92
⇒ (2x + 3 + x + 5)² + (2x + 3 – x – 5)² = 10x² + 92
⇒ (3x + 8)² + (x – 2)² = 10x² + 92
⇒ 9x² + 2 x 3x x 8 + 64 + x² – 2 x x x 2 + 4 = 10x² + 92
⇒ 9x² + 48x + 64 + x² – 4x + 4 = 10x² + 92
⇒ 9x² + x² – 10x² + 48x – 4x = 92 – 64 – 4
⇒ 44x = 24
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 53
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 54
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.2 55

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 8 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 8

All Subject NCERT Solutions For Class 8

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.