RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1


In this chapter, we provide RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 Maths pdf, free RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 8
SubjectMaths
ChapterChapter 9
Chapter NameLinear Equations in One Variable
ExerciseEx 9.1

RD Sharma Solutions for Class 8 Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 Download PDF

Solve each of the following equations and also verify your solution :
Question 1.
914 = y – 113
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 1
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 2
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 3

Question 2.
5×3 + 25 = 1
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 4

Question 3.
x2 + x3 + x4 = 13
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 5

Question 4.
x2 + x8 = 18
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 6
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 7

Question 5.
2×3 – 3×8 = 712
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 8

Question 6.
(x + 2) (x + 3) + (x – 3) (x – 2) – 2x (x + 1) = 0
Solution:
(x + 2) (x + 3) + (x – 3) (x – 2) – 2x (x + 1) = 0
⇒ [x² + (2 + 3) x + 2 x 3] + [x² + (-3 – 2) x + (-3) (-2)] – 2x² – 2x = 0
⇒ x² + 5x + 6 + x² – 5x + 6 – 2x² – 2x = 0
⇒ x² + x² – 2x² + 5x – 5x – 2x + 6 + 6 = 0
⇒ -2x + 12 = 0
Subtracting 12 from both sides,
-2x + 12 – 12 = 0 – 12
⇒ -2x = -12
Dividing by -2,
x = 6
Verification:
L.H.S. = (x + 2) (x + 3) + (x – 3) (x – 2) – 2x (x + 1)
= (6 + 2) (6 + 3) + (6 – 3) (6 – 2) – 2 x 6 (6 + 1)
= 8 x 9 + 3 x 4 – 12 x 7
= 72 + 12 – 84
= 84 – 84
= 0
= R.H.S.

Question 7.
x2 – 45 + x5 +3×10 = 15
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 9
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 10

Question 8.
7x + 35 = 110
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 11
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 12

Question 9.
2x–13 – 6x–25 = 13
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 13
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 14
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 15

Question 10.
13 (y – 4) – 3 (y – 9) – 5 (y + 4) = 0
Solution:
13 (y – 4) – 3 (y – 9) – 5 (y + 4) = 0
⇒ 13y – 52 – 3y + 27 – 5y – 20 = 0
⇒ 13y – 3y – 5y – 52 + 27 – 20 = 0
⇒ 13y – 8y – 72 + 27 = 0
⇒ 5y – 45 = 0
Dividing by 5,
y = 9
Verification:
L.H.S. = 13 (y – 4) – 3 (y – 9) – 5 (y + 4)
= 13 (9 – 4) – 3 (9 – 9) – 5 (9 + 4)
= 13 x 5 – 3 x 0 – 5 x 13
= 65 – 0 – 65
= 0
= R.H.S.

Question 11.
23 (x – 5) – 14 (x – 2) = 92
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 16
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 17
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 9 Linear Equations in One Variable Ex 9.1 18

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 8 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 8

All Subject NCERT Solutions For Class 8

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.