RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4


In this chapter, we provide RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 Maths pdf, free RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 8
SubjectMaths
ChapterChapter 8
Chapter NameDivision of Algebraic Expressions
ExerciseEx 8.4

RD Sharma Solutions for Class 8 Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 Download PDF

Question 1.
5x3 – 15x2 + 25x by 5x
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 1

Question 2.
4z3 + 6z2-zby −12 z

Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 2

Question 3.
9x2y – 6xy + 12xy2 by −32 xy
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 3
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 4

Question 4.
3x2y2 + 2x2y + 15xy by 3xy
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 5

Question 5.
x2 + 7x + 12 by x + 4
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 6

Question 6.
4y4 + 3y + −12 by 2y + 1
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 7
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 8

Question 7.
3x3 + 4x2 + 5x + 18 by x + 2
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 9

Question 8.
14x2 – 53x + 45 by 7a – 9
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 10

Question 9.
-21 + 71x – 31x2 – 24ax3 by 3 – 8ax
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 11
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 12

Question 10.
3y4 – 3y3 – 4y2 – 4y by y2 – 2y

Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 13

Question 11.
2y5 + 10y4 + 6y3 + y2 + 5y + 3 by 2y3 + 1

Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 14
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 15

Question 12.
x4 – 2x3 + 2x2 + x + 4 by x2 + x + 1

Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 16

Question 13.
m3 – 14m2 + 37m – 26 by m2 – 12m + 13
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 17

Question 14.
x4 + x2 + 1 by x2 + x + 1
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 18
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 19

Question 15.
x5 + x4 + x3+x2 + x+ 1 by x3 + 1
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 20

Divide each of the following and find the quotient and remainder :

Question 16.
14x3 – 5x2 + 9x -1 by 2x – 1
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 21

Question 17.
6x3 – x2 – 10x – 3 by 2x – 3

Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 22
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 23

Question 18.
6x3+ 11x2 – 39x – 65 by 3x2 + 13x + 13
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 24

Question 19.
30a4 + 11a3-82a2– 12a + 48 by 3a2 + 2a- 4
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 25

Question 20.
9x4 – 4x2 + 4 by 3x2 – 4x + 2

Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 26

Question 21.
Verify division algorithm i.e., Dividend = Divisor * Quotient + Remainder, in each of the following. Also, write the quotient and remainder :

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 27
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 28
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 29
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 30
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 31
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 32
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 33

Question 22.
Divide 15y4 + 16y3 + 103 y – 9y2 – 6 by 3y – 2
Write down the co-efficients of the terms in the quotient.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 34
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 35

Question 23.
Using division of polynomials state whether.
(i) x + 6 is a factor of x2 – x – 42
(ii) 4x – 1 is a factor of 4x2 – 13x – 12
(iii) 2y – 5 is a factor of 4y4 – 10y3 – 10y2 + 30y -15
(iv) 3y + 5 is a factor of 6y5 + 15y + 16y + 4y+ 10y – 35
(v) z2 + 3 is a factor of z5– 9z
(vi) 2x2 – x + 3 is a factor of 60x5-x4 + 4x3 – 5x-x- 15
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 36
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 37
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 38
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 39
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 40
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 41

Question 24.
Find the value of ‘a’, if x + 2 is a factor of 4x4 + 2x3 – 3x2 + 8x + 5a.
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 42
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 43

Question 25.
What must be added to x4 + 2x3 — 2x2 + x – 1 so that the resulting polynomial is exactly divisible by x2 + 2x – 3.

Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 8 Division of Algebraic Expressions Ex 8.4 44

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 8 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 8

All Subject NCERT Solutions For Class 8

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.