RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6


In this chapter, we provide RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorization Ex 7.6 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorization Ex 7.6 Maths pdf, free RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorization Ex 7.6 Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 8
SubjectMaths
ChapterChapter 7
Chapter NameFactorization
ExerciseEx 7.6

RD Sharma Solutions for Class 8 Chapter 7 Factorization Ex 7.6 Download PDF

Factorize each of the following algebraic expressions :
Question 1.
4x2 + 12xy + 9y2
Solution:
4x2 + 12xy + 9y2 = (2x)2 + 2 x 2x x 3y + (3y)2 {∵ a2 + 2ab + b2 = (a +b)2}= (2x + 3y)2    

Question 2.
9a2 – 24ab + 16b2
Solution:
9a2 – 24ab + 16b2
= (3a)2 – 2 x 3a x 4b + (4b)2     {∵ a2 – 2ab + b2 = (a – b)2}
= (3a – 4b)2

Question 3.
36a2 – 6pqr + 9r2
Solution:
p2q2 – 6pqr + 9r2
= (pq)2 – 2 x pq x3r + (3r){∵ a2 – 2ab + b2 = (a -b)2}
= (pq-3r)2

Question 4.
36a2 + 36a + 9

Solution:
36a2 + 36a + 9
= (6a)2 + 2 x 6a x 3 + (3)2   {∵ a2 + 2ab + b2 = (a + b)2
= (6a + 3)2

Question 5.
a2 + 2ab + b2 – 16
Solution:
a2 + 2ab + b2 – 16
= (a + b)2 – (4)2     {∵ a2 + 2ab + b2 = (a + b)2 and a2 – b2 = (a + b) (a – b)}
= (a + b + 4) (a + b – 4)

Question 6.
9z2 – x2 + 4xy – 4y2
Solution:
9z2 – x2 + 4xy – 4y2    {∵ a2 – b2 = (a + b) (a – b) and a2 – 2ab + b(a – b)2}
= 9z2 – (x2 – 4xy + 4y2)
= (3z)2 – [(x)2 – 2 x x x 2y + (2y)2]
= (3z)2-(x-2y)2
= (3z + x – 2y) (3z – x + 2y)

Question 7.
9a4 – 24a2b2 + 16b4 – 256
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 1

Question 8.
16 – a6 + 4a3b3 – 4b6
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 2

Question 9.
a2 – 2ab + b2 – c2
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 3

Question 10.
x2 + 2x + 1 – 9y2
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 4

Question 11.
a2 + 4ab + 3b2
Solution:
a2 + 4ab + 3b2
= a2 + 4ab+ 4b2 – b2
= (a)2 + 2 x a x 2b + (2b)2 – b(∵ 3b2 = 4b2 – b2)
= (a + 2b)2 – (b)2   {∵ a2 – b2 = (a +b) (a – b)}
= (a + 2b + b) (a + 2b- b)

Question 12.
96 – 4x-x2
Solution:
96 – 4x – x2 = 96 – (4x + x2)
= 96 – [(x)2 + 2 x x x 2 + (2)2] + (2)2   (on completing the square)
= 96 + 4 – (x + 2)2 = 100 – (x + 2)2
= (10)2 – (x + 2)2
= (10 + x + 2) (10 – x- 2)
= (x + 12) (-x + 8)

Question 13.
a4 + 3a2 + 4
Solution:
a4 + 3a2 + 4
= (a2)2 + (2)2 + 2 x a2 x 2 – a2   (on completing the square)
= (a2 + 2)2 – (a)2
= (a2 + 2 + a) (a2 + 2 – a)
= (a1 + a + 2) (a2 – a + 2)

Question 14.
4a4 + 1
Solution:
4x4 + 1 = (2a2)2 + (1)2 + 2 x 2x2 x 1 – 2 x 2xx 1  (completing the square)
= (2x2 + 1)2 – 4a2
= (2x2 + 1)2 – (2a)2   {a2 – b2 = (a + b) (a – b)}
= (2x2 + 1 + 2a) (2a2 + 1 – 2a)
= (2a2 + 2a + 1) (2a2 – 2a + 1)

Question 15.
4x4+y4
Solution:
4a4 + y4 = (2x2)2 + (y2)2 + 2 x 2x2y2 – 2 x 2x2y2
= (2x2 + y2)2 – 4x2y2
= (2x2 + y2)2 – (2xy)2
= (2x2 + y2 + 2xy) (2x2 + y2 – 2xy)
= (2x2 + 2xy + y2) (2x2 – 2xy + y2)

Question 16.
(x+ 2)2 – 6 (a + 2) + 9
Solution:
(x + 2)2 – 6 (x + 2) + 9
=  (x + 2)2 – 2 x (x + 2) x 3 + (3)2
= (x + 2 – 3)2
= (x-1)2 = (x-1)(x-1)

Question 17.
25 – p2 – q2 – 2pq
Solution:

RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 5

Question 18.
a2 + 9y2 – 6xy – 25a2
Solution:
a2 + 9y2 – 6xy – 25a2
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 6

Question 19.
49 – a2 + 8ab – 16b2
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 7

Question 20.
a2 – 8ab + 16b2 – 25c2
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 8

Question 21.
x2 -y2+ 6y- 9
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 9

Question 22.
25x2 – 10x + 1 – 36y2
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 10
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 11

Question 23.
a2-b2 + 2bc – c2
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 12

Question 24.
a2 + 2ab + b2 -c2
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 13

Question 25.
49 -x2 – y2 + 2xy
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 14
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 15

Question 26.
a2 4b2 – 4ab – 4c2
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 16

Question 27.
x2 -y2 – 4xz + 4z
2
Solution:
RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorizations Ex 7.6 17

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 8 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 8

All Subject NCERT Solutions For Class 8

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.