RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorization Ex 7.2


In this chapter, we provide RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorization Ex 7.2 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorization Ex 7.2 Maths pdf, free RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 7 Factorization Ex 7.2 Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 8
SubjectMaths
ChapterChapter 7
Chapter NameFactorization
ExerciseEx 7.2

RD Sharma Solutions for Class 8 Chapter 7 Factorization Ex 7.2 Download PDF

Factorize the following :

Question 1.
3x-9

Solution:
3x – 9 = 3 (x – 3)        (HCF of 3, 9 = 3)

Question 2.
5x – 15x2
Solution:
5x- 15x2 = 5x (1 – 3x)
{HCF of 5, 15 = 5 and of x, x2 = x}

Question 3.
20a12b2 – 15a8b4

Solution:
20a12b2 – 15a8b4
{HCF of 20, 15 = 5, a12, a8 = a8, b2, b4 = b2}
= 5ab2(4a4 – 3b2)

Question 4.
72xy – 96x7y6
Solution:
72xy – 96x7y6
HCF of 72, 96 = 24 of x6x7 = x6, y7,y6 = y6
∴ 72x7y6 – 96x7y6 = 24x6y6 (3y – 4x)

Question 5.
20X3 – 40x2 + 80x

Solution:
20x3 – 40x2 + 80x
HCF of 20, 40,80 = 20
HCF of x3, x2, x = x
∴ 20x3 – 40x2 + 80x = 20x (x2 – 2x + 4)

Question 6.
2x3y2 – 4x2y3 + 8xy4
Solution:
2x3y2 – 4x2y3 + 8xy4
HCF of 2, 4, 8 = 2
HCF of x3, x2, x = 1
and HCF of y2, y3, y4 = y2
∴ 2x3y2 – 4x2y3 + 8xy4
= 2xy2 (x2 – 2xy + 4y2)

Question 7.
10m3n2 + 15m4n – 20m2n3

Solution:
10m3n2 + 15m4n – 20m2n3
HCF of 10, 15, 20 = 5
HCF of m3, m4, m2 = m2
HCF of n2, n, n3 = n
10m3n2 + 15m4n – 20m2n3
5m2n(2mn + 3m2– 4n2)

Question 8.
2a4b4 – 3a3b5 + 4a2b5
Solution:
2a4b4 – 3a3b5 + 4a2b5
HCF of 2, 3, 4= 1
HCF of a4, a3, a2 = a2
HCF of b4, b5 b5 = b4
∴ 2a4b4 – 3a3b5 + 4a2b5 = a2b4
(2a2 – 3ab + 4b)

Question 9.
28a2 + 14a2b2 – 21a4
Solution:
28a2 + 14a2b2 – 21a4
HCF of 28, 14,21 =7
HCF of a2, a2, a4 = a2
HCF of 1, b2, 1 = 1
∴ 28a2 + 14a2b2-21a4 = 7a2
(4 + 2b2 – 3a2)

Question 10.
a4b – 3a2b2 – 6ab3
Solution:
a4b – 3a2b2 – 6ab3
HCF of 1,3,6 = 1
HCF of a4, a2, a = a
HCF of b, b2, b3 = b
∴ a4b – 3a2b2 – 6ab3 = ab (a3 – 3ab – 6b2)

Question 11.
2l2mn – 3lm2n + 4lmn2
Solution:
2l2mn – 3lm2n + 4lmn2
HCF 2, 3,4 = 1,
HCF of l2,l,l = l
HCF of m, m2, m = m
HCF of n, n, n2 = n
∴ 2lmn – 3lm2n + 4lmn2
= lmn (21 -3m + 4n)

Question 12.
x4y2 – x2y4 – x4y4
Solution:
x4y2 – x2y4 – x4y4
HCF of x4, x2, x4 = x2
HCF of y2, y4, y4 =y2
∴ x4y2 – x2y4 – x4y4 = x2y2 (x-y2 -x2y2)

Question 13.
9 x2y + 3 axy

Solution:
9 x2y + 3 axy
HCF of 9, 3 = 3
HCF of x2, x = x
HCF of y,y = y
HCF of 1,a = 1
∴ 9x2y + 3axy = 3xy (3x + a)

Question 14.
16m – 4m2
Solution:
16m – 4m2
HCF of 16, 4 = 4
HCF of m, m2 = m
∴ 16m – 4m2 = 4m (4 – m)

Question 15.
-4a2 + 4ab – 4ca
Solution:
-4a2 + 4ab – 4ca
HCF of 4, 4, 4 = 4
HCF of a2, a, a = a
∴ -4a2 + 4ab – 4ca = -4a (a – b + c)

Question 16.
x2yz + xy2z + xyz2
Solution:
x2yz + xy2z + xyz2
HCF of x2, x, x = x
HCF of y,y2,y=y
HCF of z, z,z2 = z
∴ x2yz + xy2z + xyz2 = xyz (x + y + z)

Question 17.
ax2y + bxy2 + cxyz

Solution:
ax2y + bxy2 + cxyz
HCF of x2, x, x = x,
HCF of y,y2,y = y
ax2y + bxy2 + cxyz = xy (ax + by + cz)

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 8 Maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 8

All Subject NCERT Solutions For Class 8

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.